Glutenfri levevis kan gavne
En glutenfri levevis kan gavne mange mennesker og afhjælpe mange symptomer. I Madmagasinet igår aftes kunne vi høre, at omsætningen af glutenfri varer er femdoblet på få år. Flere og flere mennesker oplever nemlig, at de får det bedre, når de udelader gluten fra maden.
Flere og flere kommer livsstilsproblemer til livs med en glutenfri kost
I udsendelsen så vi en lille dreng, der fik bedre fordøjelse af at leve glutenfrit, og en ung familiefar, der blev sin snorken næsten kvit. Jeg er dog nødt til at sige, at fordi et produkt bærer betegnelsen glutenfrit, betyder det ikke, at det er sundere.
Ønsker du at indlede en levevis uden glutenfri mad, enten fordi du ikke tåler gluten, eller fordi du oplever, at symptomer bedres med mindre gluten i maden, så gå udenom færdigmix og prefabrikerede fødevarer, for det er til hver en tid bedre selv at bage brød af gode glutenfri råvarer. Alt det kan du hente inspiration, redskaber og opskrifter til i Den glutenfri kogebog.
Gluten er et proteinstof, der findes i særlig grad i hvede, men der er også gluten i rug og byg. Havre indeholder fra naturens side ikke gluten, men idet havre ofte dyrkes og forarbejdes sammen med hvede, så indeholder de fleste konventionelle havregryn rester af gluten.
Stigende interesse for glutens påvirkning på autoimmune sygdomme
Interessen for glutens potentielt negative helbredsmæssige effekt har været stigende, og mange mennesker oplever at de reagerer negativt på gluten, også selvom de ikke lider af hverken cøliaki eller glutenallergi. Cøliaki er en autoimmun lidelse forårsaget af gluten, og glutenallergi er en immunrespons, ligeledes forårsaget af gluten. Mange har oplevet at få det bedre og have mindre fordøjelsesbesvær, når de er på glutenfri diæt.
Hos mennesker, der ikke tåler gluten eller ikke kan fordøje gluten effektivt, kan glutenmolekylerne, når de entrer tarmen, få immunforsvarets celler til at reagere uhensigtsmæssigt. Cirka halvfjerds procent af vores immunforsvarsceller sidder i eller omkring tarmene og er således knyttet til fordøjelsen.
Når vi spiser gluten, så kan immunforsvarets hvide blodlegemer i tarmen fejlagtigt antage glutenmolekylerne for uønskede indtrængere eller patogene bakterier og dermed angribe dem. Ufordøjet gluten kan også øge inflammationsniveauerne i kroppen, simpelthen fordi det irriterer immunforsvaret og kalder på de hvide blodlegemer. Øget inflammation indgår som en faktor i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Nyere undersøgelser viser også, at gluten kan påvirke immunforsvaret negativt.
Hos mennesker med cøliaki angriber immunforsvarscellerne ikke alene glutenproteinerne men også et enzym – transglutaminase – der findes i tarmepitelet. Indtag af gluten kan således hos de, der lider af cøliaki, forårsage uhensigtsmæssige reaktioner fra immunforsvaret, der i værste fald kan bevirke en nedbrydning af fimrehårene i tarmen, med nedsat optagelse af vitale næringsstoffer til følge.
Kuren er livslang afholdenhed fra gluten.
Også problemer med fordøjelsen
Gluten kan således lave ravage i såvel fordøjelse som immunforsvar hos glutensensitive mennesker, men indtages der store mængder gluten, kan det hos nogle udløse irritabel tarm, også uden nødvendigvis at involvere immunforsvaret. Er din fordøjelse belastet og er du i tvivl om årsagen, så kan du starte med at skrive kostdagbog og samtidig tage et tilskud af mælkesyrebakterier af høj kvalitet sammen med et måltid.
Falder mistanken på gluten, så er det en god ide at opsøge din læge for en udredning. De fleste blodprøver, der anvendes i diagnosticeringen af glutenallergi eller cøliaki, kræver nemlig, at du har spist gluten i et par måneder forud for blodprøvetagningen. Derfor kan en udredning, før du starter på et glutenfrit liv, være en fordel.
Langt flere mennesker end tidligere antaget reagerer på gluten og tåler det dårligt, men de fleste går rundt uden at vide, at det rent faktisk er gluten, der kan være årsag til deres symptomer. Reaktioner på gluten kan være alvorlige og kan påvirke dit immunforsvar negativt.
Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.