Er det farligt at leve glutenfrit?

14 nov, 2018 | Viden og Forskning

Er det farligt at leve glutenfrit? Man kunne næsten få det indtryk ved at følge debatten herhjemme, men det er altså ikke farligt at leve glutenfrit, blot du er kvalitetsbevidst i dine valg af råvarer.

Det kan derimod være farligt ikke at leve glutenfrit, hvis du ikke tåler gluten eller ikke fordøjer det effektivt. Noget tyder også på, at et mindre indtag af fibre fra hvede og andre glutenholdige kornarter kan afhjælpe oppustethed og fordøjelsesmæssige gener.

Forskning i erstatning af glutenholdige fødevarer

Professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet har sammen med en række internationale kolleger påvist, at hvis du erstatter et højt indtag af svært fordøjelige kostfibre fra glutenholdig hvede, pasta etc. med glutenfrie alternativer, der ikke indeholder disse kostfibre, ser det ud til at kunne forbedre symptombilledet ved irritabel tarm og dårlig fordøjelse.

Sænker du således indtaget af fibre fra glutenholdig mad og erstatter det med glutenfri, så ser det ud til at kunne fjerne fordøjelsesmæssige irritationer og oppustethed. Mindre glutenholdig mad ser også ud til at kunne påvirke din vægt positivt.

Resultaterne af den helt nye forskning er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications. Studiet, der bærer overskriften “En diæt lav på gluten inducerer ændringer i tarmmikrobiomet hos raske danske voksne”, påviser et samspil imellem bl.a indtag af hvede og overvækst af bifidobakterier i tarmen hos raske voksne.

Dette stemmer overens med nyere undersøgelser, der viser, at befolkninger, der lever mere oprindeligt, har lav forekomst af bifidobakterier i tarmen, sammenlignet med befolkninger i den industrialiserede del af verden, der ser ud til at have overflod af bifidobakterier i tarmen.

Den vestlige livsstil, kendetegnet ved et højt indtag af hvede, ser således ud til at kunne forårsage ændringer i den mikrobielle sammensætning og fermenteringen af disse i tarmen. Studiet antyder, at virkningerne af en diæt uden gluten hos raske middelaldrende i et vist omfang skyldes kvalitative ændringer i kostfiberindtaget ved reduktion af glutenrige fødevarer som hvede, rug og byg.

Glutenfri levevis stemmer overens med almen sund livsstil

Det er derfor væsentligt at slå fast, at det ikke er farligt, hverken at leve glutenfrit eller at udskifte glutenholdige råvarer, der har et højt indhold af svært fordøjelige kostfibre, med glutenfri, såfremt du vælger de allerbedste og mest næringsrige glutenfri råvarer. Det gælder jo også, selvom du ikke lever glutenfrit, at stærkt forarbejdede, konventionelle råvarer, færdigt bagemix med mere som regel ikke er nær så næringsrige valg af råvarer som de økologiske, nænsomt forarbejdede.

Er gluten sundt?

Gluten er hverken sundt eller usundt – det kommer helt an på den enkelte persons specifikke kostbehov.

Hvidt, raffineret hvedebrød er ikke sundt, det ved vi. Det er hvidt raffineret glutenfrit brød, bagt af stivelsesrige råvarer som kartoffel, majs og rismel, heller ikke. Fordi en fødevare er glutenfri er det ikke ensbetydende med, at den er sund.

Desværre er alt for mange glutenfri produkter af alt for ringe kvalitet. Mange konventionelle, glutenfri produkter og bagemix etc. indeholder store mængder raffinerede, stivelsesrige råvarer. Derfor er kvalitetsbevidsthed i råvarevalget helt afgørende for den sundhedsmæssige effekt, også når du lever glutenfrit eller med mindre gluten.

Hårdtslående retorik overfor at leve glutenfrit

Det er trist at opleve en så hårdtslående retorik i forhold til glutenfri levevis, som vi oplever for øjeblikket, for vores store udfordring her i Danmark er netop vores høje grad af underdiagnosticering både af cøliaki og glutenallergi, men også af hvede og gluten som mulige årsager til blandt andet lidelser som irritabel tarm og stofskiftesygdomme.

Mange danskere døjer netop med stofskifteproblematikker og irritable tarme, også uden at vide, at det i mange tilfælde kan skyldes et højt indtag af fibre fra hvede, eller intolerans overfor gluten. Du behøver således ikke at være glutenallergiker for at opleve fordøjelsesbesvær, irritabel tarm eller oppustethed, når menuen står på store mængder pasta, brød og pizza.

De fleste vil faktisk kunne opleve en større lethed og bedring af fordøjelsen ved at nedtone indtaget af hvede og anden glutenholdig mad i dagligdagen.

Glutenrelaterede sygdomme som eksempelvis  glutenallergi og glutenintolerance kan ligesom irritabel tarm skyldes flere faktorer:

1. Vi spiser mere gluten fra hvede, byg og rug end nogensinde set tidligere i historien, og glutenholdige råvarer (hvede) tilsættes efterhånden rigtig mange fødevarer. Det kan skabe udfordringer i forhold til effektivt at tolerere den megen hvede, til at tolerere fibrene fra hveden, men også til at kunne fordøje gluten, der er et vanskeligt fordøjeligt protein.

