Er let forhøjet kolesterol overhovedet en sygdom?

21 apr, 2012 | Viden og Forskning

Hjerteforeningen møder sønderlemmende kritik efter udmelding om, at 30.000 danskere vil dø inden for de næste ti år, hvis ikke yderligere 900.000 danskere ordineres kolesterolsænkende medicin.

I dag spiser mere end 500,000 danskere hver dag kolesterolsænkende medicin, fordi de får at vide, at et højt kolesteroltal er farligt, at det er en trussel mod deres sundhed og øger deres risiko for at udvikle hjerte/kar sygdomme og for at dø tidligt. Men er det stadig sandt jf. den nyeste viden på området? Forholder det sig sådan, eller viser den seneste forskning et andet billede af kolesterols betydning i kroppen?

Nyere forskning viser med stor tydelighed, at alene et let forhøjet kolesteroltal for langt de fleste ikke udgør nogen risiko for hverken udvikling af hjerte/kar sygdomme eller tidlig død. Er du ældre, så kan et let forhøjet kolesteroltal ligefrem være en fordel, fordi ældre med let forhøjet kolesterol lever længere end ældre med for lavt kolesterol. Så kolesterol lader også til at have en beskyttende effekt i organismen. Kun oxideret kolesterol kan udgøre en sundhedsrisiko og kun hvis der samtidig er inflammation i karvæggene.

Derfor er der efter min mening langt bedre mening i at formidle viden om, hvilke tiltag den enkelte selv kan gøre i hverdagen for at holde et velafbalanceret kolesteroltal og nedbringe oxidation og inflammation, end at behandle let forhøjet kolesterol som en medicinkrævende sygdom. Kolesteroltallet afspejler vores livsstil, og de fleste kan via sund mad og mere motion opnå optimal balance. Oplysning omkring, hvordan vi nedsætter risikoen for oxidation og inflammation i kroppen gennem blandt andet rygestop, sundere levevis og mindre alkoholindtag, er derfor for mig at se langt mere relevant end at udskrive mere og mere kolesterolsænkende medicin. Medicin der ikke er bivirkningsfri at tage. En af de værste og mest oversete bivirkninger er, at de fleste typer kolesterolsænkende medicin blokerer for kroppens dannelse af det vigtige Coenzym Q10. Coenzym Q10 har betydning bl.a. for vores energiniveau.

Det er ikke, som mange tror, fedtet i maden, der er den største risikofaktor i relation til et uafbalanceret eller for højt kolesteroltal. Det er i høj grad også et for højt indtag af sukker, hvidt brød og alkohol i kombination med en inaktiv livsstil og rygning, der kan øge ubalancen. Faktisk kan indtag af gode og sunde fedtstoffer have en stor kolesterolafbalancerende effekt. Til denne gruppe af sunde fedtstoffer hører økologisk, gammeldags kærnet smør, jomfru kokosolie, ekstra jomfru olivenolie samt hørfrøolie, hampefrøolie, økologiske fisk og fiskeolie af høj kvalitet. Æg er også en sund og god kilde til såvel sunde fedtstoffer som gode proteiner. Du kan sagtens spise æg hver dag uden at det afspejler sig negativt i dit kolesteroltal. Det er uvildig viden om disse ting, der for mig at se er væsentlige at få formidlet, det koster ikke noget, og langt de fleste er glade for selv at kunne tage ansvar for egen sundhed. Du kan læse mere om hvilken mad og hvilke fedtstoffer, der er sunde at spise og hvilke du skal holde dig fra i min bog Fedt for Life.

Læs mere om kolesterol

https://www.madforlivet.com/bloggen/303-kolesterol-og-hoejt-kolesteroltal.html

https://www.madforlivet.com/bloggen/235-hvorfor-et-hojt-kolesteroltal-er-nyttigt.html

https://www.madforlivet.com/bloggen/320-er-aeg-sunde.html

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!