EU godkender fortsat brug af glyphosat – er verden da helt af lave?

30 nov, 2023 | Viden og Forskning

Den 15. oktober 2023 sendte jeg et brev til miljøminister Magnus Heunicke, hvor jeg spurgte, hvorfor Miljøministeriet fortsat godkender potentielt sygdomsfremkaldende pesticider, som for eksempel glyphosat og PFAS, og ovenikøbet tillader at disse stoffer sprøjtes ud over vores mad, ender i vores vand og tilsættes medicin etc. Jeg spurgte, hvorfor man ikke generelt og i højere grad valgte at handle ud fra et forsigtighedsprincip til gavn for borgernes sundhed?

Jeg fik desværre et typisk embedsmandssvar retur, der sådan set var ligegyldigt, på ingen måde opløftende, men derimod efter min mening stort set ansvarsfralæggende. Rigtig trist faktisk.
Du kan læse mine spørgsmål og miljøministerens svar her Spørgsmål til Magnus Heunicke

Modstand mod brugen af glyphosat blandt EU’s medlemslande
Igennem de seneste år har der været adskillige afstemninger i EU-kommissionen vedr. både en udfasning, og nu en eventuel forlængelse af brugen af glyphosat, der er aktivstoffet i Roundup. Glyphosat er det mest anvendte sprøjtemiddel i Danmark, og det er et stof, der er under mistanke for at være sygdomsfremkaldende, blandt andet mistænkes det for at spille en rolle i relation til den kraftige stigning i børneleukæmi.

Vi husker nok alle, da der for et par år siden skulle stemmes for en udfasning af stoffet i EU. Her stemte Danmark, som det eneste land, IMOD en udfasning af brugen af glyphosat.

Den 13. oktober i år skulle der igen stemmes. Denne gang omvendt, nemlig om en fortsat tilladelse til at sprøjte med glyphosat i foreløbigt ti år, fordi tilladelsen udløber midt december. Her opnåede man ikke det krævede flertal til at forny tilladelsen. I torsdags opnåede medlemslandene heller ikke det nødvendige flertal for fortsat at bruge glyphosat. Når der savnes et nødvendigt flertal, så er Europa-Kommissionen forpligtet til at træffe en beslutning på området inden den 15. december 2023, der er datoen, hvor den nuværende godkendelsesperiode udløber. EU-Kommissionen har netop meddelt, at den vil fortsætte fornyelsen på EU-plan, så de medlemslande, der måtte ønske det, fortsat kan sprøjte lystigt. De oplyser, at deres beslutning er baseret på sikkerhedsvurderinger udført af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA).

Er verden da helt af lave?
Data fra Global Glyphosate Study viser, at det mest anvendte sprøjtemiddel i Danmark og i verden – glyphosat – kan være en væsentlig årsag til den massive vækst i forekomsten af børneleukæmi. Denne seneste undersøgelse fandt, at selv lave doser af glyphosat-baserede herbicider kunne forårsage leukæmi blandt rotter. Leukæmi hos børn og unge er steget med cirka 35 % siden 1975. Leukæmi er nu langt den mest almindelige kræftform hos børn. Du kan læse om undersøgelsen via referencelinket herunder.

De enkelte medlemslande kan begrænse eller forbyde brugen af glyphosat
EU’s medlemsstater er dog ansvarlige for den nationale godkendelse af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder glyphosat, og de kan hver især vælge at begrænse brugen af dem på nationalt og regionalt plan, hvis de finder det nødvendigt på baggrund af risikovurderinger, der især tager hensyn til behovet for at beskytte biodiversiteten.

Så vi danskere kunne altså, hvis vi ville, nedtone eller helt forbyde brugen af glyphosat, men igen vægter landbrugets krav højere end vores sundhed. Det er skammeligt.

Brug din magt – køb økologisk hver gang
Findes der noget vigtigere end vores og vores børns sundhed? Hvorfor skal der gambles med den, fordi et skrantende landbrugserhverv ikke kan finde ud af at fremstille mad uden brug af sprøjtegifte og massiv landbrugsstøtte? Er det sundt? Nej, det er trist, og folkesundheden må og skal øverst på dagsordenen.
Der er derfor kun én ting, du kan gøre; BRUG DIN MAGT – KØB ØKOLOGISK HVER GANG! På den måde tvinger du producenter og forretninger til også at prioritere det.

Reference: David A Siegel, Jessica B King, Philip J Lupo, Eric B Durbin, Eric Tai, Kathi Mills, Elizabeth Van Dyne, Natasha Buchanan Lunsford, S Jane Henley, Reda J Wilson; “Counts, incidence rates, and trends of pediatric cancer in the United States, 2003-2019”; JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Vol. 115, Issue 11, November 2023, Pp 1337–1354

Her kan du læse artiklen Spørgsmål til Miljøminister Heunicke
Her kan du læse artiklen PFAS og Pesticider – skeletterne vælter frem
Du kan læse artiklen her Hvorfor skal landbruget have lov at forurene vores mad og vand? 
Du kan læse mere her om pesticidrester i vores fødevarer Prioriter økologiske afgrøder

Var du tilfreds med denne artikel EU godkender fortsat brug af glyphosat – er verden da helt af lave? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mit bedste sundhedsråd 2025 – spis flere grønsager

Mit bedste sundhedsråd 2025 – spis flere grønsager

Sunde fibre fra grønsager, frugt og ægte fuldkorn er uden sammenligning dine tarmbakteriers livretter. De spiser, fordøjer og omdanner dem med stor fornøjelse til kortkædede fedtsyrer som for eksempel butyrat, også kendt som smørsyre. Dine tarmbakterier deler således...

Aroniasaft – blodtryks- og kolesterolsænkende

Aroniasaft – blodtryks- og kolesterolsænkende

Aroniabær er blandt de mest antioxidantrige bær, vi kender til. De er ganske enkelt strutsunde og indeholder masser af især helbredsfremmende stoffer som anthocyaniner, flavonoider og polyphenoler. Forbindelser, der også er kendt fra blandt andet røde druer og for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!