Gode venner øger din sundhed og livskvalitet

25 mar, 2022 | Viden og Forskning

”Dyrk dine sociale relationer” burde være et sundhedsråd på lige fod med at huske at motionere, spise sundt, reducere alkoholmængden og kvitte smøgerne. For gode sociale relationer har vist sig at være ganske afgørende for dit helbred. Det er dejligt at være sammen med gode venner, og stærke, sociale relationer er vigtige. De øger ikke bare dit humør og velbefindende nu og her. De kan også have en positiv betydning for dit helbred på langt sigt.

Vi mennesker er flokdyr og har brug for at være en del af et fællesskab og føle os forbundne med andre. For nylig udkom Den Nationale Sundhedsprofil, som er udgivet af Sundhedsstyrelsen og udarbejdet sammen med regionerne og Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Profilen kaster lys over udviklingen i danskernes sundhed fra 2010 til 2021 og slår endnu en gang fast, at mennesker med gode sociale relationer sjældnere bliver syge og hurtigere bliver raske igen. Har du et godt, socialt netværk reducerer du først og fremmest risikoen for en lang række sygdomme, som f.eks. forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, diabetes, depression og angst, men du forlænger også chancen for at leve længere. Det anslås, at social isolation er årsag til 2200 dødsfald om året, og at mennesker med gode relationer i gennemsnit lever seks måneder længere end personer, der ikke har samvær med andre mennesker i tilfredsstillende grad.

Når vi er sammen med mennesker, vi føler os trygge ved, dæmpes kroppens stressreaktioner, og de hormoner, som er kendt for at skade immunforsvaret og øge risikoen for en lang række fysiske og psykiske sygdomme, reduceres. I stedet øges produktionen af de gode hormoner som dopamin, endorfiner, serotonin og oxytocin, når vi griner, krammer og føler os forbundne med andre.

Desværre er ensomhed blevet et stort problem i Danmark. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil viser en ud af otte danskere tegn på ensomhed. Det gælder for 14 procent af kvinderne og godt 10 procent af mændene. Og værst ser det ud hos de unge mellem 16 og 24 år. Skræmmende 26 procent ¬– altså hver fjerde – af de unge kvinder udviser tegn på ensomhed, mens tallet er 18 procent hos de tilsvarende unge mænd. Det er selvsagt alt for høje tal, og det bør kalde på handling omgående.

Den Nationale Sundhedsprofil kommer desværre ikke med mulige løsninger på, hvordan man forbedrer befolkningens sociale relationer. Den berører også kun kort mulige grunde til den udbredte følelse af ensomhed, herunder den teknologiske udvikling og sociale medier samt et stigende antal hjemmearbejdspladser. Det skal retfærdigvis siges, at undersøgelsen er gennemført i foråret 2021, hvor landet stadig var ramt af omfattende restriktioner, og at dette kan have påvirket resultatet. Men det ændrer jo desværre ikke på det faktum, at alt for mange føler sig ensomme.

I mine øjne sætter studiet en stor fed streg under de negative, sociale omkostninger, som de mange måneders isolation har påført mange af os – og under vigtigheden af, at vi igen kommer i gang med at dyrke livet og det tætte samvær med dem vi holder af.

Tidligere studier har allerede antydet, at ensomhed kan blive en større sundhedsrisiko end for eksempel fedme og inaktivitet. Så når vi fremover taler sundhedsråd og minder hinanden om at holde op med at ryge, huske at motionere og skære ned på alkoholen, så kan vi med god samvittighed tilføje, at vi skal huske at dyrke vores sociale liv, for gode venner øger sundhed og livskvalitet. Det kan derfor være en rigtig god investering at pleje venner og familierelationer.

Her kan du læse artiklen Mange unge mistrives 
Her kan du læse artiklen Ensomhed kan gøre syg
Du kan finde undersøgelsen her Den Nationale Sundhedsprofil 

Var du tilfreds med denne artikel Gode venner øger din sundhed og livskvalitet? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Transfedtsyrer – historien om et farligt fedtstof

Transfedtsyrer – historien om et farligt fedtstof

For 22 år siden udkom min første bog om fedt, et emne jeg interesserede mig for - og stadig interesserer mig levende for - i særlig grad på grund af den voldsomme og stærkt fejlagtige ”fedt er farligt” kampagne i 90’erne, hvis budskab desværre stadig sidder dybt i...

Derfor skal du kun vælge certificeret økologisk palmeolie

Derfor skal du kun vælge certificeret økologisk palmeolie

For femten år siden var min familie og jeg på Borneo, en fantastisk smuk ø med regnskove, smuk natur, formidabel dykning og god mad. Vi havde en uforglemmelig rejse, nok en af de bedste vi nogensinde har været på. I særlig grad nød vi vores ophold på et øko lodge midt...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!