Kan gluten fremprovokere utæt tarm og autoimmune sygdomme
Kan gluten være medvirkende til, at der opstår huller i den vigtige og beskyttende tarmslimhinde. Tilstanden kaldes for utæt tarm eller permeabel tarm og kan skabe ballade i kroppens indre. Det kan give sig udtryk både i form af allergi, eksem og en lang række autoimmune sygdomme.
En sund menneskekrop er et fintunet økosystem, hvor kroppens milliarder af celler arbejder sammen som et utrætteligt og velsmurt sæt tandhjul. Desværre kan forskellige faktorer påvirke kroppens finmekanik negativt, så tandhjulene begynder at skurre. For nogle mennesker kan gluten være en sådan faktor: en kæp i tandhjulet.
Forskning i glutens rolle i stigende antal autoimmune sygdomme
Professor Alessio Fasano, som i mange år har beskæftiget sig med cøliaki og gluten, forskede i årsagerne til det stigende antal autoimmune sygdomme, og her pegede pilen blandt andet i retning af gluten.
Problemerne begynder, når gluten fra maden, vi spiser, ankommer til tarmen. Glutens vigtigste protein er Gliadin, og det findes hovedsageligt i hvede, men også i byg og rug. Gliadin kan provokere visse tarmbakterier til at danne proteinet Zonulin, og det er dette protein, der er skurken.
Slimhinden i tarmen har bittesmå, tætte porte i cellevæggen, som regulerer, hvad der må passere fra tarmen og videre ud i blodbanerne; som for eksempel vigtige næringsstoffer og vitaminer, der hjælper vores krop til at fungere optimalt og holde den sund og rask. Og det er disse ”gatekeepers” i tarmsmhinden, Zonulin kan gøre skade på.
Når portene ikke fungerer, udgør tarmens slimhinde ikke længere et uigennemtrængeligt panser og kan dermed ikke beskytte kroppen optimalt mod uønskede stoffer. I stedet opstår det, vi kalder ”utæt tarm.”
Uønskede stoffer kan finde vej til blodbanerne
Under normale omstændigheder vil alt, hvad vi spiser, gøre ét af to: De gavnlige stoffer vil absorberes i blodbanen og derfra blive transporteret ud i kroppen – og resten vil ende som afføring uden nogensinde at komme i kontakt med andet end tarmen.
Men hvis tarmen er utæt, kan uønskede stoffer, der skulle være endt som affald, som f.eks. ufordøjede proteinkæder og toksiner fejlagtigt finde vej til blodbanerne. Dette vil få immunforsvaret til at reagere, og vi kan udvikle allergier (som f.eks. intolerance overfor bestemte fødevarer) eller autoimmune sygdomme. Et unormalt højt indhold af Zonulin er blandt andet sat i forbindelse med udviklingen af cøliaki, type 1 diabetes, leddegigt, sklerose og inflammatorisk tarmsygdom.
Immunforsvarets reaktion påvirker altså ikke alene tarmen, men kan også ramme andre organer, væv og knogler. Derfor kan symptomerne på en utæt tarm også være mange forskellige lige fra astma og hormonelle ubalancer til psoriasis, mavesmerter, kronisk træthed, depression, angst, hyperaktivitet, epilepsi, migræne, ADHD og en række andre.
En ond cirkel
Desværre kan utæt tarm vise sig at blive en ond cirkel. For når først tarmen er gennemtrængelig, forstærkes problemet, efterhånden som mere af det, vi ikke kan tåle, finder vej gennem hullerne, for så opstår risikoen for øget inflammation og en yderligere svækkelse af tarmens normale funktioner.
Derfor er det af yderste vigtighed for vores sundhed, at vi passer godt på det fine og følsomme økosystem, som vores tarme jo er. Det gælder ikke bare i forhold til gluten. Også bakterier, virus, parasitter, stress, for meget alkohol, visse gigttabletter, antibiotika, toksiner og kemiske stoffer i maden kan udfordre tarmens slimhinder og dermed medvirke til en utæt tarm.
Vores tarme har det nemlig præcist ligesom andre af naturens økosystemer – forurener vi det med for meget kemi, skubber vi til den naturlige balance, og økosystemet kan ikke gøre det, som det er bestemt til optimalt; nemlig at beskyttes os mod sygdomme.
Brug for hjælp til fordøjelsen og glutenfri inspiration? Jeg har udgivet en ny bog om tarmsundhed og glutenholdig mad
“Gaven til Maven” er min seneste bog om fordøjelsen og sammenhængene mellem irritabel tarm, oppustethed, diarré og andre udfordringer i tarmsystemet og så vores indtag af korn som hvede, rug og byg.
Løsningen kan være at leve glutenfrit. Bogen er et stort passionsprojekt, der har været undervejs i flere år og som udkommer på Politikens Forlag den 7. september 2021.
Du kan læse mere om gluten her Glutenfri – hvad er gluten og hvorfor skal man spise glutenfrit?
Du kan læse mere om autoimmune sygdomme her Skal årsagen til autoimmune sygdomme findes i mavven ,
Du kan læse mere om fordøjelse og utæt tarm HER
Du kan læse om, hvordan du selv holder tarmen i form HER
Du kan læse mere om probiotika HER
Du kan læse mere om gigtsygdommen lupus og tarmen HER