Fødevareminister ønsker forbud mod giftigt sprøjtemiddel

Forsiden Viden og Forskning Fødevareminister ønsker forbud mod giftigt sprøjtemiddel

     4

Fødevareminister ønsker forbud mod giftigt sprøjtemiddel, der kan skade børns hjerner

Sprøjtemidlet chlorpyrifos, der kan skade fostres og børns hjerner, findes i hvert tredje stykke konventionel frugt, købt for nylig i danske supermarkeder. Undersøgelser fra Syddansk Universitet har desuden påvist, at børn af gravide med høje mængder af sprøjtegiften i urinen, har større risiko for at udvikle ADHD end børn født af kvinder med lave mængder. Og hvad værre er, så viser et helt nyt studie af gravides urin, at cirka 90% af de deltagende gravide kvinders urinprøver indeholdt rester fra insektmidler.

Chlorpyrifos tilhører en gruppe af insektmidler, der også betegnes pyrethroider. Disse sprøjtemidler anvendes til sprøjtning af konventionel frugt og grønt, og det er igennem disse fødevarer, vi for det meste indtager stofferne. Stoffet har været forbudt i Danmark siden 2012, men findes altså i stor stil i importeret, konventionel frugt og grønt.

Fødevareminister Mogens Jensen vil helt forbyde stoffet, men ønsker at gå EU vejen og prøver at få et hurtigt forbud igennem her. Lykkes det ikke, er et forbud i Danmark på vej, oplyses det. Dejligt med en fødevareminister, der sætter befolkningssundheden højt.

Fødevarestyrelsen meddelte i forgårs på deres hjemmeside; “Nye risikovurderinger af pesticiderne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl viser, at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes. Indtil et forbud er på plads, får Fødevarestyrelsen vurderet alle analyseresultater af  pesticiderne, så fødevarer med sundhedsskadeligt indhold kan trækkes tilbage fra markedet.”

Det vil sige, at Fødevarestyrelsen vil foretage kontrolanalyser på importeret frugt og grønt. På baggrund af prøverne vil DTU Fødevareinstituttet vurdere, om fødevarerne kan være sundhedsskadelige. Er de sundhedsskadelige, vil Fødevarestyrelsen påbyde virksomheden at trække dem tilbage fra markedet. Men der går jo en rum tid, inden analyserne foreligger, og de fleste har givetvis på det tidspunkt sat tænderne i de indkøbte frugter eller grønsager.

Fødevarestyrelsen oplyser desuden; “De fleste fund af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl bliver gjort i citrusfrugter, og her sidder hovedparten i skrællen. Hvis du skal bruge citron- eller appelsinskrællen, kan du begrænse indtaget ved at vælge økologisk. Det er også en god idé at vaske hænder, når du har fjernet skrællen.”

Man kunne jo også ganske enkelt vælge at sætte en gul mærkat på importerede, konventionelle citrusfrugter, hvorpå der står: “kan indeholde rester af chlorpyrifos”.
Alternativt køb økologisk, så undgår du alle spekulationer om dette giftige stof, der intet har at gøre i menneskekroppen.

Det samme burde vi gøre med Roundup, der er det mest anvendte sprøjtemiddel i Danmark. Påsæt store labels på alle konventionelle grønsager og frugter, i allerhøjeste grad også de danske,  med advarsel om, at de kan indeholder rester af aktivstoffet glyphosat. Glyphosat mistænkes for at være kræftfremkaldende. Da man i EU ville udfase brugen af glyphosat og Roundup, modsatte Danmark sig som det eneste land og blokerede dermed for udfasningen af brugen af glyphosat, aktivstoffet i Roundup. Jeg tænker bare, hvad pokker skal vi med alle de potentielt skadelige stoffer i vores mad, og Mogens Jensen, hvorfor tager du ikke bare Roundup og glyphosat med, når du nu skal til EU med dine ønsker?

Der er efter min mening kun en ting vi som forbrugere kan gøre; køb økologisk – hver gang!

Du kan læse mere om chlorpyrifos og dets indvirkning på børns hjerner HER
Du kan læse mere om, hvordan dansk frugt er fyldt med pesticidrester HER
Du kan læse mere om sprøjtemidlers indvirkning på børns hjerner negativt HER
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologisk HER   
Du kan læse mere om den uhyggelige cocktaileffekt HER

Var du tilfreds med denne artikel Fødevareminister ønsker forbud mod giftigt sprøjtemiddel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.