Grøn omstilling – sæt fokus på smagen

30 jan, 2023 | Viden og Forskning

Dette indlæg er skrevet af Ole G. Mouritsen

Ole G. Mouritsen er professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. Ole ved rigtig meget om, hvor vigtigt det er at tage smagsløgene i ed, når man vil ændre madvaner, og han har åbnet vores øjne for både umami, tang, blæksprutter, sushi og mange andre fantastiske smage og aromaer.

Denne artikel er skrevet af Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. Ole er manden bag en lang række bøger, og han er vel nærmest verdensmester i smag og betydningen af aroma og gode smagsoplevelser. Ole har været med til at åbne vores øjne for umami, tang, blæksprutter og sushi, råvarer, der ikke er helt så anvendte i danske køkkener, som de kunne være. Netop smag er også et gennemgående tema i Oles bøger, herunder også det seneste skud på stammen ”Grønt”, der er skrevet i samarbejde med Klavs Styrbæk. Den kan du læse mere om herunder.

“Vi skal spise mindre kød og mere grønt både for sundhedens skyld, men nu også for klimaets skyld og i bæredygtighedens navn”, skriver Ole G. Mouritsen, der fortsætter, “problemet er ‘bare,’ at det grønne mangler de grundsmage, især umami, som vi evolutionært er betinget til at eftertragte. Så spørgsmålet melder sig nu, om vi kan lave så velsmagende mad af grønt, at vi i længden kan holde ud at spise mere og mere forskelligt grønt.”

Og vi kan forholdsvist let tilsætte de eftertragtede smagsoplevelser til de grønne retter. Derved bliver de både mere interessante, velsmagende og tilfredsstillende. Det vil ikke bare medføre, at vi spiser mere grønt og dermed være gavnligt for den grønne omstilling, men også føre til større generel sundhed. Det handler ikke alene om smag men også om konsistens, duft, omgivelser og anretning af maden. Alle sanser er i spil, når mad skal nydes og spises.

Vores bog Grønt med umami og velsmag: Håndværk, viden og opskrifter giver en en enkel forklaring på, hvorfor vi har så svært at spise grøn mad. Det har noget at gøre med planternes fundamentale biologi og menneskets evolutionshistorie. Når man først har indset det, så finder man også en nem vej til at spise grønnere. Det drejer sig om at tilføre eller frigøre især umami fra det grønne og samtidig vise omsorg for grøntsagernes mundfølelse. Det er ikke svært, og i bogen finder du masser af opskrifter og en såkaldt ‘smagshylde’, som du kan vælge fra til at tilberede grønne retter uden at gå på kompromis med velsmagen.

Anettes omtale af bogen: GRØNT af Ole G. Mouritsen og Klavs Styrbæk går i dybden med betydningen af smag, når der skal flere grønne retter på middagsbordene. GRØNT er en suveræn, gennembearbejdet bog, som jeg kun på det varmeste kan anbefale, hvis du gerne vil vide mere om, hvordan du fremmer smagen af umami med mere i dine grønne retter. Den er god, jeg er begejstret,  og den får mine varmeste anbefalinger. Bogen kan købes HER

OBS! Du kan se et webinar om Grønne retter med masser af velsmag lige HER
Du kan helt GRATIS downloade Ole G. Mouritsens e-bog Tag smagen med på råd lige HER

Du kan læse mere her om Sådan skal du spise, siger forskerne
Her kan du læse mere om Sund mad på budget  
Her kan du læse artiklen Spar op til 10.000 kr. om året på mad
Her kan du få inspiration til billig og sund aftensmad

Var du tilfreds med denne artikel Grøn omstilling – sæt fokus på smagen? Så må du gerne klikke “kan godt lide” under opskriften. Tilmeld dig også mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!