Alt om Hørfrø – Gode Råd om Hørfrø, Blåsyre, Cadmium og Kræft
Alt om hørfrø – Gode råd om hørfrø, blåsyre, cadmium og kræft. Hørfrø er naturens gave til vi mennesker. Fantastisk sunde, rige på de livsnødvendige fedtsyrer og fyldt med gavnlige og beskyttende plantenæringsstoffer. Jeg har omtalt og anbefalet hørfrø i stort set alle mine bøger og har nu samlet al den vigtigste viden her på siden.
Først og fremmest så er hørfrø en fantastisk kilde til omega 3 fedtsyrer, og disse fedtsyrer har længe været kendt for at have en beskyttende effekt i relation til hjerte/kar sygdomme. Mindre kendt, men ligeså veldokumenteret, er det, at omega 3 fedtsyrer har stor betydning for hjernefunktionen og kan optimere alt lige fra din hukommelse til hjernens størrelse. Et dagligt indtag af omega 3 kan, sammen med indtag af en multivitamin/mineralpille af høj kvalitet, bremse hjernens degeneration og tilmed have en antidepressiv og nervebeskyttende funktion. Forskere har fundet, at de mennesker (og ikke mindst børn), der spiser mest omega 3, har større hjerne volumen og bedre kognitive evner end de, der ikke indtager omega 3. For at få gavn af de sunde omega 3 fedtsyrer, skal du kværne hørfrøene i en lille kaffemølle. Du skal spise dem umiddelbart efter at du har kværnet dem, og du skal efter min bedste overbevisning ikke gemme de kværnede frø eller anvende dem til bagning, da fedtsyrerne er meget sarte. Til bagning kan du derimod fint anvende de hele hørfrø. Her får du ikke glæde af omega 3 fedtsyrerne, men derimod får du gavn af den sunde fibereffekt, som hørfrø også giver. Fibre, der bl.a. hjælper din fordøjelse og udskiller brugte hormoner og andet, som du ikke har gavn af.
Fødevarestyrelsen har valgt at advare mod indtaget af kværnede hørfrø i store mængder, primært på grund af deres indhold af cadmium og blåsyre. Men der skal indtages temmelig store mængder, før hørfrø bliver problematiske.
Hørfrø og Cadmium: Lad os tage problematikken med cadmium først. Du skal spise ca. 1 KILO hørfrø om ugen for at nå op på grænseværdierne for cadmium. Selvfølgelig spiser du andre fødevarer, der også indeholder cadmium, ligesom du kan optage cadmium fra bilos etc., men der skal immervæk en del til. Efter min bedste overbevisning, kan du derfor roligt tage de 1-2 spsk. kværnede hørfrø med din morgenmysli, medmindre du lider af cadmium forgiftning selfølgelig. Cadmium får du, udover fra hørfrø, også fra andre frø, kerner og korn. F.eks. indeholder solsikkekerner langt de højeste niveauer af cadmium, men også pinjekerner, birkes, sesamfrø og korn har cadmium i sig, og cadmiumniveauerne kan variere meget afhængig af dyrkningsmetoder og områder. Bor du i nærheden af en trafikeret vej, kan det også øge dine cadmiumniveauer dramatisk faktisk.
Hørfrø og Blåsyre: Fødevarestyrelsen har ligeledes nævnt, at hørfrø indeholder blåsyre, også kaldet cyanogene glykosider. Det er korrekt, at hørfrø indeholder små mængder blåsyre, men det gør skallen på mandler også – ligesom abrikoskerner, der i stor stil anvendes til marcipan etc. Blåsyre findes også i kirsebær, æbler, abrikoser, blommer og i hindbær. Vi har ikke set advarsler mod at spise marcipan eller andre af de ovennævnte fødevarer, derfor kan det undre, at der specifikt advares mod indtag af hørfrø. Jeg må tilstå, at jeg med stor glæde spiser mine kværnede hørfrø hver morgen i enten min morgenmysli eller over min grød.
Hørfrø, Homoner og Kræft: Udover Fødevarestyrelsens advarsler, så er der desværre også blevet advaret mod indtag af hørfrø ved f.eks. hormonfølsomme kræftformer. Fejlagtigt – efter min mening. De plantenæringsstoffer – bl.a. SDG – der findes i hørfrø, virker nemlig i særlig grad selektivt og beskyttende på østrogen-receptorerne i kroppen. Du kan læse mere via linket herunder.
Husk at vælge økologiske hørfrø: Uanset om du bruger hørfrø i din morgenmad, i dit bagværk eller om du spise kværnede hørfrø rent, så husk at vælge de økologiske hørfrø. En helt ny måling af hørfrøkager fra hørfrø, dyrket af Nyborggaard – viser nemlig, at disse økologiske hørfrø ser ud til kun at indeholde halvt så mange cyanogene glycosider i forhold til konventionelle hørfrø. Cyanogene glycosider findes alene i hørfrøene og ikke i hørfrøolien, da blåsyren sidder tilbage i “kagen”, når olien presses. Så der har du endnu en go’ grund til at vælge økologisk. :). Vi har i Danmark en produktion af fantastiske økologiske hørfrø og hørfrøolie. Se mere på www.nyborggaard.dk
Kort sagt, så er er hørfrø en fantastisk kilde til sundhed – en kilde som du roligt kan gøre brug af hver dag, så længe du bare holder dig til normale mængder. Hjemme hos os bruger vi hørfrø i en lang række opskrifter, som du bl.a. kan se nedenfor. Du kan også se denne DK4 udsendelse om fedtstoffer HER
God fornøjelse!
Lækre opskrifter med hørfrø:
Opskrift på sund mysli
Opskrift på Sunde Kiks (Anette’s Sundhedskiks)
Opskrift på Brændenældebolder
Opskrift på Hjemmebagt Rugbrød
Læs også:
E vitamin kan beskytte hjernens fedtstoffer
Omega 3 og kræft
Sådan undgår du inflammation
Var du tilfreds med denne artikel Alt om hørfrø? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.
{loadposition googleplus}