Homocystein – En suveræn markør for din sundhed

Forsiden Viden og Forskning Homocystein - En suveraen markoer for din sundhed. Efter min mening, burde alle vi over 50 have checket vores homocystein tal hos laegen en gang om aaret

     4
Homocystein - En suveraen markoer for din sundhed

Homocystein – En suveræn markør for din sundhed. Efter min mening, burde alle vi over 50 have checket vores homocystein tal hos lægen en gang om året, for homocystein er en suveræn markør for din sundhed, og høje niveauer kan indikere ubalance og øget risiko for udvikling af demens, Alzheimers og hjertekarsygdomme. Høje homocystein nievauer kan også kompromittere dannelsen af det vigtige afgiftende stof glutathion.

Du tænker sikkert; ”hvad er homocystein for en størrelse”, for det er ikke normalt i Danmark at få taget dette tal i en blodprøve. Men det burde det faktisk være, for homocystein er et rigtig godt udtryk for, om vores indre biokemi er i balance, og derfor et udtryk for din krops sundhed. Det er samtidig den allerbedste og mest pålidelige markør for dine niveauer af livsvigtige B vitaminer som B6, B12 og folinsyre. Desværre har Sundhedsstyrelsen fastsat så høje normalværdier, at en blodprøve i Danmark af homocystein nærmest er ubrugelig, medmindre selvfølgelig, at du ved, hvad dit H tal maximalt skal ligge på.

Gennem vort indtag af kød, fisk og mælkeprodukter får vi proteiner, der nedbrydes til aminosyrer. Nogle af disse gendannes i kroppen til nye celler, væv og vitale stoffer, andre anvendes til andre formål. Homocystein er en aminosyre. Men en aminosyre der i større mængder er det rene gift for krop og hjerne. Normalt vil kroppen nemlig via en enzymatisk proces omdanne homocystein til henholdsvis det beroligende stof SAMe og det afgiftende stof glutathion, men for at være i stand til dette, skal der være tilstrækkeligt med B vitaminer til stede. Specielt B12, B6 og folinsyre. Er niveauerne af B vitaminer for lave, kan processerne blokeres, og vi kan ophobe homocystein i blod og krop. Det er en usund tilstand, der kan medføre hurtigere aldring og øget risiko for en lang række sygdomme, herunder Alzheimers, demens og hjertekarsygdomme.

Mange ældre lider af for lave mavesyreniveauer, og denne tilstand kan kompromittere dannelsen af B12 vitamin i tarmen. Lave B12 vitaminniveauer kan føre til øgede Homocysteinniveauer og dermed øget risiko for udvikling af demens, Alzheimers og hjertekarsygdomme. Desværre behandles rigtig mange ældre rutinemæssigt med syreneutraliserende medicin, der øger problemstillingen. Det skyldes, at vi ikke har tradition i Danmark for at teste mavesyreniveauerne, og da symptombilledet ved for lave og for høje niveauer er stort set ens, så fejlbehandles rigtig mange danskere. Det kan du læse mere om via linket herunder.

Det helt optimale er, efter min mening, et homocystein tal, der ligger under 8. Det er det tal, man i USA har som grænse. Det tal har i mange år også været max grænsen herhjemme, men for et par år siden ændrede Sundhedsstyrelsen værdierne. Det betyder, at vi herhjemme opererer med andre og desværre langt højere normalværdier. Lige nu ligger den på 15, og det er jf. de funktionelt medicinske læger foruroligende højt. Resultatet af Sundhedsstyrelsens indgreb er forventeligt; der foretages således idag kun ganske få målinger af Homocystein. Måske har det været missionen, hvem ved, men der er desværre ikke megen fokus på naturlige metoder som mad og vitaminer og mineraler, til regulering af indre ubalancer. Du kan dog stadig få målt dit Homocysteintal, både hos lægen, såfremt der er symptomer, der taler for det, alternativt ved egenbetaling. Du skal så bare bede om at få oplyst niveauet.

Ifølge amerikanske læger kan et Homocysteintal over 8 være tegn på kropslige ubalancer, begyndende Alzheimers eller demens, øget risiko for hjertekarsygdomme og hurtigere aldring. Og altså også mangel på B vitaminer, særligt B12, B6 og folinsyre.

Er dit tal for højt, kan du let sænke det, og dermed regulere din indre sundhed ved at tage – B12 vitamin, B6 vitamin, folinsyre, altid sammen med et B kompleks og en multivitaminpille. Suppler også med D3 vitamin og omega 3 fra en højkvalitets fiskeolie, f.eks, Nordic natural cod liver oil, Nordfolk eller MorEpa. Sammen med daglig motion og Hjernegod mad, vil dit Homocystein tal hurtigt regulere sig.

Du kan læse mere om Homocystein som markør for Alzheimer’s og demens HER

Du kan læse mere om mavesyre HER
Du kan læse mere om Hjernegod mad HER
Du kan læse mere om glutathion HER

Var du tilfreds med denne artikel Homocystein – En suveræn markør for din sundhed?, så er du velkommen til at dele den med dine venner og klikke “kan godt lide” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev.