Har dansk landbrug glemt forbrugeren?

24 sep, 2014 | Viden og Forskning

Danske forbrugere ønsker i stigende grad kvalitetsråvarer fri for pesticidrester, GMO soja og antiobiotika. Flere og flere danskere er optaget af, hvad de putter i munden, og salget af økologiske varer er stærkt stigende.

Fornylig kunne vi i nyhederne høre, at danske konventionelle landmænd er presset af svigtende priser og stor gæld. Brugene bliver færre og større i kampen om overlevelse, hvilket bevirker højere forbrug af pesticider, vækstfremmere, antibiotika og GMO soja og lavere kvalitet og dyrevelfærd.
Er landmændene i virkeligheden helt ude af trit med forbrugernes ønsker?

For mig at se er mange landmænd presset ud i stordrift, hvis hovedformål er stor mængde til lav pris. Kvaliteten af slutproduktet er ligesom dyrevelfærd og miljøhensyn, efter min mening ikke i tilstrækkelig grad prioriteret.

Som eksempel kan nævnes danske svineproducenters stadigt stigende forbrug af antibiotika til deres dyr. I 2012 eksporterede danske svineproducenter over 9 millioner smågrise. De fragtes rundt i Europa på lastbiler, sjovt nok for at holde prisen nede. De får store mængder antibiotika, ikke fordi de er syge. Nej, de får antibiotika forebyggende, for IKKE at blive syge. Landbruget kalder det for vækstfremmere, det lyder bedre.

Dyrenes Beskyttelse udtaler, at danske smågrise er stressede og presset til det yderste. Antibiotikaen bruges blandt andet til at kompensere for de unaturlige og stressende forhold. Overlæge Hans Jørn Kolmos udtaler at: “Antibiotika er udviklet som et lægemiddel til mennesker, nu bliver det brugt til at producere discountfødevarer. Det hører ingen steder hjemme”. Flere overlæger advarer mod det stadigt stigende forbug af antibiotika i landbruget, og vi nærmer os et scenarie, hvor vi mennesker risikerer at dø af småinfektioner, fordi overdreven brug af antibiotika i landbruget har gjort bakterierne resistente overfor antibiotikaen.
 
Er det egentlig ikke odiøst at vi producerer så mange landbrugsprodukter af så ringe en kvalitet og med så store omkostninger for dyr, miljø og mennesker, og så tjener vi slet ikke nogen penge på det? Hvor er selvransagelsen, hvor er overvejelserne om retning, kvalitet, sundhed, forbrugerønsker og dyrevelfærd?

Herunder kan du læse om en af de helt store omkostninger ved dansk svinelandbrugs høje antibiotikaforbrug, nemlig MRSA bakterien. Bakterien er helt ude af kontrol, og den kan gøre os alvorligt syge. Lars Muhl har gjort sig tankevækkende overvejelser i artiklen: “Man kan ikke spise penge”.

Læs mere om dansk svineproduktion HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!