
Hjernens vaskemaskine renser bedst under dyb søvn
Det glymfatiske system, også kendt som hjernens vaskemaskine, renser hjernen om natten. Vi ved fra nyere dansk forskning, at hjernens ”vaskemaskine” kører hele natten og hjælper til med at vaske hjernen ren for blandt andet potentielt skadelige proteiner.
Om cerebrospinalvæske
Helt ny forskning viser, at den væske, der omgiver hjernen, den såkaldte cerebrospinalvæske og de tilhørende vandkanaler, spiller en afgørende rolle, ikke alene for flowet af væske til og fra hjernen, men også for kvaliteten og længden af vores nattesøvn.
Cerebrospinalvæsken transporterer næringsstoffer og affaldsstoffer ind og ud af hjernen via en række vandkanaler. Disse kanalers effektivitet og størrelse har betydning i forhold til, hvor solid en rensning af hjernen, der kan ske. Den nye forskning på mus har vist, at jo bedre væsken flyder, des bedre og dybere søvn kunne der konstateres.
De mus, hvis vandkanaler ikke fungerede effektivt, sov ikke så dybt og havde affaldsophobninger i hjernen, svarende til de proteinstoffer, man ser ophobninger af ved udvikling af demens og Alzheimer.
Hjernen renser ud om natten
Det kan således betale sig at prioritere en god nattesøvn, for det er her hjernen renser ud. Det glymfatiske system er vigtigt, for det rengør hjernen for blandt andet potentielt skadelige proteinstoffer. Rengøringsmekanismen svækkes med alderen, hvilket kan være forklaringen på, at risikoen for udvikling af dårlig hukommelse også stiger med alderen.
Mekanismen kan dog stimuleres via prioritering af en god nattesøvn, daglig motion og formodentlig også via et tilstrækkeligt vandindtag i løbet af dagen. Det var hjerneforsker Sara Ulv Larsen og hendes kolleger fra Neurobiologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet, der opdagede det glymfatiske system. Deres opdagelse har været med til at øge vores forståelse for hjernens og søvnens mange væsentlige processer.
Meget tyder på, at vaskemaskinen fungerer mest effektivt under musenes dybe søvn, og forskerne bag dette nye studie forventer, at denne viden formodentlig vil kunne spille en tilsvaremde rolle for mennesker og forhåbentlig indgå i forståelsen af, hvad der sker mens vi sover og muligvis også i relation til forebyggende tiltag mod Alzheimers sygdom og demens. Der er dog fortsat mange uafklarede spørgsmål, og derfor forskes der stadig intenst i dette interessante emne.
Reference:
Sara Marie Ulv Larsen,Hans-Peter Landolt,Wolfgang Berger,Maiken Nedergaard,Gitte Moos Knudsen,Sebastian Camillo Holst; “Haplotype of the astrocytic water channel AQP4 is associated with slow wave energy regulation in human NREM sleep” Published PLOS Biology; May 5, 2020 https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000623
Anden inspiration
Her får du mine bedste tips til at falde hurtigt i søvn.
Og her får du et overblik over, hvor mange timer man skal sove om natten.
Her kan du læse artiklen Ny forskning indenfor Alzheimer og demens
Her kan du læse mere om min bog Hjernegod mad HER
Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.