Fuldkorn & Sundhed

Forsiden Viden og Forskning Fuldkorn & Sundhed

     1
fuldkorn og sundhed

Fuldkorn er vigtigt for din sundhed. Hvidt, raffineret korn, brød og pasta er ødelæggende for din sundhed. Så enkelt kan det siges, men selvfølgelig får du her hele historien om, hvorfor det forholder sig sådan.

Fuldkorn – vel at mærke rigtigt fuldkorn – og ikke bagerens færdigblandinger, der efter min mening intet har med rigtigt fuldkorn at gøre – giver dig fibre, vitaminer og mineraler samt særlige plantestoffer, der kan beskytte dig mod sygdom. Rigtigt fuldkorn er hele korn og korn malet til mel, hvor hele kernen og alle næringsstofferne er bevaret. For det er i såvel kim som frøkerne og skal at alle de sundhedsfremmende stoffer sidder.

Hver eneste kornsort har sine særkender. F.eks. er byg og havre rige på et stof, der hedder beta-glucan, der menes at kunne stimulere immunforsvaret til at angribe kræftceller. Rug er rig på lignaner, der har vist sig at kunne have betydning i kampen mod særlige kræftformer og alle sorterne indeholder vigtige fibre, der udover at varetage den væsentlige opgave det er at transportere brugt kolesterol og østrogen ud af kroppen, også indgår i dannelsen af enterolactone i tarmen, der er et stof med antioxidant virkning, og som kan beskytte dig mod sygdom.

Men rigtige fuldkornsprodukter er ikke lette at finde. Hovedparten af de melprodukter du kan købe i danske forretninger, og hovedparten af brødet, er fremstillet af raffineret mel. Her er frøkerner, kim og næringsstoffer fjernet – primært for at sikre smag og holdbarhed. De fleste korn er nemlig rige på fedtstoffer, der ikke tåler den hårde varme og behandling, som raffineringsprocessen udsætter dem for. De harskner, og så smager de ikke godt. Derfor fjernes de. Derefter fjernes også vitaminer og mineraler – for at sikre holdbarheden i mange år frem. Det er noget supermarkeder og bagere kan lide. Men næringsværdien er væk, og set ud fra et sundhedsperspektiv er det en katastrofal udvikling. For hvidt mel virker ligesom sukker i kroppen. Det belaster og tilfører ingen næring. Men vi spiser mere og mere af det hvide. Selv vort rugbrød, Danmarks nationalspise nr. 1, er ødelagt. For de fleste rugbrød du kan købe er bagt primært på hvidt hvedemel tilsat maltsukker for at farve det mørkt – og kun lidt rug. Det danske rugbrød har industrien forvandlet til noget der mest af alt minder om sandkage. Som en amerikansk forsker, jeg mødte sagde “The whiter the bread, the sooner you’re dead”.

Derfor kræver det en indsats at sikre sig de sunde fuldkorn i dagligdagen, enten ved at bage selv, eller ved at udsøge sig bagerier, hvor de bager af økologiske, stenkværnede melsorter. For det er det, der skal til. Økologisk, stenkværnet mel, hele kerner, frø og fibre. Du kan også spise hele, kogte korn til aftensmaden eller frokostsalaten, hvis du gerne vil være sikker på at få tilstrækkeligt med rigitgt fuldkorn. Du kan evt. lade dig inspirere af opskrifterne nederst på siden. For at sikre dig tilstrækkeligt med fuldkorn i det daglige, så anbefales det helt at udelade raffineret, hvidt brød, raffineret mel og hovedparten af det færdige bagerbrød. Spis istedet rigtigt rugbrød bagt af stenkværnet rugmel og hele kerner. Spis perlebyg, hel spelt eller quinoa.

I kombination med masser af økologiske grøntsager er rigtigt fuldkorn et suverænt bidrag til din sundhed. Lad dig inspirere til lækkert bagværk med fuldkorn – også i glutenfri versioner her på siden.

Læs også:
Fuldkorn mod kræft
Alt om Hørfrø
Quinoa – Fantastisk Mad med Quinoa