Er det farligt at leve glutenfrit?

Er det farligt at leve glutenfrit? Nej, det er ikke farligt at leve glutenfrit, blot du er kvalitetsbevidst i dine valg af råvarer. Det kan derimod være farligt ikke at leve glutenfrit, hvis du ikke tåler gluten eller ikke fordøjer det effektivt.

Under markante overskrifter som ”Glutenfri mad kan være kræftfremkaldende” og ”Glutenfri levevis er sundhedsskadeligt” advares vi nu mod at leve glutenfrit, medmindre vi har diagnosen cøliaki eller glutenallergi. Overskrifterne er baseret på en amerikansk undersøgelse, der på baggrund af forsøgsdeltagernes selvrapporterede data vedrørende glutenfri levevis samt blodprøver har vist, at mennesker, der lever glutenfrit har et højere indhold af toksiske stoffer i blodet, blandt andet stoffet arsen fra ris, end mennesker der ikke lever glutenfrit. Høje niveauer af toksiske stoffer i blodet kan potentielt øge risikoen for udvikling af kræft. Du kan læse rapporten via linket herunder.

Er det så farligt at leve glutenfrit? Det er væsentligt at slå fast, at det IKKE er farligt at leve glutenfrit, såfremt du vælger de allerbedste og mest næringsrige råvarer. Det gælder jo også, selvom du ikke lever glutenfrit, at stærkt forarbejdede, konventionelle råvarer, færdigt bagemix med mere som regel ikke er nær så næringsrige valg af råvarer som de økologiske, nænsomt forarbejdede. Hvidt, raffineret hvedebrød er ikke sundt, det ved vi. Det er hvidt raffineret glutenfrit brød, bagt af stivelsesrige råvarer som kartoffel, majs og rismel, heller ikke. Fordi en fødevare er glutenfri er det ikke ensbetydende med, at den er sund. Desværre er alt for mange glutenfri produkter af alt for ringe kvalitet. Mange konventionelle, glutenfri produkter og bagemix etc. indeholder store mængder raffinerede, stivelsesrige råvarer. Derfor er kvalitetsbevidsthed i råvarevalget helt afgørende for den sundhedsmæssige effekt, også når du lever glutenfrit.

Det er rigtig trist at opleve en så hårdtslående retorik i forhold til glutenfri levevis, for vores store udfordring her i Danmark er netop vores høje grad af underdiagnosticering både af cøliaki og glutenallergi, men også af hvede og gluten som mulige årsager til blandt andet lidelser som irritabel tarm og stofskiftesygdomme.

Mange danskere døjer netop med stofskifteproblematikker og irritable tarme, også uden at vide at det i mange tilfælde kan skyldes et højt hvede- eller glutenindtag. Du behøver således ikke at være glutenallergiker for at opleve fordøjelsesbesvær, irritabel tarm eller oppustethed, når menuen står på store mængder pasta, brød og pizza. De fleste vil faktisk kunne opleve en større lethed og bedring af fordøjelsen ved at nedtone indtaget af hvede og anden glutenholdig mad i dagligdagen. Der er således langt flere mennesker end hidtil antaget med fysiske og psykiske symptomer, der kan stamme fra hvede og gluten.

Forekomsten af glutenrelaterede sygdomme som eksempelvis cøliaki, glutenallergi, glutenintolerance og irritabel tarm er stærkt stigende. Det kan skyldes flere faktorer:

1. Vi spiser mere gluten fra hvede, byg og rug end nogensinde set tidligere i historien, og gluten tilsættes efterhånden rigtig mange fødevarer. Det kan skabe udfordringer i forhold til effektivt at fordøje gluten, der er et vanskeligt fordøjeligt protein.
2. Du kan opleve fordøjelsesmæssige udfordringer ved et højt indtag af konventionel hvede, også uden at det nødvendigvis er gluten, som du ikke tåler. Det kan nemlig også skyldes lektiner eller glutamat fra hveden eller de konventionelle hvedeprodukters restindhold af stoffet glyphosat fra Round-up, der kan forårsage uønskede symptomer.

