Forarbejdet mad – årsag til fedmeepidemi?

4 feb, 2020 | Viden og Forskning

Ernæringsforsker Kevin Hall fra National Institute of Diabetes and Digestive Diseases, U.S.A’s Department of Health, har i en årrække forsket i fødevarer og fedme. Hans undersøgelser peger på, at det ikke umiddelbart er indtag af en enkelt fødevaregruppe som eksempelvis kulhydrater, fedt eller proteiner, der er årsag til, at vi bliver større og større. Meget tyder derimod på, at vores øgede indtag af stærkt forarbejdet mad spiller en afgørende rolle. Ultraforarbejdet mad kan jf. Kevin Hall og en række andre forskere forstyrre signalleringsprocesserne mellem tarm og hjerne, blandt andet omkring udskillelsen af mæthedshormoner, hvilket kan føre til overspisning.

Hall oplever, at mange koststudier baserer sig på deltagernes selvrapporterede oplevelser, og den svaghed ville han gerne eliminere i sin egen forskning. Derfor har han udarbejdet sin forskning på baggrund af hospitalsindlagte deltagere, hvor resultaterne baserede sig på direkte målinger. Hans første undersøgelse fandt, at i modsætning til mange teorier om det modsatte, så synes en kulhydratfattig diæt faktisk at kunne bremse for tab af kropsfedt. I den anden undersøgelse kunne han påvise, at de mennesker, der spiser meget forarbejdet mad og færdigmad, generelt spiser flere kalorier. Deltagerne spiste flere hundrede kalorier mere, når de der var ultraforarbejdet mad på menuen, end når maden blev tilberedt fra bunden af gode, uforarbejdede råvarer. De deltagere, der indtog de ultraforarbejdede fødevarer, tog på to uger i gennemsnit et kilo på.

I 2018 udførte Hall et forsøg med 20 voksne frivillige. De modtog enten ultraforarbejdet mad, der var nøje tilrettelagt og serveret af en række diætister, eller uforarbejdet mad igennem to uger. Derefter byttede de, og de, der havde været på den diæt med forarbejdet mad, gik nu på den med uforarbejdet og vice versa i yderligere to uger. 20 personer udgør selvfølgelig ikke en tilstrækkelig stor gruppe til at kunne drage entydige konklusioner, men Halls seneste resultater, der netop er blevet offentliggjort, viste, at deltagerne på den ultraforarbejdede diæt spiste omkring 500 ekstra kalorier per dag, end de gjorde, når de spiste den uforarbejdede mad. Dette ekstra kalorieindtag affødte en vægtøgning på et kilo i løbet af de to uger. Resultaterne har vakt opsigt over hele verden, og en række andre studier bakker op om Hall’s resultater. Der er dog også et par kritiske røster, blandt andet Rick Mattes, professor i ernæringsvidenskab ved Purdue University, der er enig i, at ultraforarbejdede fødevarer givetvis resulterer i overspisning, men han anfægter bevismaterialets størrelse og finder grundlaget utilstrækkeligt til at drage en entydig konklusion.

Hall er ikke fanatisk, heller ikke med hans eller familiens valg af mad, men han er overbevist om, at hans undersøgelse påviser, at det ikke er en specifik næringsstoftype, der forårsager overvægt og fedme, men derimod den måde vores mad forarbejdes og nogle gange ligefrem manipuleres med i dag. Nok så væsentligt er hans forskning ikke financieret af fødevareindustrien, men derimod af det uafhængige nationale institut.

Udbuddet og kvaliteten af fødevarer har i de seneste årtier ændret sig på måder, så de ikke længere passer til hverken vores celler, gener eller hjerner. Ultraforarbejdede fødevarer, rige på sukker, fedt, salt og e-numre, har bidraget til en daglig øgning i kalorieindtaget på mere end 600 kalorier per dag per amerikaner siden 1970. I samme periode er indtaget af sukker steget, og i dag indeholder mere end to tredjedele af alle industrielt forarbejdede fødevareprodukter sukker.

