Drik kaffe og lev længere?

Forsiden Viden og Forskning Drik kaffe og lev længere?

     5
Drik kaffe og lev laengere?

Kan 1-2 kopper kaffe om dagen påvirke din sundhed og livslængde? Det afhænger af en lang række faktorer, herunder kvaliteten og mængden af kaffe, du drikker, men også din genetiske disposition spiller en rolle.

En til to kopper kaffe om dagen ser ud til – for mange mennesker – at kunne modvirke udviklingen af en række sygdomme som for eksempel Parkinsons sygdom eller type 2-diabetes. Et studie viser også, at 1-2 kopper kan kaffe potentielt kan forlænge levetiden hos nogle. Her i Danmark hører vi til blandt de allermest kaffedrikkende folkeslag i verden, så for os, er dette godt nyt, vi kan fortsat roligt hygge os med vores kaffe.

Der er dog forskningsmæssig uenighed på området, og der er også forskningsresultater, der viser, at kaffe kan være skadeligt. Meget handler om mængder, kvalitet og måden vi brygger kaffen på. Andet om vores evne til at nedbryde og udskille koffeinen fra kaffen. Om det handler om din levers konstitution og effektivitet, eller om det handler om din genetiske disposition, det er nok der, nøglen til forståelse for vores forskellige reaktioner på kaffe skal findes.

En række forskere mener nemlig, at svaret skal findes i vores gener. Generne kan ændre sig og tage form afhængig af vores valg af mad og livsstil. I en nylig metaanalyse kortlagde forskerne indtaget af kaffe og te blandt 15.789 europæiske og afroamerikanske deltagere. Metaanalysen afslørede, at der var 11 gener, der i særlig grad var påvirkelige af vores koffeinindtag. Der var stor forskel på deltagernes evne til at nedbryde koffein, ligesom de helbredsmæssige virkninger også var yderst forskellige. Samlet set indikerer undersøgelsen, at kaffeindtag er forbundet med forskellige reaktioner, afhængig af vores genetiske disposition. DNA reaktioner kan afføde forskellig afgiftningsgrad.  Vores forskelligartet tolerance overfor kaffe kan formodentlig til en vis grad forklares med forskellige vores individuelle genetiske variationer.

Der er i den sammenhæng også flere forhold, der spiller ind. Et er, hvor godt du tolererer og afgifter koffein, men også hvordan du brygger din kaffe, hvilken kvalitet kaffe du vælger, og hvor mange kopper du drikker dagligt og på hvilke tidspunkter på dagen, spiller en rolle for den potentielt sundhedsmæssige effekt.

Den seneste nye forskning tegner dog et billede af, at personer, der drikker 1-4 kopper filterkaffe om dagen, lever længere og har lavere dødelighed end andre, der drikker mere kaffe, men også end dem, der slet ikke drikker kaffe.

Ifølge forskerne er filterkaffe den sundeste kaffe, da filteret fanger en stor del af de stoffer, der kan øge det dårlige kolesterol og den potentielle risiko for udvikling af hjertekarsygdom.

Kaffe indeholder koffein, der i for store mængder blandt andet kan føre til uro, hjertebanken, forhøjet blodtryk og dårlig nattesøvn. Sover du dårligt, når du har drukket kaffe sidst på dagen eller om aftenen, så prøv at udelade kaffe efter kl 14, så kan din lever formodentlig nå at afgifte tilstrækkeligt med koffein til at du kan sove. Er du stresset og har høje niveauer af adrenalin og kortisol i blodet, så kan et højt kaffeindtag være fristende, men faktisk kan det forværre situationen og føre til øget udskillelse af stresshormoner.

Kaffes indvirkning er således forskellig fra person til person, men tolererer du fint kaffe, så nyd en eller to kopper dagligt af høj kvalitet, baseret på nænsomt ristede, økologiske bønner, friskmalede og som filterkaffe. Og før kl. 14 af hensyn til nattesøvnen. Jeg ønsker dig gode kaffestunder

Referencer:
Daniel Levy, Manfred Kayser,  Mohsen Ghanbari, Irma Karabegović, Eliana Portilla-Fernandez, Yang Li, Jiantao Ma et al; “Epigenome-wide association meta-analysis of DNA methylation with coffee and tea consumption”; Biorxiv April 15, 2020, doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.15.042267 
Coffee consumption and all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis by potential modifiers”; May 2019, European Journal of Epidemiology 34(1):1-22
DOI: 10.1007/s10654-019-00524-3;  
Smith, H., Hengist, A., Thomas, J., Walhin, J., Heath, P., Perkin, O.,Betts, J.; (2020). “Glucose control upon waking is unaffected by hourly sleep fragmentation during the night, but is impaired by morning caffeinated coffee”; British Journal of Nutrition; 124(10), 1114-1120. doi:10.1017/S0007114520001865

Her kan du læse mere om Drik kaffe, det kan være sundt og livsforlængende
Her kan du læse mere om Er kaffe sundt ?
Her kan du læse mere om Filterkaffe er den bedste kaffe at drikke

Var du tilfreds med denne artikel Drik kaffe og lev længere? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.