Højt glutenindtag i graviditeten kan øge barnets risiko for type 1 diabetes

3 feb, 2019 | Viden og Forskning

Højt glutenindtag i graviditeten kan øge barnets risiko for type 1 diabetes. Helt ny dansk forskning har påvist en mulig sammenhæng imellem moderens indtag af gluten under graviditeten og en øget forekomst af type 1 diabetes hos barnet.

Resultaterne er ret overbevisende og statistisk signifikante, jo mere gluten, der indtages under graviditeten, des større risiko ser der ud til at være for, at barnet udvikler type 1 diabetes. Faktisk havde en del af børnene, der deltog i studiet, dobbelt så høj forekomst af type 1 diabetes, sammenlignet med børn, født af kvinder, der havde et lavt indtag af gluten. Det er seniorforsker Julie Antvorskov fra Bartholin Instituttet på Rigshospitalet, der har stået i spidsen for undersøgelsen, der blev offentliggjort september 2018 i British Medical Journal.

I studiet deltog mere end 90,000 gravide kvinder, hvoraf 63.529 kvinder og deres børn blev fulgt mere end 15 år.  Det gennemsnitlige glutenindtag var 13 g per dag, med et spænd fra cirka 7 g per dag til 20 g per dag. Konklusionen af studiet blev, at et højt glutenindtag i graviditeten øger barnets risiko for type 1 diabetes.

Selvom studiet er overbevisende, så vurderer forskerne, at der skal flere studier til for at efterprøve studiets resultat, og før der kan formuleres nye kostanbefalinger til gravide mødre. Tendensen er forskerne dog ikke i tvivl om, og perspektiverne er interessante, idet det måske for første gang, alene via en ændring af moderens mad under graviditeten, kan lykkes at forebygge type-1 diabetes.

Et helt nyt dansk studie viser også, at et lavere indtag af fibrene fra glutenholdige fødevarer ændrer den vigtige tarmbiota og giver større veltilpashed og mindre irritation i tarmen. Derfor kan det måske for os alle være en god ide at se kritisk på vores høje indtag af glutenholdige fødevarer, især hvede. Vores indtag af hvede er mangedoblet i løbet af de seneste år, og kvaliteten af den hvede, der spises, indeholder færre næringsstoffer.

Mere om type 1 diabetes

Type 1 diabetes er en såkaldt autoimmun sygdom. Det betyder, at kroppens immunforsvar angriber kroppens egne celler, i tilfældet med type 1 diabetes går det ud over de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen. Det betyder, at du ikke længere kan producere insulin, og at du derfor må tilføre det livsvigtige insulin flere gange dagligt.

Det betragtes som en irreversibel sygdom, men andre forskere har dog tidligere, i et mindre studie påvist, at børn med type 1 diabetes kunne genetablere en insulinproduktion ved en glutenfri levevis. Det åbner for interessante perspektiver. Sygdommen viser sig hyppigst i barne- eller teenagealderen, men også ældre mennesker kan udvikle type 1 diabetes.

Reference: “Association between maternal gluten intake and type 1 diabetes in offspring: national prospective cohort study in Denmark”; BMJ 2018362 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k3547 (Published 19 September 2018)

Læs mere om børn med type 1 diabetes, der vis glutenfri levevis spiser sig raske HER
Du kan læse mere om glutenfri levevis HER

Var du tilfreds med denne artikel; højt glutenindtag i graviditeten kan øge barnets risiko for type 1 diabetes? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige for vi mennesker og hører til blandt de såkaldte essentielle fedtsyrer, som vi skal have via mad eller tilskud, fordi vi ikke selv kan danne dem. Alt for mange danskere mangler de vigtige omega 3 fedtsyrer. Jeg hopper derfor lige ud i...

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.