Fup eller Fakta om olivenolie

24 nov, 2015 | Viden og Forskning

Her kan du læse om fup eller fakta om olivenolie.
Ekstra jomfruolivenolie af allerhøjeste kvalitet er nærende, livgivende, har fylde og kraft, og så smager den fantastisk friskt af græs og oliven. Ekstra jomfruolivenolie er den højeste klassificering, som en olivenolie kan opnå, og sådanne ekstra jomfruolivenolier af allerhøjeste kvalitet udgør en af hjørnestenene – ikke alene i den sunde Middelhavskost – men i al sund kost.

Kvalitet koster. Der går cirka fem kg oliven til at producere en halv liter ren ekstra jomfruolivenolie, og derfor må en sådan olie nødvendigvis være dyrere end de mange billigt producerede, raffinerede og blandede olier.

Olivenolie er ikke en fødevare, som vi i Danmark har tradition for at anvende. De fleste danskere kender derfor heller ikke til historien bag den livgivende olie, vi kender ikke til de forskellige dyrknings- og fremstillingsmetoder eller til de mange sundhedsfordele ved at tilsætte lidt ekstra jomfruolivenolie til maden. Dem er befolkningen i landene omkring Middelhavet til gengæld vokset op med, og her tilskrives olivenolie en lang række livgivende egenskaber. Ekstra jomfruolivenolie virker kolesterolafbalancerende, befordrende for hjerte og kredsløb, er godt for tarmen og huden og meget mere.

Mange af os danske forbrugere kender ofte ikke forskel på olier med betegnelse ekstra jomfru eller blot jomfru. Mange tror også, at betegnelsen koldpresset garanterer for en olie af høj kvalitet, selvom det langtfra altid er tilfældet. Der er nemlig rigtig stor forskel. Ikke alene på forarbejdning og kvalitet, men også på den sundhedsmæssige værdi.

Desværre svindles der også med betegnelsen ”ekstra jomfru”, og der er fundet eksempler på, at olier, der sælges med denne betegnelse både er raffinerede og fortyndede med andre og billigere madolier som solskikke- og sojaolie. Olier med betegnelsen “koldpresset” kan også efterfølgende være raffinerede. Undersøgelser af, om en olies betegnelse, anprisning og kvalitet lever op til gældende lovgivning, er lagt ud til producenternes egenkontrol, og lovgivningen håndhæves således stort set ikke på andre måder. Det er trist, for som vi har set det med transfedtsyrer, så kan ødelagte og kunstigt bearbejdede olier af ringe kvalitet gøre os syge. Derfor er dette også en opfordring til de danske fødevaremyndigheder om at få fingeren ud, om at prioritere befolkningens sundhed og få sikret, at de ekstra jomfru olivenolier, der sælges i Danmark, også lever op til betegnelsens høje krav. Ægte ekstra jomfruolivenolie er nemlig en af de sundeste olier, som du kan indtage.

Det bedste du derfor kan købe er en ekstra jomfruolivenolie, økologisk produceret og fyldt på mørke glasflasker. Betal prisen for en god olie fra en troværdig, økologisk producent, sådanne olier er som udgangspunkt de bedste, fineste, reneste og mest livgivende olivenolier, som du kan købe. Brug den med omhu og rund hånd i dressinger, blandet i de bagte, let afkølede rodfrugter, i tapenader og hummus, og lad være med at stege, bage og brase i den gode ekstra jomfru olivenolie. Ved at behandle den nænsomt, bevarer du flest af oliens mange gavnlige egenskaber.

Du er velkommen til at læse, hvad jeg skriver om Cellefedt og Dellefedt her
Du kan læse min artikel om den omfattende snyd med ekstra jomfruolivenolie her
Ønsker du at vide mere, så kan du læse mere i Tom Muellers bog ”Extra Virginity”.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Leveren er et af vores vigtigste organer. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer blandt andet mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens næststørste organ med...

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Læs herunder en uddybende forklaring fra Jens-Erik Beck Jensen, overlæge og ansvarlig for Osteoporoseenheden, Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital: ”Spørgsmålet om den rette dosis daglig D-vitamin er komplekst og ikke ens for alle, idet den afhænger af...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!