Er det mon sundt at spise harsk fiskeolie?

28 nov, 2012 | Viden og Forskning

 

Efter de første reaktioner på de såvel ulækre som uetiske aspekter i at sælge og indtage harske fiskeolier, så melder spørgsmålet sig, om det så overhovedet er sundt at spise fiskeolie, hvis den er harsk? Lur mig om ikke netop dette spørgsmål kommer til at fylde godt i debatten fremover.

Et videnskabeligt svar på ovenstående spørgsmål får vi formodentlig aldrig. Hvem vil betale for sådanne undersøgelser? Og dernæst, hvem vil lægge krop til? Jeg kan personligt oplyse, at det ikke bliver mig, der melder mig frivilligt til en sådan undersøgelse. Alene tanken om at spise harsk olie får det til at vende sig i mig. Og i bund og grund har de fleste af os det nok sådan. Vi ville jo heller aldrig sætte tænderne i en fisk, der lugter grimt. Og det er så her den sunde fornuft kommer ind i billedet. For hvorfor dog så betale flere hundrede gange mere for fiskeolie i kapsler, der kan være harsk?

I Norge har de iværksat en undersøgelse, der skal kortlægge, hvad der sker i organismen, når rotter spiser harsk fiskeolie. De foreløbige undersøgelsesresultater viser, at indtag af harske fiskeolier kan føre til svækkelse af rotternes cellemembraner. Cellemembranerne er et vigtigt led i beskyttelsen af vores indre og er ligeledes afgørende for en lang række vigtige biokemiske signalleringsprocesser. Formålet med at spise omega 3 fedtsyrer er netop at styrke disse funktioner, og det er her fiskeolien kommer ind som en væsentlig kilde til de livsvigtige omega 3 fedtsyrer. Derfor er det ret afgørende for os som forbrugere at vide, om effekten af indtag af fiskeolier er lige modsat, hvis fiskeolien er harsk.

Det er velkendt, at fisk er letfordærvelige, og at de skal behandles med stor forsigtighed. Vi kunne eksempelvis aldrig drømme om hverken at købe eller spise fordærvet fisk. Fiskeolier er om muligt endnu mere sarte end fisk. De skal behandles med stor forsigtighed for ikke at harskne. Lige fra fangsttidspunktet skal fiskene være kølet ned. Olien skal presses og opbevares iltfrit, mørkt og ved lave temperaturer. Det er muligt at producere god og stabil fiskeolie, og sådanne findes også på markedet. Det koster bare noget mere. Men som forbrugere er det ikke muligt umiddelbart at gennemskue lødigheden og kvaliteten af de fiskeolier, der sælges i kapsler på det danske marked, netop fordi der ikke findes klare retningslinjer for hvor harske olier må være. Og det skaber utryghed.

Branchen gav selv i TV udsendelsen udtryk for, at man var klar over, at der er brodne kar, og at der sælges harske fiskeolier til danske forbrugere. Hvorfor man som branche så vælger at reagere med forsvar og voldsomme angreb på de, der påpeger en for branchen velkendt problemstilling, får således stå hen i det uvisse. For man kunne jo også have valgt en anden vinkling. Man kunne have valgt at vende situationen til noget positivt. Forestil jer den markedsføringseffekt, der kunne ligge i som branche at meddele, at man nu ville rydde op i egne rækker med det formål at skabe tryghed for sine kunder. At man ville gribe fat om problemet og frivilligt acceptere at overholde FN’s Fødevareregler for olier solgt til menneskeligt konsum. FN har en TOTOX værdi på max 10 meq/kg for olier solgt til menneskeligt konsum mod branchens egen frivillige grænse på 26 meq/kg. Dette ville sikre ikke blot alle os forbrugere men også de mange forretninger, der allerhelst vil sælge kvalitetsprodukter. På denne måde ville alle vinde. Branchen ville få ryddet op og skabt tryghed, så vi alle sammen fremover i tryghed kunne købe og spise fiskeolie. Gad vide, hvorfor fiskeolieindustrien ikke har valgt den model?

Læs mere om harske fiskeolier her

Sådan sikrer du dig de vigtige omega 3 fedtsyrer her

Fiskeolier og harskningsgrader her 

Og alt om sundt fedt her

 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Lidt om opdrætslaks

Lidt om opdrætslaks

Her får du historien om opdrætslaks og en modig og ærlig fiskehandler I Aarhus har vi heldigvis Clausen’s fiskehandel, der siden 1888 har stået for fisk af høj kvalitet til alle os aarhusianere. Faktisk så længe, at den kan kalde sig landets ældste fiskehandel. I dag...

Er plantemælk sundere end komælk?

Er plantemælk sundere end komælk?

I Danmark er vi mange, der er vokset op med skolemælk, og sloganet: ”Mælk er sundt og giver stærke knogler.” Varierende forskning har sat spørgsmålstegn ved den moderne komælks sundhedsværdi, og den usikkerhed har, i kombination med en større miljøbevidsthed, blandt...

Den skræmmende historie om PFAS forureningen

Den skræmmende historie om PFAS forureningen

I disse dage udrulles den skræmmende historie om PFAS forureningen. Det er urovækkende, det vi for øjeblikket kan læse i danske medier med Berlingske Tidende i spidsen. Det handler om evighedskemikalierne PFAS, der igennem mange år har forurenet jord, grundvand og...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!