Ustabilt blodsukker – Gode råd mod ustabilt blodsukker
Et stabilt blodsukker er langt mere væsentligt end mange er klar over. Det har ofte undret mig, at børnene ikke undervises i blodsukkerstabilisering i skolerne. Når vi køber en bil eller elektrisk køkkenmaskine, så følger der en manual eller brugsanvisning med. Måske burde vi også have en manual til, hvordan vi bedst kan passe på vores krop. Den skal vi trods alt have med os hele livet.
Blodsukkeret kan du mærke. Er det for lavt, så er du ofte træt og uoplagt, har svært ved at koncentrere dig og dit humør kan svinge. Er det for højt, så stresser du kroppen unødigt, tærer på den og du kan blive hyperaktiv. Det sundeste og bedste du derfor kan gøre for dig selv er at holde dit blodsukker stabilt dagen og livet igennem.
Sukker er tidens svøbe, og de store mængder sukker der indtages, er ikke godt for kroppen. Hver dansker indtager i gennemsnit 42 kilo sukker om året. 42 kilo. Det er utroligt meget, og det bliver næsten et halvt ton på 10 år. Og det er ikke kun sukker, der får blodsukkeret til at stige. Vort øgede indtag af hvidt brød, kager og pasta påvirker blodsukkeret næsten ligeså meget som var det rent sukker.
Et højt blodsukkerniveau er, udover at tære og ælde kroppen, ganske enkelt ikke sundt, og kan på sigt føre til insulinresistens og type II sukkersyge – også kaldet “gammelmands sukkersyge”. En lidt forfejlet betegnelse idag, hvor denne livsstilssygdom i stigende grad rammer børn og unge. Insulinresistens er forstadiet til type II sukkersyge og viser sig ofte ved overvægt centreret lige på maven, vanskeligheder i forbindelse med vægttab og stor træthed.
Høje blodsukkerniveauer fører til ustabilt blodsukker, da der ved højt blodsukker frigives mere insulin, som befordrer sukkeret ind i cellerne, og det medfører et hurtigt fald. Lave blodsukkerniveauer kaldes også hypoglykæmi. Det er en ofte overset lidelse, der kan mistolkes og behandles som depression eller dårlige nerver, fordi det i høj grad påvirker vort humør og psykiske overskud.
Så, hvis du vil gøre noget godt for dig selv og din familie, så drop sukkeret og det hvide brød og indfør hyppige, mindre og grove måltider. Sørg for ved hvert eneste måltid at få såvel godt fedt som protein og fibre f.eks, fra grøntsager eller fuldkorn. Det mætter mere og virker stabiliserende på blodsukkeret. Kombiner det med daglig motion, gerne i frisk luft, 2 liter vand dagligt, en god nattesøvn og latter og glæde, så går der ikke lang tid før din krop svarer igen med tilfredshed og velvære. Det kan varmt anbefales.
Stress og blodsukker
Op imod en fjerdedel af danskerne på arbejdsmarkedet slås med stress, så stress er et udbredt fænomen, og en tilstand som de fleste af os kender til. Kravene til os skærpes, men vi stiller også større krav til os selv, og vi er mere ambitiøse idag omkring mange af livets forhold, end vi var tidligere.
Stress påvirker også dit blodsukker, og hvad værre er, så viser undersøgelser, at når vi er stressede, så er vi mere tilbøjelige til at spise usundt. Stress kalder på sukker, slik og kage til kaffen. Stress bevirker også, at vi spiser mere fast food og dårligt fedt, end når vi er i balance. Det kan, udover at føre til ustabilt blodsukker, også skabe andre kropslige ubalancer, og en ond cirkel med din sundhed som indsats, kan være indledt. Ustabilt blodsukker kan medføre, at du føler mindre energi og overskud til dagens udfordringer, så rent faktisk kan det øge stressfølelsen.
Derfor er det en god ide at arbejde konstruktivt med dit blodsukker og din stress. Det kan du gøre ved at være beredt. Sørge for at have sunde snacks tilgængelige, det kan f.eks. være mandler, gulerødder, frugt og fuldkornsrugbrød. Spis hyppige og mindre måltider bestående af grove og sunde ting, ha’ altid økologiske mandler i skrivebordsskuffen, frugt og grønt ved hånden og en kande vand på skrivebordet, så har du lidt, når blodsukkeret daler. Sørg for at alle dine måltider indeholder lækre, økologiske grøntsager, gode fedtstoffer og æg, bønner, fisk eller fjerkræ. Ved at spise en variation af disse næringsstoffer, stabiliserer du dit blodsukker og gør din krop en kæmpetjeneste.
Gode råd hvis du lider af ustabilt blodsukker
Forslag ved blodsukkerubalancer:
* Vær kvalitetsbevidst i dit valg af fødevarer – vælg økologisk
* Spis grønt, groft og fiberrigt
* Spis hyppige, mindre og grove måltider, gerne 4-5 x dagligt med såvel kulhydrat, protein som fedt – f.eks. frugt, grønt og mandler
* Undgå alle former for raffinerede kornprodukter og gryn f.eks. hvidt brød og pasta
* Undgå alle former for sukker og kunstige sødemidler
* Brug små mængder honning samt sød stevia eller frugt som sødestof
* Spis masser af fibre primært fra grøntsager
* Spis bær, æbler, pærer, appelsiner, grapefrugter, kiwifrugter og melon. Bananer kan for nogle være problematiske, da de indeholder større koncentrationer af sukkerstoffer
* Spis proteiner af høj kvalitet som fisk, æg, bønner og fjerkræ
* Få de gode fedtstoffer ind i dit liv, det er vigtigt, specielt tilstrækkeligt med omega 3 fedtsyrer fra hørfrø eller fisk
* Sørg for en daglig dosis ekstra jomfru olivenolie og mandler.
* Drik 2 liter vand dagligt
* Motioner mindst ½ time dagligt, det er afgørende for et godt resultat.
Har du andre gode råd mod ustabilt blodsukker? Del dem i kommentarfeltet nedenfor! 🙂
Læs også:
Pas på dit blodsukker… kl. 15:23!
Hold blodsukkeret stabilt med mandler
Stabilt Blodsukker af Siff Holst