Drikkevandskvaliteten i fare

11 nov, 2020 | Viden og Forskning

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan vores danske grundvand mange steder er forurenet af pesticider – og hvorfor du selv bør ty til rensning af drikkevand.

Miljøstyrelsen har tidligere slået alarm, for i de seneste år, har vandværkerne måttet lukke cirka 100 boringer om året på grund af massiv forurening. Problemet accelererer hastigt, og resterne fra mange års intensiv sprøjtning er nu på vej ned igennem jordlagene til grundvandet og dermed til vores drikkevand. Pesticidrester virker hormonforstyrrende og er under mistanke for blandt andet at kunne være kræftfremkaldende.

Nu viser helt nye indsigter, at Miljøstyrelsen i årevis, og i direkte strid med lovgivningen, har ladet en række vandværker få dispensation til at overskride grænseværdierne for pesticider. Disse ulovlige dispensationer er blevet givet år efter år igennem mindst syv år. Dette endda UDEN at Miljøstyrelsen har oplyst skiftende miljøministre om dette. EU kommissionen har flere gange igennem årene påtalt denne EU lovstridige praksis, også uden at der er sket noget som helst. Dispensationerne er fortsat. Sagen om lovbrud er nu overgivet til kammeradvokaten.

Sagen belyser de forhold, som også Madforlivet igennem en årrække har gjort opmærksom på. Intet er sket, og sagen sætter nu miljøminister lea Wermelin under pres. Flere andre partier undrer sig nemlig over, at ministeren igen lægger ansvaret fra sig og over på Miljøstyrelsen, særligt set i lyset af, at Rigsrevisionen for et års tid siden rettede en skarp kritik af netop Miljøstyrelsens dispensationer til landbruget.

En kortlægning af vores vandforsyning i Danmark i 2019 viste, at mange af landets vandværker har alt for høje niveauer af pesticider og nedbrydnings produkter i drikkevandet. Mange steder kan pesticid indholdet godt være under “grænseværdien”, fordi pesticiderne kan være i en nedbrydningsproces, der skaber nye kemiske forbindelser. Disse nye forbindelser er forskerne først blevet opmærksomme på for et par år siden. men endnu værre er det, at drikkevandet stadig ikke tilnærmelsesvist analyseres for alle disse stoffer, som i dag er mulige forurenere af vores postevand. Mange vandværker har “fortyndet” sig ud af problemerne med for høje pesticidrester, men det er en uholdbar og aldeles usikker og utilfredsstillende metode. Danske forbrugeres sundhed må i fokus, og det betyder, at vi må tage livtag med den overbevisning, der hedder, at vi har verdens reneste drikkevand. Den holder nemlig ikke. Det danske grundvand er ødelagt af mange års intensiv og ubetænksom sprøjtning, og vi må derfor udvise ansvar og rense vandet, før det sendes ud til alle os danskere. Det er enkelt og effektivt at rense grundvandet, før det sendes ud til alle os danskere, men det koster selvfølgelig.

Det skønnes, at der nu er pesticidrester i 43% af vores grundvand. Ingen kender det fulde omfang af problemet, for vi måler ikke.

Danmarks miljøforsker nummer et, Phillipe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, mener, at disse fund skal tages dybt alvorligt. Forurenet drikkevand kan gøre os syge, og desuden, så kan en øget påvirkning fra en lang række toksiske stoffer fremkalde den såkaldte cocktaileffekt, hvor et stofs negative sundhedsmæssige effekt mangedobles på grund af tilstedeværelsen af andre toksiske stoffer.

Et er, at Mijøstyrelsen ikke orienterer Miljøministeren. Værre er, at ingen orienterer alle os forbrugere, der intetanende drikker vandet. Siden dette gik op for mig for en del år side, har jeg renset mit vand. Der trænger i den grad til en overordnet politisk indsats på dette område, og det haster mere end nogensinde.

Kilder:
Kommunen.dk          
https://www.kommunen.dk/artikel/pesticid-problem-det-ligner-en-regulaer-katestrofe-for-vandforsyningen     
https://www.emu.dk/sites/default/files/BAM.pdf

Du kan se DR’s udsendelse KONTANT om det danske grundvand HER
Du kan læse mere om forurenet dansk postevand HER   
Nitrat i drikkevandet kan gi’ kræft. Læs med HER
Du kan læse artiklen i Altinget HER
Du kan læse Philippe Grandjeans forskning om pesticiders effekt på børns hjerner HER

Var du tilfreds med denne artikel om Drikkevandskvaliteten i fare? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!