Diabetes og økologi

30 okt, 2019 | Viden og Forskning

Et nyt interessant studie har vist, at amerikanske familier, der lever økologisk, har lavere forekomst af diabetes. Flere og flere mennesker lider i dag af diabetes, der menes at være en af de hastigst voksende sygdomme i verden i dag.  I studiet, der var en del af NHANES (The Health and Nutrition Examination Survey), deltog mere end 8000 personer, repræsenterende den amerikanske befolknings forskellighed.

I de senere år har der internationalt været fokus på, i hvor høj grad vores mad, graden af eksponering for miljømæssige kemiske stoffer samt vores indtag af vitaminer og flerumættede fedtsyrer, har betydning for risikoen for udvikling af diabetes blandt mennesker. Prioritering af økologiske råvarer ser ifølge dette studie ud til at kunne forebygge udviklingen af diabetes blandt et bredt udsnit af den amerikanske befolkning. Det skyldes muligvis, at økologiske råvarer indeholder flere sunde vitaminer og mineraler end konventionelle, og så er de samtidig fri for potentielt skadelige pesticider.

Økologiske råvarer indeholder flere næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, sporstoffer og sekundærstoffer, end konventionelle fødevarer. Økologiske råvarer indeholder heller ikke i samme grad som konventionelle rester af pesticider. Alt dette lader til at have betydning i forhold til risikoen for at udvikle diabetes.

Det ses dog ofte, at mennesker, der lever økologisk, også generelt lever sundere. Vores valg af mad og livsstil er en af de væsentlige faktorer i forhold til risikoen for at udvikle sygdom. Der er i dag fokus på, at et højt indtag af raffinerede og forarbejdede fødevarer, der ofte er fyldt med sukker, tilsætningsstoffer og dårligt fedt, kan være den direkte vej til udvikling af overvægt, diabetes og en lang række andre sygdomme.

Vi ser heldigvis i Danmark en sund vækst indenfor salget af økologiske råvarer, men i princippet kunne vi allesammen med stor fordel – både officielt opfordres til eller selv vælge – at leve økologisk. Der er nemlig INGEN bivirkninger forbundet med at vælge økologiske fremfor konventionelle råvarer, når der skal handles ind. Priserne på økologi er næsten stabiliseret på samme niveau som konventionelle fødevarer. Sørger vi for at holde os til årstidens grønt, spise mindre kød og færre færdigretter, chips og slik, men derimod tilstræbe at leve mere grønt og fornuftigt og minimere madspild, så er det min vurdering, at vi kan leve økologisk for samme budget, som når vi køber konventionelt. Men de sundhedsmæssige fordele vil være betragtelige.

Derfor kan det undre, at Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet ikke varmt anbefaler os alle at vælge økologiske afgrøder og gør alt, hvad de kan for at gøre Danmark til et 100% økologisk land. Forklaringen skal muligvis findes i det konventionelle landbrugs betydelige monetære interesser og – efter min mening – alt for store indflydelse på udformningen af de danske kostråd og dansk politik i det hele taget.

Hvorfor laver vi ikke omgående et lignende studie her i Danmark? Jeg er faktisk ikke i tvivl om, at udfaldet vil være tilsvarende positivt. Vi kunne følge de familier, der spiser økologisk i forhold til de, der spiser konventionelt og sammenligne deres respektive udvikling af en række sygdomme? Tænk hvad der potentielt vil kunne spares på udgifter indenfor sundhedsvæsenet, hvis det fra officiel side blev anbefalet, at vi alle satte gode, økologiske råvarer øverst på vores indkøbslister – hver dag.

Men ret beset behøver vi ikke vente på en sådan undersøgelse, der nok heller aldrig vil kunne finde financiering i Danmark. Er det ikke bare et spørgsmål, om at vi GØR det. Der er nemlig for mig at se KUN sundhedsmæssige fordele at hente i en økologisk levevis. Studiet her viser en flig af fordelene, et andet studie, som jeg linker til herunder, en anden. Du kan helt enkelt være med til at sætte dagsordenen for Danmarks fremtid og træffe en vigtig og ansvarlig beslutning i relation til din og din families sundhed, blot ved at træffe bevidste valg hver dag, når du handler ind.

Reference: Yangbo Sun, Buyun Liu, Yang Du, Linda G. Snetselaar, Qi Sun, Frank B. Hu and Wei;  “Inverse Association between Organic Food Purchase and Diabetes Mellitus in US Adults”: Nutrients. 2018 Dec; 10(12): 1877. PMCID: PMC6316834 PMID: 30513866

Du kan læse mere om, hvordan fortidens afgrøder kan helbrede type-2 diabetes HER
Du kan læse mere om tarmfloraens betydning for udvikling af type-2 diabetes HER
Du kan tage Madforlivets 3 ugers Blodsukker e-kursus GRATIS HER
Du kan læse mere om, at økologi er blevet billigere HER
Læs mere om, hvordan økologi ikke blot er mere bæredygtigt, kan brødføde verden men også er gavnligt for økonomien HER

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Lidt om opdrætslaks

Lidt om opdrætslaks

Her får du historien om opdrætslaks og en modig og ærlig fiskehandler I Aarhus har vi heldigvis Clausen’s fiskehandel, der siden 1888 har stået for fisk af høj kvalitet til alle os aarhusianere. Faktisk så længe, at den kan kalde sig landets ældste fiskehandel. I dag...

Er plantemælk sundere end komælk?

Er plantemælk sundere end komælk?

I Danmark er vi mange, der er vokset op med skolemælk, og sloganet: ”Mælk er sundt og giver stærke knogler.” Varierende forskning har sat spørgsmålstegn ved den moderne komælks sundhedsværdi, og den usikkerhed har, i kombination med en større miljøbevidsthed, blandt...

Den skræmmende historie om PFAS forureningen

Den skræmmende historie om PFAS forureningen

I disse dage udrulles den skræmmende historie om PFAS forureningen. Det er urovækkende, det vi for øjeblikket kan læse i danske medier med Berlingske Tidende i spidsen. Det handler om evighedskemikalierne PFAS, der igennem mange år har forurenet jord, grundvand og...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!