Fremtidens mad er grøn

11 maj, 2022 | Viden og Forskning

Jeg har været til foredrag hos forsker og professor ved Agroøkologi på Aarhus Universitet Jørgen Eivind Olesen. Han havde særdeles gode og velunderbyggede bud på fremtidens mad. Mindre kød, flere grønsager og bælgfrugter og flere kerner, frø og nødder. Med andre ord; mere grøn.

Jørgen Eivind Olesen vurderer, at vi i de kommende år vil gennemgå en revolution på madområdet, hvor kødsaucen, kyllingen og frikadellen må vige pladsen for for grønne linsefrikadeller, hummus og postejer. Egentlig ikke noget dårligt bytte, for det både smager, og er sundere, billigere og ovenikøbet helt optimalt for vores vigtige tarmbiota.

Hverken naturen eller maverne kan holde til vores enorme kødproduktion, og han vurderer, at kød i fremtiden kun vil blive serveret ved ganske særlige lejligheder. Som en af de eneste forskere, også internationalt, specialiserer han sig i, både hvordan fødevareproduktionen påvirker klimaet og hvordan klimaet påvirker fødevareproduktionen. Han skønner, at de næste 30 år bliver helt afgørende for, om vi kan brødføde klodens 10 mia. mennesker uden at ødelægge den. Vi har et ’vindue’ til frem til 2050, men lykkes vi ikke, så er der ingen vej tilbage, chancen er forspildt for altid, siger han.

Jeg tænker, at vi ganske enkelt er nødt til at bruge vores indflydelse som forbrugere, for vores politikere fatter ikke en bønne. Det er efter min mening ren populisme, der her praktiseres på dette væsentlige område. Skal dette lykkes, så må og skal vi hver især tage ansvar og begynde at leve økologisk, bæredygtigt og mere grønt. Og vi kan godt!

En sådan ændring i forbrugeradfærd vil også presse vores landbrug, der globalt set er en kæmpe miljøsynder, der alt inklusive står for cirka 30-40% af de samlede drivhusgasudledninger. De må og skal ændre adfærd, stoppe med den uhyggeligt store brug af soja i foderet, erstatte det med græs, der heller ikke behøver at blive sprøjtet intensivt med Round up/glyphosat, som soja bliver det. Såfremt majs og korn som foder ligeledes erstattes af græs, så kan en meget stor del af vores miljøproblemer minimeres.

Jørgen Eivind Olesen vurderer, at vi fremover vil få større fokus på kvalitet, større smagsvariation og et bredt sortiment af grøntsager og bælgfrugter. Kødforbruget må og skal skrues ned, hvis det skal lykkes os at få en bæredygtig fødevareproduktion, fortæller han og sender samtidig en opfordring til landets dygtige kokke om at inspirere til netop flere grønne retter. Vi har brug for en opgradering af vaner og viden i hele systemet.

Her kan du læse artiklen Sådan får du 600 g frugt og grønt om dagen
Her kan du læse artiklen Har alle danskere en diagnose i år 2020?

Var du tilfreds med dette opslag om Fremtidens mad er grøn? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!