Derfor skal du ikke vælge palmeolie

29 apr, 2014 | Viden og Forskning

For fem år siden var min familie og jeg på Borneo, en fantastisk smuk ø med regnskove, smuk natur, formidabel dykning og god mad. Vi havde en uforglemmelig rejse, nok en af de bedste vi nogensinde har været på. I særlig grad nød vi vores ophold på et økolodge midt ude i regnskoven, hvor vi oplevede storslået natur, dværgelefanter, slanger, leguaner, aber, fugle og et væld af andre smukke dyr på helt tæt hold. Øens orangutanger gjorde også et stort indtryk på os.

Da vi skulle derfra, sejlede vi først til en lillebitte bådebro, hvor vi havde bestilt en lokal til at hente os. Han skulle køre os sydpå til byen Simporna, hvor vores sønner skulle dykke. En tur på 5 timers kørsel. Det første stykke vej foregik ad ufremkommelige små veje gennem den smukke regnskov, og vi kunne næsten ikke se os mætte på den fantastiske flora og fauna, til trods for bilens bumpen og hoppen. Men pludselig skiftede naturen helt og aldeles, og vi kørte de næste fire timer igennem ucharmerende palmeplantager. Gigantiske områder, hvor man havde fældet regnskoven og ødelagt dyre- og planteliv for at skabe palmeplantager. Det er en oplevelse vi aldrig glemmer, og vi var alle dybt berørte af menneskenes ødelæggelse af den mest storslåede natur og det mest utroligt smukke dyreliv, som vi nogensinde har oplevet.

Jeg er ikke modstander af palmeolie som sådan, men jeg er i den grad er modstander af fældningen af verdens regnskove til fordel for palmeplantager alene for at kunne producere palmeolie. Økologisk, uraffineret palmeolie indeholder sunde fedtstyrer, og kan være en udmærket kilde til det mættede fedt, som vi skal have. Problemet er blot, at det er yderst vanskeligt at finde økologisk, uraffineret palmeolie. Langt størstedelen af verdens palmeolieproduktion raffineres synder og sammen og anvendes i et utal af dagligdags produkter som fødevarer, kosmetik og rengøringsmidler. Alene i lille Danmark importerer vi 150,000 tons palmeolie hvert år. Ifølge WWF, Verdensnaturfonden, kommer firs procent af den olie vi importerer fra Malaysia og Indonesien, herunder Borneo. Dermed er den danske import med til at fælde yderligere regnskov til fordel for palmeplantager. “Denne produktion kan have store negative konsekvenser for naturen og true sjældne dyrearter som tigre, elefanter, næsehorn og orangutanger” siger John Hermansen fra Aarhus Universitet. Han tilføjer: “Efterspørgslen på palmeolie er stærkt stigende, og det har medført, at store naturområder i primært Malaysia og Indonesien er blevet forvandlet til monokulturer med oliepalmer. Til stor skade for biodiversiteten”. WWF er ligeledes dybt bekymrede og har involveret sig i arbejdet med at beskytte regnskoven af hensyn til klimaet – CO2-udledningen – og ikke mindst dyr og planter.

Derfor; Gå i en stor bue om palmeolie, der ikke er certificeret økologisk og miljøvenligt. Palmeolie deklareres ofte som vegetabilsk olie, og står det på varedeklarationen, så er der højst sandsynlig tale om konventionel palmeolie, der er produceret på bekostning af regnskov og dyreliv og efterfølgende raffineret. Det er meget få palmeolier, der er certificeret økologiske og miljøvenlige, og det står altid på emballagen, når det er tilfældet.

Min holdning er, at det er bedst at undgå konventionel palmeolie, også det der er blandet i diverse produkter og fødevarer, indtil vi får sikret, at der findes andre arealer end regnskov at dyrke palmetræer på. Lad os få en bæredygtig politik også på dette område, her må såvel regeringen som producenter og supermarkedskæder tage ansvar og udarbejde en ansvarlig politik for deres anvendelse og import af palmeolie. Indtil da; Vælg økologisk Jomfru kokosolie.

Du kan læse mere om kokosolie HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!