Vi er desværre langt bagud i Danmark, når det gælder opmærksomhed, rådgivning og diagnosticering af glutenrelaterede lidelser. Det gælder både cøliaki og glutenallergi, men også andre glutenrelaterede sygdomme som eksempelvis stofskifteproblematikker, autoimmune lidelser, irritabel tyktarm samt sygdomme som depression og skizofreni, der alle kan provokeres af gluten. Vi burde efter min mening, i langt højere grad end tilfældet er, anerkende og støtte de mange, der tager ansvar for deres eget helbred, lytter til deres kropslige symptomer og reducerer eller undlader gluten i dagligdagen.

Lider du af cøliaki eller glutenallergi, så kan en glutenfri levevis redde dit liv og gøre dig symptomfri. Mærker du blot, at din fordøjelse fungerer bedre uden et højt indtag af hvede og gluten, så lyt til din krop og nedton dit indtag. Det er også vigtigt at slå fast, at gluten ikke er et livsnødvendigt næringsstof, og det er således ikke farligt at udelade det, blot du vælger økologiske, grove og fiberrige råvarekilder til erstatning.

Din tarm og fordøjelse har behov for fibre. De bedste fibre får glutenallergikeren fra grønsager, glutenfri fuldkorn, frø, mandler, nødder og kerner. De bedste glutenfri versioner af fuldkorn er glutenfri havregryn, quinoa og boghvede. De nærer din tarm og indgår i en sund fordøjelse. Vi burde her i Danmark gøre en indsats for at sikre, at de glutenfri fødevarer, der er tilgængelige i forretningerne, bliver af højere kvalitet, fiberrige, næringsrige og fri for uønskede toksiske stoffer.

Det ville også klæde debatten, at der i stedet for tåbelige skræmmekampagner istedet blev sat fokus på solid og god vejledning indenfor glutenfri levevis, at der blev sikret et bredt udvalg af glutenfri kvalitetsråvarer i danske forretninger, og at vi fik prioriteret den økologisk dyrkede fuldkornshvede, for hvedeproblematikken og det høje indtag af konventionel hvede er en anden væsentlig dimension af hele denne debat. Det kan du læse mere om via linket herunder.

På baggrund heraf har jeg lyst til at opfordre de mange, der lever glutenfrit, til at vælge de allerbedste, økologiske råvarer, masser af økologiske havregryn, boghvedegryn, frø og flager samt stenkværnede, fuldkornsprodukter i deres bagværk fremfor de mange virkelig dårlige former for konventionelle glutenfri bagemix og meltyper, der udbydes. Dem er du bedst tjent med at gå i en stor bue udenom.

Er det farligt at leve glutenfrit? I forhold til det studie, der har affødt de hårdtslående overskrifter, så handler det således i højere grad om kvaliteten af de råvarer du vælger at spise, fremfor om glutenfri levevis generelt. Derfor til spørgsmålet om det er farligt at leve glutenfrit, så er svaret et rungende nej, men det kan være farligt at leve usundt.

Du kan læse mere om studiet HER
Du kan læse mere om, hvorfor glutenfri levevis kan gavne HER
Du kan læse mere om gluten og glutenfri levevis HER
Du kan læse mere om hvedeproblematikken HER
Du kan læse mere om min seneste bog Glutenfri mad HER

Referencer:
Collin P, Salmi J, Hällström O, Reunala T, Pasternack A. Autoimmune thyroid disorders and coeliac disease. Eur J Endocrinol 1994;130:137-40

Ventura A, Magazzu G, Greco L; ”Duration of exposure to gluten and risk for autoimmune disorders in patients with coeliac disease”; Gastroenterology 1999;117: 297-303
Aziz I, Branchi F, Pearson K, Priest P, Sanders DS; ”A study evaluating the bidirectional relationship between inflammatory bowel disease and non-coeliac gluten sensitivity”; Inflamm Bowel Dis 2015; 21(4):847-53
Hadjivassiliou M et al.; “Does cryptic gluten sensitivity play a part in neurological illness?”; Lancet 1996; 347 (8998):369-71
Jackson J et al.; ”A gluten free diet in people with schizophrenia and anti-tissue transglutaminase or anti-gliadin antibodies”; Schizophr Res 2012; 140 (1-3):262-3

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Debat