Gigtsygdommen lupus kan skyldes bakterier i tarmen

1 jan, 2021 | Viden og Forskning

Gigtsygdommen lupus kan skyldes bakterier i tarmen. Endnu et forskningsresultat peger på vigtigheden af en sund tarmbiota. Et nyt amerikansk studie sætter nemlig en bestemt type tarmbakterier, ”Ruminococcus gnavus,” i forbindelse med udviklingen af den autoimmune sygdom lupus.

Man ved allerede fra tidligere forskning, at netop bakterierne i tarmene kan spille en rolle i forbindelse med udviklingen af autoimmune sygdomme, og det nye studie er således bare endnu et fingerpeg i samme retning. Autoimmune sygdomme opstår, når immunforsvaret angriber kroppens egne celler – og eftersom cirka 70 % af vores immunforsvarsceller sidder i tarmene, er der god grund til at gøre, hvad vi kan for at holde tarmene i absolut topform. Det er hjælp til selvhjælp, for din tarmbiota kommunikerer med stort set alle celler i din krop. Man taler faktisk om tarmbiotaen som vores 3. hjerne, der via sine signaler til kroppens celler er med til at sikre, at både vores nerve-, hormon- og immunsystem fungerer optimalt. Når vores tarmbiota er i topform, har den også de bedste betingelser for at hjælpe os og hæmme forekomsten af sygdom og uønskede bakterier, svampe og parasitter, som potentielt kan gøre os syge.

Det skønnes, at omkring 600.000 danskere allerede går rundt med en autoimmun lidelse, og antallet er desværre i kraftig vækst i hele den vestlige verden. Det giver selvfølgelig anledning til at spørge sig selv, hvorfor det forholder sig sådan. Jeg er ikke i tvivl om, at det skyldes især to faktorer. Den ene er uhensigtsmæssig kost, som belaster vores tarmsystem i stedet for at støtte det. Det gælder især et alt for højt indtag af glutenholdig mad som hvede, rug, kød, mælkeprodukter samt forarbejdet mad fyldt med kemi og e-numre – og for økologiske og fiberrige grønsager, sunde fedstoffer, mælkesyrekulturer og og bær og frugt, der alle fremmer den gode fordøjelse. En levevis med et højt indtag af glutenholdige fødevarer og forarbejdede produkter øger ligeledes inflammationsgraden i kroppens væv. Høj grad af inflammation er involveret i udviklingen af en lang række sygdomme, herunder også gigt.

Den anden grund er den alt for omfangsrige anvendelse af antibiotika i vores fødevareproduktion. Indtag af antibiotikarester fra blandt andet kød kan påvirke vores tarmbiota og dermed også vores immunforsvar negativt. Selvom antibiotika er udviklet til at hjælpe mennesker, så anvendes omkring 70 % af al antibiotika i dag i det konventionelle landbrug, primært i produktionen af svin. Det har skabt resistente bakterier, som gør os mennesker syge – faktisk i en grad, så der i dag er lige så mange mennesker, der dør på grund af resistente bakterier som på grund af trafikulykker.

Tallene er alarmerende, og derfor må vi fortsætte med at forsøge at råbe politikerne og landbruget op. Det gør vi blandt andet ved udelukkende at købe gode økologiske råvarer og spise mindre kød og masser af grønsager, der iøvrigt også hjælper vores krop, vores tarmbiota og tilfører mikronæringsstoffer og sunde fibre.

Referencer: Azzouz DOmarbekova AHeguy A, et al; “Lupus nephritis is linked to disease-activity associated expansions and immunity to a gut commensal”; 

Du kan læse mere om økologi og udrensning af pesticider HER
Du kan læse mere om sunde bakterier i sunde tarme HER
Få opskriften på Tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan læse mere om fordøjelsen og din 3. hjerne HER
Læs mere om svinekød uden antibiotika HER
Læse mere om antibiotika og resistente bakterier HER
Du kan læse mere om, at antibiotikarester kan gøre dig tyk HER

Var du tilfreds med denne artikel Gigtsygdommen lupus kan skyldes bakterier i tarmen? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!