Fibre og irritabel tarm

2 jan, 2016 | Viden og Forskning

Fibre er vigtige, men det kan være nødvendigt at udvise påpasselighed i indtaget af fibre ved irritabel tarm. Fibre nærer vores tarm og binder blandt andet brugte østrogener og kolesterol til sig og transporterer dem ud af kroppen. Derfor er det for de fleste rigtig godt at spise masser af grønsager, fuldkorn og loppefrøskaller med mere. Men der er undtagelser fra reglen, og der findes mennesker, der netop i en periode kan have bedst af ikke at spise for mange fibre fra disse råvarer.

Cirka 70% af vores immunforsvar sidder  knyttet til tarmen, og immunforsvarets hvide blodlegemer sidder i tarmvæggen pakket ind i de gavnlige mælkesyrebakterier. Det er faktisk mælkesyrebakterierne og mikrobiotaen i tarmen, der er vært for og passer på immunforsvarscellerne. Det er også mikrobiotaen, der er med til at opretholde den fine balance mellem gavnlig tarmflora og opportunistisk tarmflora. Kommer vi i undertal af blandt andet gavnlige mælkesyrebakterier, så kan den opportunistiske flora se sit snit til at indtage mere af pladsen. Det er som oftest uheldigt, da vi på denne måde kan opleve patogene bakterier, svampe og parasitter i overvækst. Denne balance kan det betale sig at være opmærksom på – livet igennem. 

Når den gavnlige mikrobiota og mælkesyreflora er i undertal, og det sker iflg. ny forskning for cirka 40% af os for eksempel efter stress, rejser, antibiotika behandling eller andre former for medicinsk behandling, så kan maven og tarmen give lyd. Hvis vi vælger at løse problemet ved at indtage ekstra mange fibre og eksempelvis der findes utilstrækkelige mængder af gavnlige mælkesyrebakterier i tarmen, så kan vi faktisk i uheldige situationer øge problemets omfang. En del af den opportunistiske flora kan nemlig næres af fibre, og når der ikke er gavnlige mælkesyrebakterier til at holde dem nede, så kan problemets omfang forværres fremfor at blive afhjulpet.

Mit råd må derfor være altid at lytte til kroppen og at sørge for at have en tilstrækkelig god mikrobiota og mælkesyrebakteriebalance. Du kan tilføre gode mælkesyrebakterier hver dag gennem rigtig syrnet yoghurt fx. Acido, gennem kefir eller mælkesyregærede grønsager. Du kan også vælge at tage et tilskud af mælkesyrebakterier. Der skal tages 1 kapsel dagligt sammen med maden!  Kapslerne skal stå på køl. Jeg bruger Udo’s probiotic super 8 eller Bio-Kult., Her kan du læse mere om gode mælkesyresyrebakterier 

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige for vi mennesker og hører til blandt de såkaldte essentielle fedtsyrer, som vi skal have via mad eller tilskud, fordi vi ikke selv kan danne dem. Alt for mange danskere mangler de vigtige omega 3 fedtsyrer. Jeg hopper derfor lige ud i...

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.