Forbyd mikroplastik

4 jun, 2017 | Viden og Forskning

Forbyd mikroplastik. Mikroplastik dannes ud fra blandt andet plastikskuresvampe og engangsvaskeklude, emballager, plastikposer, tandbørster og meget mere . Mikroplastik blandes også i shampooer og cremer, og det er et stigende problem for såvel vores sundhed som miljø. I så høj grad, at man bør forbyde plastik og mikroplastik.

Mikroplastik kan ikke ses med det blotte øje, da det er mikroskopisk i størrelse, men udover at det dannes ud fra plastikaffald, så tilsættes det desværre også som fyldstof i en lang række produkter som cremer, shampooer og rengøringsmidler. Engangskarklude og skuresvampe består af mere end 20% mikroplastik, ligesom der er mikroplastik i meget af det tøj, som du køber. Al denne mikroplastik frigives til luft og miljø, når du bruger, vasker og tørretumbler produkterne. Det har voldsomt store konsekvenser for miljøet, men kan også have det for dig og din sundhed, da rester af mikroplastikken ender i fødekæden og i din mad.

Mikroplastik fra fra produkter og tøj, der indeholder plastikfibre, frigives under tøjvask og tørretumbling og udledes ligesom andet plastaffald blandt andet via spildevandet. Det ledes ud i verdenshavene og optages af fiskene, og cirka 30% af alle fisk indeholder i dag rester af mikroplastik. Det spredes også på vores marker som gødning, og ender dermed i vores mad.

Ingen kender de reelle sundhedsmæssige konsekvenser af den massive og stigende forurening med mikroplastik, men en af de største udfordringer ved mikroplastik ligger i det faktum, at andre og skadelige kemikalier kan sætte sig i plasten og forårsage skade, som eksempelvis de stærkt toksiske bromerede flammehæmmere. Mikroplastik er i en mindre og langt mere farlig form, end den øvrige, synlige plastik. Mikroplastik kan via maden optages i blodbanen og i vævet, og det kan potentielt kompromittere din sundhed og indre balancer.

Der udledes mindst en halv milliard stykker mikroplast hver time via danske rensningsanlæg. Det er ikke sundt for nogen af os, og der er derfor stærkt behov for handling og politisk indgriben på dette område. Det mest effektive vi kan gøre er at stå sammen og undgå så megen mikroplastik i hverdagen som muligt. Det betyder:

1. Undgå helt engangskarklude og plastikskuresvampe. Skift til miljøvenlige karklude uden mikroplast, til naturlige plastikskuresvampe, fremstillet af plantefibre eller strik dig en portion gammeldags strikkede karklude. Jeg har eksempelvis haft stor gavn af naturskuresvampe og karklude uden mikroplastik fra Suztain. Du kan se deres lille film, hvor de afholder begravelse af plastikskuresvampen, og du kan læse mere om deres miljøvenlige karklude og skuresvampe HER

2. Undgå cremer, shampooer, tandpastaer og rengøringsmidler, der indeholder mikroplastik. Det er ikke forbudt at tilsætte mikroplastik til hverken kropsplejemidler, tandpastaer eller fødevarer, og det anvendes i stor stil som fyldmiddel. En nylig hollandsk undersøgelse viste, at de fleste almindelige plejeprodukter, herunder tandpasta, shampoo, deodoranter og skrubbecreme, indeholder helt op til 10 procent ren plastik i form af polyethylen. Polyethylen deklareres som PE. En flaske shampoo eller skrubbecreme kan faktisk indeholde imellem 200.000 og 300.000 stykker mikroplastik. Svanemærkede produkter er fri for mikroplastik, men kan til gengæld indeholde andre problematiske, kemiske stoffer. Ønsker du at undgå både mikroplastik og hormonforstyrrende kemi i dine daglige plejeprodukter, så kan du med sindsro købe økologiske mærker som Annemarie Börlind, Lavera, ligesom produkter fra Suztain og Melissa er anbefalelsesværdige. Disse mærker er garanteret fri for mikroplastik. Du kan læse mere om denne problematik HER

3. Køb tøj fremstillet af økologisk bomuld eller andre naturprodukter, hvor det er muligt. Undgå brug af plastikposer, anvend bomuldsnet eller papirsposer, når du er ude at handle.

Der er desværre også mikroplastik i mange fødevarer og fisk. Fisk kan være fyldt med mikroplastik, som de får indenbords, fordi verdenshavene er fyldt med plastpartikler. Konventionel honning og øl kan også indeholde mikroplastik. Det udgør for mig at se et stort problem, ikke alene for vores sundhed og balance men også for vores miljø. Jeg er derfor af den opfattelse, at vi bør forbyde mikroplastik, plastikskuresvampe, engangsvaskeklude og plastposer og istedet prioritere sunde og bæredygtige produkter. Et af de mest effektive midler i relation til at påvirke producenter og politikere til mindre mikroplastik og større bæredygtighed er derfor, at vi forbrugere konsekvent og helhjertet vælger økologiske og bæredygtige produkter og undgår plastposer mm. Og til vores politikere; forbyd mikroplastik i skuresvampe og engangskarklude og i alle mulige andre produkter også snarest muligt.

Du kan læse mere om mikroplastik i mad og miljø HER
Læs mere om, at USA forbyder mikroplastik i mad og tandpasta HER
Du kan læse mere om, hvordan du undgår mikroplastik i hverdagen HER
Du kan læse mere om økologiske fisk HER
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologisk HER

Du kan se tegnefilmen om plastproblematikken, der har taget verden med storm HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!