Gulerødder og tarmkræft – nyt studie viser positive resultater

20 okt, 2019 | Viden og Forskning

Endnu et studie med gulerødder og rotter understøtter, at indtag af gulerødder i forskellige farver kan forebygge tarmkræft hos rotter.

Det er blandt andet stofferne falcarinol og falcarindiol i gulerødder, der forstærker hinandens evne, og dermed effektivt kan modvirke kræftceller i tarmen. Forskerne bag studiet vurderer, at indtag af gulerødder, med indhold af falcarinol og falcarindiol, potentielt vil kunne reducere forstadier til kræft i tyktarmen med op til 83 procent. Forsøgene på rotter viste med stor tydelighed, at indtag af gulerødder effektivt kunne forebygge og reducere tarmkræft blandt rotter.

Nok så interessant viser det seneste studie, at gulerødders potentielt kræfthæmmende virkning formodentlig skyldes deres evne til at hæmme inflammation (betændelse) i tarmen. Høj grad af inflammation spiller en rolle, også i forhold til udvikling af kræft.

Det nye rottestudie er publiceret i tidsskriftet Nutrients, og den potentielt kræfthæmmende effekt af falcarinol og falcarindiol, isoleret fra gulerødder, viser, at den kræftforebyggende effekt afhænger af gulerøddernes koncentration af falcarinol og falcarindiol. Jo højere dosis, des større effekt. Faktisk var der markant større kræfthæmmende effekt ved doser, der svarer til 4-6 gulerødder per dag for et menneske, såfremt altså at stofferne falcarinol og falcarindiol virker ligeså effektivt på mennesker som på rotter. Og det bliver næste fase af de interessante gulerodsstudier, at se nærmere på, om de positive resultater i kliniske forsøg kan overføres til mennesker med høj risiko for udvikling af tarmkræft.

Gulerødder er desuden rige på fibre og carotener, men husk at købe de økologiske gulerødder. De er ikke alene fri for uønsket kemi, de indeholder også flere næringsstoffer end konventionelle gulerødder, og så smager de bedre. Stofferne falcarinol og falcarindiol findes udover i gulerødder også i persille, selleri, bladselleri og i ginseng.

Gulerødder indtages bedst let tilberedte, dampede, bagte eller svitsede og allerbedst i selskab med en god økologisk ekstra jomfruolivenolie.

Reference: Eva Christensen Arnspang, Lars Porskjær Christensen et al; ”Dietary Polyacetylenic Oxylipins Falcarinol and Falcarindiol Prevent Inflammation and Colorectal Neoplastic Transformation: A Mechanistic and Dose-Response Study in A Rat Model”; Nutrients 2019, 11(9), 2223; https://doi.org/10.3390/nu11092223

Du kan finde opskriften på en delikat og cremet gulerodssmoothie HER
Du kan finde opskriften på gulerodspostej HER
Her kan du finde opskriften på Gulerodsbøffer
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologi HER
Du kan læse mere om betydningen af fibre i maden HER
Du kan læse mere om det tidligere studie HER

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!