Fødevareindustrien tilsætter sukker og forarbejdede fedtstoffer til en række fødevarer, fordi en eksakt kombination med disse ingredienser kan fremkalde det såkaldte ”Bliss point”. Det kan du læse mere om via linket herunder. Desuden sender nerveceller i tarmen signaler til vores hjerner via vagusnerven med information til mave og tarm om hvilken type fødevare, der er på vej, samt om teksturen og mængden af energi. Forstyrres dette signal, kan det resultere i overspisning. Indtag af ultraforarbejdede fødevarer som junkfood, frituremad, sukkerholdige morgenmadsprodukter, slik, sodavand, kiks, aromatiseret og enzymfabrikerede yoghurter, prefabrikerede kiks og kager samt prefabrikeret brød, pølser og kødpålæg med mere kan således forstyrre disse signaler. Undersøgelser viser nemlig, at den energimængde, der reelt indtages, via stærkt forarbejdede fødevarer, ikke stemmer overens med kroppens opfattelse af, hvad der er indtaget. Mæthedsfølelsen udebliver, og mange spiser således for meget. Forarbejdede fødevarer giver således ikke mæthed men derimod trang til mere.

Det vi selv kan gøre er at undlade at spise forarbejdede fødevarer. Ved at vælge de uforarbejdede, økologiske råvarer og lave din mad fra bunden. På denne måde , kan vi sende de korrekte signaler via vagusnerven til mave og tarm og føle os tilfredse. Mæthedssignalerne aktiveres, og du stopper med at spise, fordi du føler mæthed.

Fødevareindustrien bærer et stort ansvar i denne sammenhæng, og måske er det på tide, at stramme lovgivningen på dette område, så befolkningens sundhed kom øverst på dagsordenen, og udbuddet i landets supermarkeder i højere grad afspejlede sund mad fremfor som idag ultraforabejdede fødevarer.

Referencer: “Obesity on the Brain”; Scientific American 321, 4, 38-45 (October 2019) doi:10.1038/scientificamerican1019-38 – du kan læse artiklen om forskningen her
Jennifer M. Poti, PhD,1 Bianca Braga, MA,2 and Bo Qin, PhD3; “Ultra-processed Food Intake and Obesity: What Really Matters for Health – Processing or Nutrient Content?”; Curr Obes Rep. 2017 Dec; 6(4): 420–431. doi: 10.1007/s13679-017-0285-4

Du kan læse mere om The Bliss point HER
Du kan læse mere om sammenhængen imellem kemi i maden og overvægt HER
Du kan læse mere om økologiske grønsager er sundere end konventionelle HER
Du kan læse mere om, hvordan pesticider skader børns hjerner HER 
Du kan læse mere om, hvordan god og sund mad fremmer humøret HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er chokolade sundt?

Er chokolade sundt?

Chokolade er en populær spise, og mørk chokolade er naturligt rig på sunde polyfenoler. Polyfenoler kan være med til at øge blodgennemstrømningen i hjernen og dermed øge vores årvågenhed, koncentrationsevne og hukommelse. Mørk chokolade indeholder faktisk flere...

Alkohol øger blodtrykket

Alkohol øger blodtrykket

Drikker du ofte alkohol, så kan det alene øge blodtrykket i en sådan grad, at det kan udløse en recept hos lægen på blodtryksmedicin. Det er en ny dansk undersøgelse med professor Gorm Boje Jensen i spidsen, der har analyseret data fra 104.467 mænd og kvinder i...

Hormonspiral øger kvinders risiko for brystkræft

Hormonspiral øger kvinders risiko for brystkræft

Hormonspiral øger kvinders risiko for brystkræft. Et nyt studie, netop publiceret af Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse viser, at for 10.000 kvinder, der har haft hormonspiral i fem år, vil 14 flere have fået brystkræft, sammenlignet med en gruppe på...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!