Gode venner øger din sundhed og livskvalitet

Forsiden Viden og Forskning Gode venner øger din sundhed og livskvalitet

     5
Gode venner oeger din sundhed og livskvalitet

”Dyrk dine sociale relationer” burde være et sundhedsråd på lige fod med at huske at motionere, spise sundt, reducere alkoholmængden og kvitte smøgerne. For gode sociale relationer har vist sig at være ganske afgørende for dit helbred. Det er dejligt at være sammen med gode venner, og stærke, sociale relationer er vigtige. De øger ikke bare dit humør og velbefindende nu og her. De kan også have en positiv betydning for dit helbred på langt sigt.

Vi mennesker er flokdyr og har brug for at være en del af et fællesskab og føle os forbundne med andre. For nylig udkom Den Nationale Sundhedsprofil, som er udgivet af Sundhedsstyrelsen og udarbejdet sammen med regionerne og Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Profilen kaster lys over udviklingen i danskernes sundhed fra 2010 til 2021 og slår endnu en gang fast, at mennesker med gode sociale relationer sjældnere bliver syge og hurtigere bliver raske igen. Har du et godt, socialt netværk reducerer du først og fremmest risikoen for en lang række sygdomme, som f.eks. forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, diabetes, depression og angst, men du forlænger også chancen for at leve længere. Det anslås, at social isolation er årsag til 2200 dødsfald om året, og at mennesker med gode relationer i gennemsnit lever seks måneder længere end personer, der ikke har samvær med andre mennesker i tilfredsstillende grad.

Når vi er sammen med mennesker, vi føler os trygge ved, dæmpes kroppens stressreaktioner, og de hormoner, som er kendt for at skade immunforsvaret og øge risikoen for en lang række fysiske og psykiske sygdomme, reduceres. I stedet øges produktionen af de gode hormoner som dopamin, endorfiner, serotonin og oxytocin, når vi griner, krammer og føler os forbundne med andre.

Desværre er ensomhed blevet et stort problem i Danmark. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil viser en ud af otte danskere tegn på ensomhed. Det gælder for 14 procent af kvinderne og godt 10 procent af mændene. Og værst ser det ud hos de unge mellem 16 og 24 år. Skræmmende 26 procent ¬– altså hver fjerde – af de unge kvinder udviser tegn på ensomhed, mens tallet er 18 procent hos de tilsvarende unge mænd. Det er selvsagt alt for høje tal, og det bør kalde på handling omgående.

Den Nationale Sundhedsprofil kommer desværre ikke med mulige løsninger på, hvordan man forbedrer befolkningens sociale relationer. Den berører også kun kort mulige grunde til den udbredte følelse af ensomhed, herunder den teknologiske udvikling og sociale medier samt et stigende antal hjemmearbejdspladser. Det skal retfærdigvis siges, at undersøgelsen er gennemført i foråret 2021, hvor landet stadig var ramt af omfattende restriktioner, og at dette kan have påvirket resultatet. Men det ændrer jo desværre ikke på det faktum, at alt for mange føler sig ensomme.

I mine øjne sætter studiet en stor fed streg under de negative, sociale omkostninger, som de mange måneders isolation har påført mange af os – og under vigtigheden af, at vi igen kommer i gang med at dyrke livet og det tætte samvær med dem vi holder af.

Tidligere studier har allerede antydet, at ensomhed kan blive en større sundhedsrisiko end for eksempel fedme og inaktivitet. Så når vi fremover taler sundhedsråd og minder hinanden om at holde op med at ryge, huske at motionere og skære ned på alkoholen, så kan vi med god samvittighed tilføje, at vi skal huske at dyrke vores sociale liv, for gode venner øger sundhed og livskvalitet. Det kan derfor være en rigtig god investering at pleje venner og familierelationer.

Her kan du læse artiklen Mange unge mistrives 
Her kan du læse artiklen Ensomhed kan gøre syg
Du kan finde undersøgelsen her Den Nationale Sundhedsprofil 

Var du tilfreds med denne artikel Gode venner øger din sundhed og livskvalitet? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.