Fisk, Tungmetaller og Omega 3
De fleste er bekendt med, at den stigende forurening af vores verdenshave nødvendiggør en høj grad af kvalitetsbevidsthed ved indkøb af fisk. Vi skal nemlig gå i en stor bue udenom de store rovfisk som bl.a. tun, helleflynder, oliefisk, gedde, aborre, havtaske, torsk og sandart, da de store fisk gennem deres forholdsvist lange liv ophober store koncentrationer af dioxiner, pesticider, PCB’er og kviksølv, verdens giftigste tungmetal. Specielt kvinder, børn og gravide er udsatte for skadevirkninger af disse stoffer, og derfor fraråder Fødevarestyrelsen da også på deres hjemmeside, gravide og børn at indtage disse fisk i for store mængder. Laks fra Østersøen er ligeledes på listen over fisk vi helst skal undgå på grund af et højt indhold af dioxiner.
Fisk er ellers en sund spise og fisk indeholder de livsvigtige, langkædede omega 3 fedtsyrer, som de fleste danskere godt kunne spise mere af hver dag. Du kan også med sindsro sætte tænderne i de små fisk som ansjoser, sardiner, sild, makrel, hornfisk, og muslinger, så sammen med økologisk opdrættede ørreder og laks, er der alligevel rige muligheder for gode fiskespiser.
Når fisken skal tilberedes, er det bedst at gøre det så skånsomt som muligt. Således sikrer du dig flest mulig omega 3 fedtsyrer. Det er i fede fisk, at du finder de højeste niveauer af omega 3 fedtsyrer. Tilbered fiskene i ovn ved max. 160 grader, og gi’ dem 10 minutter ekstra, idet mange opskrifter angiver 200 grader for tilberedning af fisk. Det betyder meget for fedtsyrernes kvalitet, om de tilberedes ved 200 grader eller 160. Du kan også dampe fisken let eller endnu bedre; spise sushi. Sushi er nok den ultimativt bedste måde at sikre sig uspolerede omega 3 fedtsyrer på.
Læs også: