Forurenet grundvand i to ud af tre boringer

12 nov, 2019 | Viden og Forskning

Danske grundvandsboringer lukker på stribe. De er forurenet med pesticider. Næsten to tredjedele af de prøver, der tages og undersøges fra danske grundvandsboringer, indeholder rester af pesticider. Over en fjerdedel (26%) overskrider grænseværdierne. Ingeniøren skriver dette på baggrund af nye tal fra Geus.

Hidtil har det grundvand, der sendes ud til os allesammen, ikke været analyseret for alle de mulige toksiske stoffer, det kunne indeholde. Det gør det stadig ikke, men man har efter en række foruroligende fund intensiveret overvågningen og altså fundet en langt højere forureningsgrad, end man tidligere har set. Det er altså ikke grundvandet, der er blevet mere forurenet, det er blot fordi, det nu i højere grad undersøges. Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at problemet ikke bliver mindre. Tværtimod er der pesticider på vej ned igennem jordlagene, så vi må konstatere, at det danske grundvand er voldsomt forurenet af pesticider.

Miljøstyrelsen har tidligere slået alarm. Vandværkerne har gennem de seneste år måttet lukke 100 boringer om året på grund af  forurening. Problemet accelererer, men den helt store udfordring for os alle sammen er, at vores drikkevand ikke analyseres for alle de toksiske stoffer, som i dag er mulige forurenere af vores postevand.

Det renses heller ikke, før det sendes ud til os allesammen, men derimod fortyndes det. Det er bl.a. en af grundene til, at det i dag er bedst enten at rense vandet eller købe flaskevand. En helt og aldeles uholdbar situation, og hele området trænger i den grad til større politisk ansvarlighed, og det haster!

To ud af tre danske vandværker har altså for høje niveauer af pesticider, men endnu værre ser det ud med hensyn til nedbrydnings produkter i drikkevandet. Mange steder kan pesticid indholdet godt være under “grænseværdien” fordi pesticiderne kan være i en nedbrydningsproces, der skaber nye kemiske forbindelser. Disse nye forbindelser er forskerne først for nylig blevet opmærksomme på. Miljøstyrelsen ser med stor alvor på denne udvikling, som flere kalder en veritabel bombe under den danske vandforsyning.

Det danske drikkevand er under pres, og den seneste undersøgelse fra Geus påviste pesticidrester i 43% af vores grundvand. Ingen kender det fulde omfang af problemet, for vi måler ikke. Danmarks miljøforsker nummer et, Phillipe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, mener, at disse fund skal tages dybt alvorligt. Forurenet drikkevand kan gøre os syge, og desuden, så kan en øget påvirkning fra en lang række toksiske stoffer fremkalde den såkaldte cocktaileffekt, hvor et stofs negative sundhedsmæssige effekt mangedobles på grund af tilstedeværelsen af andre toksiske stoffer.

At vores politikere ikke omgående tager initiativ til en rensning af vandet, før det sendes ud, betragtes i min bog som manglende rettidig omhu. Derfor renser jeg mit vand, før jeg drikker det, og det har jeg gjort i adskillige år.

Du kan læse mere om problematikken med vores drikkevand samt rensemetoden via links herunder.

Kilder:
Ingeniøren 
Kommunen.dk          
https://www.kommunen.dk/artikel/pesticid-problem-det-ligner-en-regulaer-katestrofe-for-vandforsyningen     
https://www.emu.dk/sites/default/files/BAM.pdf

Du kan læse mere om forurenet dansk postevand HER   
Du kan læse mere om pesticider i artiklen Sandheden om din mad HER
Du kan læse Philippe Grandjeans forskning om pesticiders effekt på børns hjerner HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!