Din søvn forstyrres af digitale enheder

Forsiden Viden og Forskning Din søvn forstyrres af digitale enheder

     3
Din søvn forstyrres af digitale enheder

Digitale enheder, computere, telefoner og spilkonsoller kan påvirke dit barns søvnkvalitet negativt. Det kan have betydning for barnets trivsel, for meget tyder på, at digitale medier fører til mindre søvn og af en dårligere kvalitet.

En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at brug af digitale enheder kan påvirke dit barns søvnkvalitet negativt. Det kan også påvirke din, men dette review fandt en klar sammenhæng imellem brugen af mobiltelefoner, computere og andre digitale medier og dårlig, afbrudt og kort søvn blandt børn og unge imellem 0-15 år. Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen.

Den foreliggende forskning på området er blevet gennemgået, og der tegner sig et klart billede af, at 0-5-årige børn, der ser tv og bruger tablets sover mindre og er generelt længere tid om at falde i søvn. For de 6-12 årige gælder det brugen af alle former for digitale enheder, miljøet i deres soverum og så kvaliteten og længden af søvnen samt antallet af opvågninger i løbet af natten. Blandt de 13-15-årige handler det mere om brugen af mobiltelefoner, computere og internet samt et stort forbrug af sociale medie Graden af disse faktorer hænger nøje sammen med kvaliteten af deres nattesøvn.

Statens Institut for Folkesundhed har gennemgået litteraturen fra perioden 2009-2019 i Vesten. Rapporten indeholder et systematisk review over, hvilken betydning digitale enheder har for søvnen blandt børn og unge i tre aldersgrupper: 0-5-årige, 6-12-årige og 13-15-årige. Digitale enheders påvirkning på søvn er afdækket ud fra: 1) Før søvn, herunder sengetidspunkt og tid, som det tager at falde i søvn, 2) under søvn, som omhandler forstyrrelser i nattesøvnen, og 3) efter søvn, herunder søvnlængde og træthed i løbet af dagen. konkluderer entydigt, at der er evidens for, at jo mere fjernsyn børn og unger ser, og jo mere de anvender computer, Ipad, spilkonsol eller mobiltelefon, jo kortere tid sover de.

Formålet med litteraturgennemgangen er at kunne inspirere til fremtidige forskningsområder eller retningslinjer indenfor området.
Du kan læse hele rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed HER
Du kan se mere om, hvordan det også kan påvirke melatoninproduktionen HER

ar du tilfreds med denne artikel om Din søvn forstyrres af digitale enheder?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.