Dit barns sunde tarm
Dit barns sunde tarm. Der bliver talt og skrevet om tarme og tarmbakterier her, der og allevegne. Men hvordan med børnene? Er sunde tarme også vigtige for dem? Og hvordan får de de opbygget en sund tarmbiota? Ja – en sund og balanceret fordøjelse er uhyre vigtig – også for børn. Den har betydning for blandt andet:
• Et stærkt immunforsvar
• Forebyggelse af allergi
• Optagelse af næring fra maden
• Forebyggelse af forstoppelse og diarré
• Humør og adfærd
Hvis dit barn har problemer inden for nogle af disse områder, så er det særligt oplagt at være opmærksom på fordøjelsen. 70-80 % af dit barns immunforsvar er knyttet til fordøjelsen og tarmsystemet. Det betyder, at fordøjelsen og herunder tarmens bakteriebalance – også kaldet mikrobiotaen – udgør en væsentlig nøgle til dit barns sundhed og trivsel. En sund bakteriebalance vil sige, at der er flest af de gode bakterietyper i tarmen frem for dårlige.
Mange børn har en skæv bakteriebalance. Det kan der være forskellige årsager til. Kejsersnit, modermælkserstatning og behandling med antibiotika, der kan være livreddende men påvirke tarmbiotaen særdeles negativt. Det samme gør syrehæmmende medicin, der ordineres mod eksempelvis refluks. Selv hvis det lille barn er født vaginalt og er blevet ammet kan det have fået en skæv start på bakteriebalancen, hvis mor for eksempel har fået antibiotika eller af andre grunde har en mikrobiota, der er ude af balance. Det overføres, og baby arver mors bakterier, der overføres via graviditet og især fødsel.
Dette kan du gøre for at give booste dit barns fordøjelse og tarmbiota:
• Sørg for gode fibre i maden – især fra grønsager. Blend dem i smoothies, hak dem i grønne frikadeller og lav squash spagetti og vegetarisk kødsovs.
• Spis mad, der indeholder gavnlige bakterier: Acido, hjemmelavet yoghurt, surkål, kefir.
• Spis mad, der ”fodrer” de gode bakterier: Løg, jordskokker, hvidløg og andre grønsager.
• Brug kokosolie i madlavningen – det kan potentielt hjælpe til en bedre tarmbiota og heale tarmslimhinden. Steg i kokosolie og blend det i smoothies.
• Undgå stress, sukker, emulgatorer, sødemidler, e-numre, pesticidrester og for lidt søvn.
• Undgå bakterieforskrækkelse og overdreven hygiejne. Når I er hjemme i jeres egne vante omgivelser, så pak håndspritten væk og lad dit barn få jord under neglene.
• Vær opmærksom på, om dit barn reagerer på en eller flere fødevarer. Hvis dit barn spiser noget, som det har svært ved at fordøje, vil det gå ud over fordøjelsens tilstand.
• Giv eventuelt et tilskud af gavnlige tarmbakterier – også kaldet probiotika. Studier har vist effekt på immunforsvar, allergi, eksem, diarré, øreproblemer med mere. Vælg et produkt, der er beregnet til børn, så det er tilpasset børns bakteriestammer. Til de helt små findes dråber. Køb eventuelt flere slags, der indeholder forskellige bakteriestammer og giv dem på skift. Til de større børn findes der pulver og kapsler. Vælg et produkt med en blanding bakterier fra bifido-familien OG lactobaccilus-familien.
• Bliver dit barn ammet, så kan du som mor med fordel tage probiotika. De gode stammer gives videre til baby via ammemælken. Studier fra foder til køer og grise viser at probiotika øger mælkeproduktionen.
Ind imellem kan der være brug for at få individuel vejledning for at få barnets sundhed helt på ret køl. Er du i tvivl om dit barn fejler noget, så søg altid læge for at få udelukket alvorlige sygdomme. Og husk så altid at have fokus på så vidt muligt at finde årsagen frem udelukkende at symptombehandle.
Du kan finde opskriften på Tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan læse mere om tarmbiotaen HER
Du kan læse mere om probiotika HER
Du kan læse mere om tarmbiota og depression HER
Du kan læse mere om, hvordan pesticider påvirker børns hjerner HER
Du kan læse mere om børn, søvn og adfærd HER
Var du tilfreds med denne artikel om dit barns sunde tarm? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.