Fordøjelse og Kræft

Forsiden Viden og Forskning Fordøjelse og Kræft

     3
fordøjelse og kræft

En sund tarm og en god fordøjelse er selve grundlaget for kropslig sundhed og balance. Tarmsystemet er også udgangspunktet for, at vi kan optage og anvende næringsstofferne fra maden. Omkring 70% af vores immunforsvar sidder knyttet til tarm og fordøjelse, så det kan betale sig at ofre systemet optimal opmærksomhed og omsorg.

De fleste mennesker ved, at fibre – særligt fibre fra grønsager og fuldkorn – som udgangspunkt er gavnlige for os. De fremmer fordøjelsen, nærer tarmslimhinden og hjælper os til at komme af med brugt kolesterol, brugte hormoner og andre skadelige og toxiske substanser. Hvad de færreste mennesker er klar over er, at disse fibre skaber grundlag for en sund og velfungerende tarmslimhinde og for en beskyttende variation af mælkesyrebakterier. En god tarmflora med en rig variation af sunde mællkesyrebakterier er selve udgangspunktet for en sund fordøjelse. Gode tarmbakterier trives på fibre, og det er primært tilstrækkelige mængder af fibre, der sætter mælkesyrefloraen i stand til at udføre alle dens gavnlige og beskyttende funktioner. Du kan optimere din fordøjelse og din tarmflora på flg. måder:

1. Tilskud af sunde mælkesyrebaterier. Fibre i form af kosttilskud eller Husk pulver anbefales ofte til mennesker med en belastet fordøjelse, med forstoppelse, for højt kolesterol eller diarré. Og ofte hjælper de. Men det er ikke altid, at de virker. Mangler du gode mælkesyrebakterier i tarmen, som kan bearbejde fibrene, så kan fibrene faktisk gøre mere skade end gavn. De kan ufordøjede medvirke til at skabe et endnu værre miljø, skabe grobund for patogene bakterier og øge inflammation. I sådanne tilfælde skal der i stedet anbefales en fiberfattig kost i en periode, indtil balancen er genoprettet. Du kan genoprette balancen ved at spise fiberfattigt og supplere med en kur med mælkesyrebakterier i 2-3 mdr. Et virksomt produkt er Udo’s probiotic super 8, hvor du skal tage et stk. dagligt sammen med et måltid. Kapslerne skal stå på køl, og efter 2-3 mdr. har du genoprettet balancen og kan således sagtens øge dit indtag af sunde og gavnlige fibre og dermed genskabe en naturlig og velfungerende fordøjelse som grundlag for sundhed og balance.

2. I tilfælde af diarré eller „løs mave“ skal du også overveje, om der er tale om ubalance i floraen eller om der kan være andre årsager til den „løse mave“, før der anbefales fibertilskud. Er der mistanke om generel ubalance, så skal balancen genoprettes med mælkesyretilskud, eksempelvis Udo’s probiotic, før en fiberrig kost genintroduceres eller før der indtages fibertilskud. Mod diarre’ kan Vogels Tormentil dråber eller usødet blåbærsaft ofte også være virksomt.

3. De bedste fibre du kan spise er dem, der kommer fra grønsager. Dernæst fra rigtig fuldkorn, her mener jeg ikke „bagerens fuldkornsbrød“, men derimod rigtigt fuldkornsbrød bagt af stenmalede korn og hele kerner. Du kan vælge at supplere med fibertilskud, og der er 3 typer, som jeg kan anbefale, men husk at der skal være tilstrækkelig god mælkesyreflora for at de kan omsættes.

– Cytoplan Plant Power, et kosttilskud bestående af fibre fra grønsager, frugt og bær

– Loppefrøskaller, der sælges under navne som Skallin (øko) eller Husk (ikke øko)

– Guarmin, der er fibre fra den indiske guarbønne. Disse fibre kan i særlig grad binde brugt kolesterol til sig og dermed sænke kolesterolniveauerne og hjælpe kroppen til selvhjælp

Læs også:
Mad Mod Kræft – Ny eBog
Fibre og irritabel tarm
Syre, Base og Kræft
Kræft er ikke nogen sygdom
Syre Base Balance – Derfor er det vigtigt!

Du kan købe Udo’s probiotic super 8 på www.netspiren.dk