Forskere i PFAS-opråb: Flourstofferne skal forbydes

20 okt, 2022 | Viden og Forskning

En række danske forskere råber nu op i kor for at få regeringen til at indføre et totalforbud mod de ekstremt sundheds- og miljøskadelige flourstoffer, PFAS. Og det skal være NU. Flourstofferne er så skadelige og findes i så mange sammenhænge, at vi ikke kan vente længere med at handle.

PFAS er en samlet betegnelse for mange tusinde ikke-nedbrydelige flourstoffer, som vi ved, er særdeles sundhedsskadelige, men som alligevel findes i en lang række dagligdags produkter, og som derfor er svære for det enkelte menneske at undgå. Ifølge en række førende danske forskere, der netop har skrevet et debat-indlæg i Jyllands-Posten, er dette så alvorligt et problem, at de beder politikerne skride til handling omgående og indføre et totalforbud mod de skadelige stoffer. Blandt de bekymrede forskere er blandt andet professor i miljømedicin, Philippe Grandjean og professor Xenia Trier fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Flourstofferne kaldes også for evighedskemikalier, fordi de er vanskeligt nedbrydelige og er næsten umulige at udskille fra menneskekroppen. Det betyder, at stofferne – som vi altså nærmest ikke kan undgå at komme i kontakt med på daglig basis – ophober sig i kroppen. Og selvom vi ved, at de kan påvirke vores hormon- og immunforsvar negativt, nedsætte vores reproduktionsevne, potentielt øge risikoen for visse kræftformer og nedsætte effekten af vacciner samt er under mistanke for at påvirke kvinders evne til at amme, ja, så er stofferne stadig til stede i stor stil i industrien, i vores børns tøj og regntøj og ikke mindst i vores drikkevand.

PFAS-stofferne blev forbudt i fødevareemballage af pap og papir i 2020, men de anvendes stadig bredt i f.eks. møbel-, bil- og tøjindustrien, og de findes i masser af hverdagsprodukter som cremer, make-up, maling, tandtråd, imprægnerede produkter som Goretex og regntøj samt i køkkenudstyr. I 2009 kom flourstofferne på listen over de særdeles sundhedsskadelige POP-stoffer (Persistent Organic Pollutants), men det er, som om det ikke gør indtryk på vores politikere. For bare siden 2017 har man tilladt industrien at firedoble forbruget af de selvsamme stoffer alene herhjemme. Ifølge de forskere, der nu er gået på barrikaderne, er der kun ét at gøre ved problemet, og det er at tage fat om ondets rod og fjerne kilden til denne forurening. Med andre ord er den eneste rigtige løsning at indføre et totalforbud mod de skadelige PFAS-stoffer.Og Danmark kan gøre det lige nu.

Men indtil videre venter vi stadig på en konkret udmelding fra politikerne. Og alt imens anvendes flourstofferne flittigt og hober sig fortsat op i både mennesker, dyr, natur og drikkevand.
I løbet af det seneste år har en række undersøgelser vist, at 15.000 grunde i Danmark er under mistanke for at være forurenet med PFAS i en grad, så det kan være skadeligt for grundvandet og vores sundhed. Og næsten et lige så stort antal er under mistanke. Af de undersøgte grunde havde over 80 % af dem forekomster af PFAS over grænseværdierne, så der er al mulig grund til at tro, at problemet bare vil vokse i fremtiden.

Alligevel er der endnu intet sket fra politisk side. I EU-regi har man udarbejdet en strategi for et forbud mod de skadelige PFAS-stoffer, men desværre har dette ikke udmøntet sig i praksis endnu.
Og ifølge de danske forskere, som står bag debat-indlægget i Jyllands-Posten kan vi ikke bare sidde på hænderne og vente på, at det sker. Danmark er nødt til at komme op af stolen og selv iværksætte nogle helt konkrete tiltag, herunder et totalforbud af stofferne. Og det skal være nu, påpeger forskerne.

Jeg håber inderligt, at politikerne snart vil lytte til de eksperter og forskere, der så tydeligt er bekymret over, at vi fortsat vender det blinde øje til dette uhyggelige problem, som udgør en tikkende bombe under både miljøet og vores sundhed. Vores folkevalgte må og skal tage denne nationale katastrofe alvorligt. For hvad kan dog være vigtigere end borgernes sundhed? Der er snart valgkamp, så lad politikernes ageren i denne sag være afgørende for, hvor vi sætter vores kryds.

Referencer:
PFAS exposure and risk of cancer   
Fenton SE, Ducatman A, Boobis A, DeWitt JC, Lau C, Ng C, Smith JS, Roberts SM. Per- and Polyfluoroalkyl Substance Toxicity and Human Health Review: Current State of Knowledge and Strategies for Informing Future Research. Environ Toxicol Chem. 2021 Mar;40(3):606-630.

Skriv under på Tænks underskriftindsamling mod PFAS HER
Du kan læse min artikel her Forbyd flourstoffer nu
Jeg renser selv mit vand med et keramisk filter. Læs mere om filteret HER
Her kan du kan læse artiklen om Vandværkernes SOS 
Og her kan du læse artiklen Så rens da det vand

Vr du tilfreds med denne artikel Forskere i PFAS-opråb: Flourstofferne skal forbydes? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!