
Fiskeolie og TOTOX
Flere producenter af fiskeolie har lige nu travlt med at overbevise såvel kunder (forretningerne) som os forbrugere om, at deres fiskeolieprodukter ikke er harske. Argumentet er, at produkterne holder sig indenfor branchens egen grænse på et TOTOX tal på maximalt 26 meq/kg. MEN det er ikke hele historien der fortælles. Lad os se nærmere på de forskellige grænseværdier og hvor de stammer fra:
Hvad er TOTOX?
En olies harskningsgrad måles retteligen i henholdsvis oliens primære harskningtal nemlig peroxidniveauerne og oliens sekundære harskningstal kaldet anisidinværdierne. Tager man peroxidniveauerne, ganger dem med to og lægger anisidin til, så får man det såkaldte TOTOX tal.
I Danmark har vi i modsætning til mange andre lande ingen specifik lovgivning om oliers harskningsgrad målt i TOTOX, ligesom harskningsgraden ikke anvendes som et kvalitetsparameter herhjemme.
Ifølge branchens egen organisation GOED må harskningsgraden, målt efter den såkaldte TOTOX standard, maximalt være på 26 meq/kg. Det er frivilligt om man som producent vil følge denne standard eller ej. Der er ingen repressalier for overtrædelse af GOED standarden.
En fiskeolie med et TOTOX tal på 26 meq/kg er i min verden en meget harsk olie. Dette synspunkt bakkes op af såvel norske som danske forskere på området.
Mangelen på en klar lovgivning omkring harskningsgraden af olier i Danmark har ført til Fødevarestyrelsens affindelse med branchens egen grænse på 26 meq/kg. Dette til trods for, at FN’s Fødevareprogram oplyser, at et TOTOX tal på 10 meq/kg er det maximalt acceptable for olier til menneskeligt konsum.
I FN’s Fødevareprogram står der:
Changes in oil structure over time lead to rancidity and off-odours, which may lead to rejection by beneficiaries. Chemical analysis of FFA, peroxide value and p-anisidine value are usual.
Vegetable oil is likely to have an FFA content of less than 0.05%, higher levels indicate that the oil has deteriorated.
The peroxide value (PV) indicates the level of primary oxidation through measurement of the primary oxidation products. As the oil deteriorates further, these primary products (hydroperoxides) break down to give off-flavour and odour-producing compounds which are detected by the p-anisidine (AV) test. PV indicates the current oxidation state of the oil and the AV indicates its oxidation history.
Neither figure should be relied on alone. Rather, they should be combined (AV + 2PV) to give the Totox value, which is an overall indicator of rancidity.
A Totox value of about 10 is generally accepted as the upper limit for oil considered fit for human consumption.
Jeg kan godt forstå, at fiskeolieproducenterne slår sig i tøjret over, at der kommer fokus på denne problematik. De har i mange år kunnet fastsætte deres egen komfortable grænse, og vi er mange, der i god tro har købt og spist deres fiskeolieprodukter. Men nu er tiden kommet til selvransagelse i fiskeolieindustrien. Vi har nemlig som forbrugere hverken lyst til at købe eller spise harske olier. Vi vil have fiskeolie af ordentlig kvalitet. Det fremgår tydeligt af DR’s minianalyse, hvor 95% af de indtil nu 3000 adspurgte svarer nej tak til fordærvet fiskeolie.
Afgiv din stemme her
Og det kan lade sig gøre at producere kvalitetsfiskeolier, der er gode og stabile, og der findes heldigvis også sådanne produkter på markedet. Men kvalitet koster, og derfor må der nødvendigvis lovgives for at sikre sikre tilstrækkelig høj kvalitet og kontrol på området.
Jeg vil også gerne henlede opmærksomheden på den norske TV udsendelse (link herunder), der med al tydelighed viser, at der er plads til forbedringer i relation til selve råvaren, der anvendes. Halvrådne fisk, der presses til olie, som så igen opbevares i åbne kar ved høje temperaturer i mange dage er IKKE vejen frem, hvis vi skal have kvalitetsfiskeolie på hylderne. Som udgangspunkt må vi kræve en høj råvarekvalitet.
Vi ved, at fisk er sarte og skal opbevares samvittighedsfuldt for ikke at harskne. Derfor skal de samme krav stilles til behandling af fiskeolie. Beskyttende og forsigtig behandling samt kold, iltfri og mørk opbevaring af de sarte fiskeolier; Det er eneste måde at bevare alle de livgivende egenskaber i fiskeolierne på. I Norge fandt forskerne, at 52 ud af 54 analyserede fiskeolieprodukter var harske. Mange af disse produkter sælges også i Danmark.
Hvorom alting er, så er fiskeolier med TOTOX værdier over 10 meq/kg i direkte modstrid med FN’s fødevarestandarder. Lad os derfor følge andre landes procedure på området og få en klar dansk lovgivning, der som minimum følger FN’s standarder, og gerne hurtigst muligt. Indtil da læs, hvordan du kan sikre dig de livsvigtige omega 3 fedtsyrer her
Læs mere om harske fiskeolier her
Få ren besked om fedt og fedtkvaliteter her
Se den norske tv udsendelse her
P.S.
Ifølge EU standarden måles harskningsgraden for olier til konsum alene på peroxidtallet. Det er efter min mening et tal helt uden værdi. Peroxidværdien er nemlig alene et udtryk for den primære harskningsgrad. Når fiskeolien bliver rigtig harsk, så falder peroxidtallet, og anisidintallet stiger. Anisidin er udtryk for oliens sekundære harskningsproces. og derfor også den målestok, der efter min mening bør fastsætte grænsen for harskningsgrader af fiskeolier solgt i Danmark.