2. Et nyt studie viser, at spiser du færre kostfibre fra hvede, byg og rug, kan det have en positiv effekt på fordøjelsen og kan eventuelt mindske irritation og oppustethed. Fordøjelsesmæssige udfordringer kan således skyldes indtag af for mange fibre fra eksempelvis konventionel hvede, også uden at det nødvendigvis er gluten, som du ikke tåler. De uønskede symptomer kan også, udover at skyldes fibre fra glutenholdig hvede, rug og byg, også skyldes lektiner eller glutamat fra hveden eller de konventionelle hvedeprodukters restindhold af stoffet glyphosat fra Round-up, der kan forårsage uønskede og også fordøjelsesmæssige symptomer. Det kan du læse mere om via linket herunder.

Vi er desværre langt bagud i Danmark, når det gælder opmærksomhed, rådgivning og diagnosticering af glutenrelaterede lidelser. Det gælder både cøliaki og glutenallergi, men også andre glutenrelaterede sygdomme som eksempelvis stofskifteproblematikker, autoimmune lidelser, irritabel tyktarm samt sygdomme som depression og skizofreni, der alle kan provokeres af gluten eller fibre fra glutenholdige fødevarer. Vi burde efter min mening, i langt højere grad end tilfældet er, anerkende og støtte de mange, der tager ansvar for deres eget helbred, lytter til deres kropslige symptomer og reducerer eller undlader mange glutenholdige fødevarer i dagligdagen.

Lider du af cøliaki eller glutenallergi, så kan en glutenfri levevis redde dit liv og gøre dig symptomfri. Mærker du blot, at din fordøjelse fungerer bedre uden et højt indtag af hvede og gluten, så lyt til din krop og nedton dit indtag. Det er også vigtigt at slå fast, at gluten ikke er et livsnødvendigt næringsstof, og det er således ikke farligt at udelade det, blot du vælger økologiske, grove og fiberrige råvarekilder til erstatning.

Din tarm og fordøjelse har behov for fibre. De bedste fibre får glutenallergikeren fra grønsager, glutenfri fuldkorn, frø, mandler, nødder og kerner. De bedste glutenfri versioner af fuldkorn er glutenfri havregryn, quinoa og boghvede. De nærer din tarm og indgår i en sund fordøjelse. Vi burde her i Danmark gøre en indsats for at sikre, at de glutenfri fødevarer, der er tilgængelige i forretningerne, bliver af højere kvalitet, fiberrige, næringsrige og fri for uønskede toksiske stoffer.

Lider du af irritabel tarm, så kan det være visse fibre fra kulhydrater, som din tarm reagerer på, herunder også fibre fra glutenholdige fødevarer. Vælger du at følge den såkaldte FODMAP diet, der netop reducerer indtaget af kulhydrater i maden, så er det væsentligt også at udelade de glutenholdige kulhydrater for et optimalt resultat. Mange anbefaler urhveden spelt ifbm denne omfattende diæt, men spelt indeholder såvel vanskeligt fordøjelige fibre som gluten, der potentielt kan irritere tarmen. En diæt uden fibrene fra glutenholdige fødevarer, som det anbefales i det oprindelige australske FODMAP studie, giver efter min erfaring de bedste og hurtigste resultater.

Det ville klæde debatten, at der i stedet for tåbelige skræmmekampagner blev sat fokus på solid og god vejledning indenfor glutenfri levevis, at der blev sikret et bredt udvalg af glutenfri kvalitetsråvarer i danske forretninger, og at vi fik prioriteret den økologisk dyrkede fuldkornshvede, for hvedeproblematikken og det høje indtag af konventionel hvede samt fibre herfra er en anden væsentlig dimension af hele denne debat. Det kan du læse mere om via linket herunder.

På baggrund heraf har jeg lyst til at opfordre de mange, der lever glutenfrit, til at vælge de allerbedste, økologiske råvarer, masser af økologiske havregryn, boghvedegryn, frø og flager samt stenkværnede, produkter heraf i deres bagværk fremfor de mange virkelig dårlige former for konventionelle glutenfri bagemix og meltyper, der udbydes. Dem er du bedst tjent med at gå i en stor bue udenom.

Er det farligt at leve glutenfrit? I forhold til det studie, der har affødt de hårdtslående overskrifter, så handler det således i højere grad om kvaliteten af de råvarer du vælger at spise, fremfor om glutenfri levevis generelt. I forhold til det seneste studie, så handler det mere om, at for mange fibre fra glutenholdige fødevarer potentielt kan forstyrre balancen i din vigtige tarmbiota. Derfor, til spørgsmålet om det er farligt at leve glutenfrit, så er svaret et rungende nej, men det kan være farligt at leve usundt.

Du kan læse mere om studiet HER
Du kan læse mere om et andet studie HER
Du kan læse mere om, hvorfor glutenfri levevis kan gavne HER
Du kan læse mere om gluten og glutenfri levevis HER
Du kan læse mere om hvedeproblematikken HER

Referencer:
https://www.nature.com/articles/s41467-018-07019-x
Collin P, Salmi J, Hällström O, Reunala T, Pasternack A. Autoimmune thyroid disorders and coeliac disease. Eur J Endocrinol 1994;130:137-40
Ventura A, Magazzu G, Greco L; ”Duration of exposure to gluten and risk for autoimmune disorders in patients with coeliac disease”; Gastroenterology 1999;117: 297-303
Aziz I, Branchi F, Pearson K, Priest P, Sanders DS; ”A study evaluating the bidirectional relationship between inflammatory bowel disease and non-coeliac gluten sensitivity”; Inflamm Bowel Dis 2015; 21(4):847-53
Hadjivassiliou M et al.; “Does cryptic gluten sensitivity play a part in neurological illness?”; Lancet 1996; 347 (8998):369-71
Jackson J et al.; ”A gluten free diet in people with schizophrenia and anti-tissue transglutaminase or anti-gliadin antibodies”; Schizophr Res 2012; 140 (1-3):262-3

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!