Demens og D vitamin – ny forskning

Forsiden Viden og Forskning Demens og D vitamin – ny forskning

     4
Demens og D vitamin - ny forskning

Helt ny forskning fra University of South Australia har vist, at lave D vitamin niveauer øger risikoen for udvikling af demens. Tidligere har amerikanske forskere fundet samme sammenhæng, nemlig at mangel på D vitamin øger risikoen for at udvikle demens. Førstnævnte forskning omfattede ikke midnre end blodprøver og hjernescanninger fra 294,514 britiske deltagere. Gennemgangen af disse personers prøver og scanninger viste, at lave D vitaminniveauer (under 25 nmol/ll) øgede risikoen for både demens og blodpropper. Forskerne oplyser, at det kan nedbringe den enkeltes risiko for udvikling af demens betragteligt, såfremt D vitaminniveauerne øges via kosttilskud.

Sidstnævnte forskning er publiceret i tidsskriftet Journal of the American Academy of Neurology. I dette studie deltog en gruppe ældre amerikanere igennem seks år. Ingen af deltagerne viste tegn på demens til at starte med. Efter de seks år, blev 10% af de deltagere, der ikke led af D vitaminmangel diagnosticeret med demens. Til gengæld blev 20% af dem, der led af D vitaminmangel konstateret demente. Der er dog stadig en række faktorer, der skal undersøges yderligere, før der kan drages endelige konklusioner, og andre faktorer spiller ind, oplyser forskerne. Det anbefales dog, såvel af denne, som af andre årsager, berørt i artiklen her ved siden af, at sørge for tilstrækkeligt med D vitamin hele året. Det betyder for os danskere, at vi skal tage D vitamintilskud fra september til maj. Nogle skal tage tilskud hele året og altid sammen med en højkvalitetsmultivitamin.

Som en ekstra service kan jeg oplyse, at forskere fra Oxford Universitet har påvist, at tilstrækkeligt med B vitaminerne B12, B6 og folinsyre også ser ud til at kunne beskytte mod aldersbetinget demens. De tre nævnte B vitaminer B12, B6 og folinsyre er lige præcis de tre, der sørger for at omdanne aminosyren homocystein til henholdsvis det hjernegavnlige GABA og det leverafgiftende glutathion. Mangler de afgørende B vitaminer kan homocystein ikke omdannes effektivt og kan forblive i kroppen som en problematisk aminosyre. Tidligere testede vi herhjemme også folks homocysteinniveauer og anvendte resultater på for høje niveauer som en rettesnor for øget risiko for udvikling af hjertesygdom og demens. Det gør man ikke mere. Normalniveauerne er idag sat så højt, at analysen ikke giver nogen mening at tage. Det til trods for, at det er ganske afgørende vitaminer, der i tidligere studier har vist, at tilskud af netop B12, B6 og folinsyre ville kunne sænke risikoen for hjertesygdom og hæmme hjerneskrump.

I B vitaminstudiet deltog 271 personer, og det blev udført på Oxford Universitetet i England. Forskerne var forbløffede over i hvor høj grad kombinationen af B vitaminer beskyttede hjernen. Det er klart den faktor, som har vist bedst reduktion i risikoen for demens og Alzheimer, og forskerne vil gerne fortsætte deres forskning indenfor dette område.

Som jeg skrev i sidste uges nyhedsbrev, så er vitaminer og mineraler livsvigtige, og det kan være vanskeligt at få tilstrækkeligt gennem maden, D vitamin kan vi ikke spise os til, ligesom det bliver sværere for os at optage de vigtige mikronæringsstoffer med alderen.

Referencer:
Shreeya S Navale, Anwar Mulugeta, Ang Zhou, David J Llewellyn, Elina Hyppönen; “Vitamin D and brain health: an observational and Mendelian randomization study”; The American Journal of Clinical Nutrition, 2022;, nqac107
Littlejohns TJ, Henley WE, Lang IA, Annweiler C, Beauchet O, Chaves PH, Fried L, Kestenbaum BR, Kuller LH, Langa KM, Lopez OL, Kos K, Soni M, Llewellyn DJ.;”Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease”; Neurology. 2014 Sep 2;83(10):920-8.
A. David Smith1 and Helga Refsum; “Homocysteine, B Vitamins, and Cognitive Impairment”; Annual Review of Nutrition, Vol. 36:211-239 (Volume publication date July 2016)
Smith Group | Oxford Project to Investigate Memory and Ageing (OPTIMA) and B Vitamin

Læs eventuelt med her Homocystein – en suveræn markør for din sundhed
og her Halver risikone for demens
og mere om D vitamin her Ny forskning i relation til D vitamin

Var du tilfreds med denne artikel Demens og D vitamin – ny forskning? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.