Godt nyt om chokolade

1 jun, 2024 | Viden og Forskning

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet chokolade, du vælger.

Falder valget på en mørk, økologisk chokolade med højt cacaoindhold, så er sandsynligheden for et højt indhold af sunde flavonoider og et lavt indhold af sukker større, end hvis du vælger lys eller hvid chokolade. Cacaopulver indeholder fra naturens side flavo-noider, der er supersunde stoffer, fyldt med antioxidanter. Hvid chokolade er den mindst sunde variant, da den ikke indeholder cacao men i stedet har et højt indhold af fedt og sukker.

Mørk chokolade er blevet fremhævet som sund og i litteraturen næsten sammenlignet med en grønsag. Det er korrekt, at mørk chokolade med et højt cacaoindhold i mindre mængder kan være sundt slik og forbindes også med lavere risiko for udvikling af blandt andet hjertekarsygdomme. Det er særligt den mørke chokolades høje indhold af flavonoider, opløselige fibre samt visse vitaminer og mineraler, der har en vis humør- og sundheds-fremmende effekt.

MEN, chokolade indeholder også sukker, så det bedste må være at dosere de nydelsesrige lækkerier til et til tre stykker god 70-80% mørk, økologisk chokolade. Det vurderes, at 10, max. 15 gram chokolade dagligt er tilrådeligt.

En stor undersøgelse, kaldet COSMOS-undersøgelsen konkluderede, at et til to daglige stykker mørk chokolade kan supplere de øvrige måltider og samtidig være ok at spise, men at chokolade hverken kan sammenlignes med sund og nærende mad eller kosttilskud.

En anden undersøgelse, ledet af Dr. Siavash Soltanahmadi fra School of Food Science and Nutrition i Leeds, har som den første, afkodet den fysiske proces, der foregår i munden, når vi spiser et stykke chokolade. Det lader til, at fedtindholdet og placeringen af fedtet spiller en nøglerolle, når chokolade-oplevelsen skal beskrives. Her ændrer chokoladen sig nemlig hurtigt fra et fast stof til en blød masse, som for de fleste af os findes noget nær uimodståelig.

Fedtet er således afgørende for oplevelsen, når vi spiser chokolade. Fedtet fra chokoladen kommer først i kontakt med tungen, cacaoen frigives og er fedtet placeret udenpå chokoladen øger det den gode oplevelse. Derfor vurderes det ud fra undersøgelsen, at det vil være muligt at designe chokolade med mindre fedt, blot fedtet udgør det yderste lag af chokoladen. Så spis blot et eller to stykker ​​mørk chokolade 70-80% i ny og næ og nyd den eftertragtede selvforkælende oplevelse af kvalitetschokolade, behandlet på den rette omsorgsfulde måde, med mindre sukker og med fedtet udenpå, så du opnår den ultimative chokoladeoplevelse. God chokolade koster, men er til gengæld af høj kvalitet.

Reference: “Why chocolate feels so good – it is all down to lubrication”; DR SIAVASH SOLTANAHMADI, University of Leeds; Peer-reviewed publication; ACS Applied Materials and Interface, January 13th 2023

Du kan læse med her om Min favoritchokolade
Du kan finde opskriften her på Den bedste Chokoladekage

Var du tilfreds med denne artikel Godt nyt om chokolade? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mit bedste sundhedsråd 2025 – spis flere grønsager

Mit bedste sundhedsråd 2025 – spis flere grønsager

Sunde fibre fra grønsager, frugt og ægte fuldkorn er uden sammenligning dine tarmbakteriers livretter. De spiser, fordøjer og omdanner dem med stor fornøjelse til kortkædede fedtsyrer som for eksempel butyrat, også kendt som smørsyre. Dine tarmbakterier deler således...

Aroniasaft – blodtryks- og kolesterolsænkende

Aroniasaft – blodtryks- og kolesterolsænkende

Aroniabær er blandt de mest antioxidantrige bær, vi kender til. De er ganske enkelt strutsunde og indeholder masser af især helbredsfremmende stoffer som anthocyaniner, flavonoider og polyphenoler. Forbindelser, der også er kendt fra blandt andet røde druer og for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!