Har dansk landbrug glemt forbrugeren?

24 sep, 2014 | Viden og Forskning

Danske forbrugere ønsker i stigende grad kvalitetsråvarer fri for pesticidrester, GMO soja og antiobiotika. Flere og flere danskere er optaget af, hvad de putter i munden, og salget af økologiske varer er stærkt stigende.

Fornylig kunne vi i nyhederne høre, at danske konventionelle landmænd er presset af svigtende priser og stor gæld. Brugene bliver færre og større i kampen om overlevelse, hvilket bevirker højere forbrug af pesticider, vækstfremmere, antibiotika og GMO soja og lavere kvalitet og dyrevelfærd.
Er landmændene i virkeligheden helt ude af trit med forbrugernes ønsker?

For mig at se er mange landmænd presset ud i stordrift, hvis hovedformål er stor mængde til lav pris. Kvaliteten af slutproduktet er ligesom dyrevelfærd og miljøhensyn, efter min mening ikke i tilstrækkelig grad prioriteret.

Som eksempel kan nævnes danske svineproducenters stadigt stigende forbrug af antibiotika til deres dyr. I 2012 eksporterede danske svineproducenter over 9 millioner smågrise. De fragtes rundt i Europa på lastbiler, sjovt nok for at holde prisen nede. De får store mængder antibiotika, ikke fordi de er syge. Nej, de får antibiotika forebyggende, for IKKE at blive syge. Landbruget kalder det for vækstfremmere, det lyder bedre.

Dyrenes Beskyttelse udtaler, at danske smågrise er stressede og presset til det yderste. Antibiotikaen bruges blandt andet til at kompensere for de unaturlige og stressende forhold. Overlæge Hans Jørn Kolmos udtaler at: “Antibiotika er udviklet som et lægemiddel til mennesker, nu bliver det brugt til at producere discountfødevarer. Det hører ingen steder hjemme”. Flere overlæger advarer mod det stadigt stigende forbug af antibiotika i landbruget, og vi nærmer os et scenarie, hvor vi mennesker risikerer at dø af småinfektioner, fordi overdreven brug af antibiotika i landbruget har gjort bakterierne resistente overfor antibiotikaen.
 
Er det egentlig ikke odiøst at vi producerer så mange landbrugsprodukter af så ringe en kvalitet og med så store omkostninger for dyr, miljø og mennesker, og så tjener vi slet ikke nogen penge på det? Hvor er selvransagelsen, hvor er overvejelserne om retning, kvalitet, sundhed, forbrugerønsker og dyrevelfærd?

Herunder kan du læse om en af de helt store omkostninger ved dansk svinelandbrugs høje antibiotikaforbrug, nemlig MRSA bakterien. Bakterien er helt ude af kontrol, og den kan gøre os alvorligt syge. Lars Muhl har gjort sig tankevækkende overvejelser i artiklen: “Man kan ikke spise penge”.

Læs mere om dansk svineproduktion HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige for vi mennesker og hører til blandt de såkaldte essentielle fedtsyrer, som vi skal have via mad eller tilskud, fordi vi ikke selv kan danne dem. Alt for mange danskere mangler de vigtige omega 3 fedtsyrer. Jeg hopper derfor lige ud i...

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.