Fisk, Tungmetaller og Omega 3

11 feb, 2011 | Viden og Forskning

De fleste er bekendt med, at den stigende forurening af vores verdenshave nødvendiggør en høj grad af kvalitetsbevidsthed ved indkøb af fisk. Vi skal nemlig gå i en stor bue udenom de store rovfisk som bl.a. tun, helleflynder, oliefisk, gedde, aborre, havtaske, torsk og sandart, da de store fisk gennem deres forholdsvist lange liv ophober store koncentrationer af dioxiner, pesticider, PCB’er og kviksølv, verdens giftigste tungmetal. Specielt kvinder, børn og gravide er udsatte for skadevirkninger af disse stoffer, og derfor fraråder Fødevarestyrelsen da også på deres hjemmeside, gravide og børn at indtage disse fisk i for store mængder. Laks fra Østersøen er ligeledes på listen over fisk vi helst skal undgå på grund af et højt indhold af dioxiner.

Fisk er ellers en sund spise og fisk indeholder de livsvigtige, langkædede omega 3 fedtsyrer, som de fleste danskere godt kunne spise mere af hver dag. Du kan også med sindsro sætte tænderne i de små fisk som ansjoser, sardiner, sild, makrel, hornfisk, og muslinger, så sammen med økologisk opdrættede ørreder og laks, er der alligevel rige muligheder for gode fiskespiser.

Når fisken skal tilberedes, er det bedst at gøre det så skånsomt som muligt. Således sikrer du dig flest mulig omega 3 fedtsyrer. Det er i fede fisk, at du finder de højeste niveauer af omega 3 fedtsyrer. Tilbered fiskene i ovn ved max. 160 grader, og gi’ dem 10 minutter ekstra, idet mange opskrifter angiver 200 grader for tilberedning af fisk. Det betyder meget for fedtsyrernes kvalitet, om de tilberedes ved 200 grader eller 160. Du kan også dampe fisken let eller endnu bedre; spise sushi. Sushi er nok den ultimativt bedste måde at sikre sig uspolerede omega 3 fedtsyrer på.

Læs også:

Fisk er ikke bare fisk

Er alle fisk økologiske?

Hold dig fra Pangasius fisk

Øko… hvad for en fisk

Giftig Laks – Fyldt med nitrit

Fisk er ikke bare fisk

Er alle fisk økologiske?

Hold dig fra Pangasius fisk

Øko… hvad for en fisk

Giftig Laks – Fyldt med nitrit

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.