Nu er æg ENDELIG godkendt som en sund fødevare!

8 okt, 2011 | Viden og Forskning

Nu er æg langt om længe ”godkendt” som en sund fødevare – også i Danmark.

Det skulle tage godt og vel 10 år for de danske læger og myndigheder at melde klart ud i relation til æg, sundhed og kolesterol. Lad os lige slå fast; du kan spise op til 2 æg om dagen uden at det er målbart i dit kolesteroltal. Forskningsresultater, der påviste dette blev helt tilbage i 2002 offentliggjort af Harvard School of Public Health. Til trods herfor er danskere med forhøjet kolesterol de seneste 10 år alligevel blevet rådet til ikke at spise æg.

Fødevareinstituttet melder så i sidste uge ud: Spis blot dine æg!

I sidste uge offentliggjorde Fødevareinstituttet så en ny rapport om “Ægs betydning for sundhed og sygdom”. Der tages en række forbehold vedr. den anvendte data, men rapporten konkluderer:

“Det høje indhold af kolesterol i æg har givet anledning til diskussion om, hvorvidt indtag af æg øger risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme. Litteraturgennemgangen viser, at selv om æg indeholder meget kolesterol, så vil et indtag på 6-7 æg om ugen for raske personer ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-kar sygdomme og type-2-diabetes.”

I relation til kolesteroldebat og mad, så er det væsentligt at holde sig for øje, at kun ca. 20% af det kolesterol, der cirkulerer i blodet, stammer direkte fra kolesterolet i maden. De resterende ca. 80% danner vi selv i leveren. Derfor kan du med sindsro spise dine æg, der er rige på såvel gode fedtsyrer som proteiner. Noget af det, der provokerer leveren allermest til dannelse af kolesterol, er sukker, hvidt brød og pasta. Disse fødevarer er det derfor yderst anbefalelsesværdigt at skære ned til et minimum. Undgå dårlige, forarbejdede olier og fedtstoffer og spis i stedet masser af grønt og fiberrigt. Fibre binder nemlig brugt kolesterol til sig og transporterer det ud via tarmen.

Den livsvigtige kolesterol

Kolesterol er livsvigtigt for os, men der er stort negativt fokus på kolesterol. Måske skulle vi forske mere i kolesterols sundhedsgavnlige egenskaber? Er det f.eks. ikke interessant, at ældre kvinder med højt kolesteroltal lever længere end ældre kvinder med et lavt kolesteroltal?

Læs eventuelt mere i min bog “Fedt for Life” eller i mit tidligere blogindlæg om hvorfor et højt kolesteroltal ikke behøver være dårligt.

Du kan læse hele rapporten om “Æg i kosten og betydningen for sundhed og sygdom” her.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Konventionelle kartofler hører til de mest sprøjtede afgrøder

Kræftens Bekæmpelse har i en årrække opfordret danskerne til, at købe konventionelle lammefjordskartofler. De har (haft) en økonomisk aftale med kartoffelindustrien ved Lammefjorden i Odsherred om salg af deres lammefjordskartofler, pakket i lyserøde poser, for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!