Er det mon sundt at spise harsk fiskeolie?

Forsiden Viden og Forskning Er det mon sundt at spise harsk fiskeolie?

     2
harsk fiskeolie

 

Efter de første reaktioner på de såvel ulækre som uetiske aspekter i at sælge og indtage harske fiskeolier, så melder spørgsmålet sig, om det så overhovedet er sundt at spise fiskeolie, hvis den er harsk? Lur mig om ikke netop dette spørgsmål kommer til at fylde godt i debatten fremover.

Et videnskabeligt svar på ovenstående spørgsmål får vi formodentlig aldrig. Hvem vil betale for sådanne undersøgelser? Og dernæst, hvem vil lægge krop til? Jeg kan personligt oplyse, at det ikke bliver mig, der melder mig frivilligt til en sådan undersøgelse. Alene tanken om at spise harsk olie får det til at vende sig i mig. Og i bund og grund har de fleste af os det nok sådan. Vi ville jo heller aldrig sætte tænderne i en fisk, der lugter grimt. Og det er så her den sunde fornuft kommer ind i billedet. For hvorfor dog så betale flere hundrede gange mere for fiskeolie i kapsler, der kan være harsk?

I Norge har de iværksat en undersøgelse, der skal kortlægge, hvad der sker i organismen, når rotter spiser harsk fiskeolie. De foreløbige undersøgelsesresultater viser, at indtag af harske fiskeolier kan føre til svækkelse af rotternes cellemembraner. Cellemembranerne er et vigtigt led i beskyttelsen af vores indre og er ligeledes afgørende for en lang række vigtige biokemiske signalleringsprocesser. Formålet med at spise omega 3 fedtsyrer er netop at styrke disse funktioner, og det er her fiskeolien kommer ind som en væsentlig kilde til de livsvigtige omega 3 fedtsyrer. Derfor er det ret afgørende for os som forbrugere at vide, om effekten af indtag af fiskeolier er lige modsat, hvis fiskeolien er harsk.

Det er velkendt, at fisk er letfordærvelige, og at de skal behandles med stor forsigtighed. Vi kunne eksempelvis aldrig drømme om hverken at købe eller spise fordærvet fisk. Fiskeolier er om muligt endnu mere sarte end fisk. De skal behandles med stor forsigtighed for ikke at harskne. Lige fra fangsttidspunktet skal fiskene være kølet ned. Olien skal presses og opbevares iltfrit, mørkt og ved lave temperaturer. Det er muligt at producere god og stabil fiskeolie, og sådanne findes også på markedet. Det koster bare noget mere. Men som forbrugere er det ikke muligt umiddelbart at gennemskue lødigheden og kvaliteten af de fiskeolier, der sælges i kapsler på det danske marked, netop fordi der ikke findes klare retningslinjer for hvor harske olier må være. Og det skaber utryghed.

Branchen gav selv i TV udsendelsen udtryk for, at man var klar over, at der er brodne kar, og at der sælges harske fiskeolier til danske forbrugere. Hvorfor man som branche så vælger at reagere med forsvar og voldsomme angreb på de, der påpeger en for branchen velkendt problemstilling, får således stå hen i det uvisse. For man kunne jo også have valgt en anden vinkling. Man kunne have valgt at vende situationen til noget positivt. Forestil jer den markedsføringseffekt, der kunne ligge i som branche at meddele, at man nu ville rydde op i egne rækker med det formål at skabe tryghed for sine kunder. At man ville gribe fat om problemet og frivilligt acceptere at overholde FN’s Fødevareregler for olier solgt til menneskeligt konsum. FN har en TOTOX værdi på max 10 meq/kg for olier solgt til menneskeligt konsum mod branchens egen frivillige grænse på 26 meq/kg. Dette ville sikre ikke blot alle os forbrugere men også de mange forretninger, der allerhelst vil sælge kvalitetsprodukter. På denne måde ville alle vinde. Branchen ville få ryddet op og skabt tryghed, så vi alle sammen fremover i tryghed kunne købe og spise fiskeolie. Gad vide, hvorfor fiskeolieindustrien ikke har valgt den model?

Læs mere om harske fiskeolier her

Sådan sikrer du dig de vigtige omega 3 fedtsyrer her

Fiskeolier og harskningsgrader her 

Og alt om sundt fedt her