Din søvn forstyrres af digitale enheder

1 dec, 2020 | Viden og Forskning

En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at brug af digitale enheder kan påvirke dit barns søvnkvalitet negativt.

Det kan også påvirke din, men dette review fandt en klar sammenhæng imellem brugen af mobiltelefoner, computere og andre digitale medier og dårlig, afbrudt og kort søvn blandt børn og unge imellem 0-15 år. Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen.

Stor effekt på både små og store børn

Den foreliggende forskning på området er blevet gennemgået, og der tegner sig et klart billede af, at 0-5-årige børn, der ser tv og bruger tablets sover mindre og er generelt længere tid om at falde i søvn.

For de 6-12 årige gælder det brugen af alle former for digitale enheder, miljøet i deres soverum og så kvaliteten og længden af søvnen samt antallet af opvågninger i løbet af natten. Blandt de 13-15-årige handler det mere om brugen af mobiltelefoner, computere og internet samt et stort forbrug af sociale medier. Graden af disse faktorer hænger nøje sammen med kvaliteten af deres nattesøvn.

Statens Institut for Folkesundhed har gennemgået litteraturen fra perioden 2009-2019 i Vesten. Rapporten indeholder et systematisk review over, hvilken betydning digitale enheder har for søvnen blandt børn og unge i tre aldersgrupper: 0-5-årige, 6-12-årige og 13-15-årige.

Digitale enheders påvirkning på søvn er afdækket ud fra:

1) Før søvn, herunder sengetidspunkt og tid, som det tager at falde i søvn

2) Under søvn, som omhandler forstyrrelser i nattesøvnen

3) Efter søvn, herunder søvnlængde og træthed i løbet af dagen. konkluderer entydigt, at der er evidens for, at jo mere fjernsyn børn og unger ser, og jo mere de anvender computer, Ipad, spilkonsol eller mobiltelefon, jo kortere tid sover de.

Formålet med litteraturgennemgangen er at kunne inspirere til fremtidige forskningsområder eller retningslinjer indenfor området.

Mere inspiration

Du kan læse hele rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed HER
Du kan se mere om, hvordan det også kan påvirke melatoninproduktionen.

Var du tilfreds med denne artikel om Din søvn forstyrres af digitale enheder?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!