Homocystein – En suveræn markør for din sundhed

28 sep, 2018 | Viden og Forskning

Homocystein – En suveræn markør for din sundhed. Efter min mening, burde alle vi over 50 have checket vores homocystein tal hos lægen en gang om året, for homocystein er en suveræn markør for din sundhed, og høje niveauer kan indikere ubalance og øget risiko for udvikling af demens, Alzheimers og hjertekarsygdomme. Høje homocystein nievauer kan også kompromittere dannelsen af det vigtige afgiftende stof glutathion.

Du tænker sikkert; ”hvad er homocystein for en størrelse”, for det er ikke normalt i Danmark at få taget dette tal i en blodprøve. Men det burde det faktisk være, for homocystein er et rigtig godt udtryk for, om vores indre biokemi er i balance, og derfor et udtryk for din krops sundhed. Det er samtidig den allerbedste og mest pålidelige markør for dine niveauer af livsvigtige B vitaminer som B6, B12 og folinsyre. Desværre har Sundhedsstyrelsen fastsat så høje normalværdier, at en blodprøve i Danmark af homocystein nærmest er ubrugelig, medmindre selvfølgelig, at du ved, hvad dit H tal maximalt skal ligge på.

Gennem vort indtag af kød, fisk og mælkeprodukter får vi proteiner, der nedbrydes til aminosyrer. Nogle af disse gendannes i kroppen til nye celler, væv og vitale stoffer, andre anvendes til andre formål. Homocystein er en aminosyre. Men en aminosyre der i større mængder er det rene gift for krop og hjerne. Normalt vil kroppen nemlig via en enzymatisk proces omdanne homocystein til henholdsvis det beroligende stof SAMe og det afgiftende stof glutathion, men for at være i stand til dette, skal der være tilstrækkeligt med B vitaminer til stede. Specielt B12, B6 og folinsyre. Er niveauerne af B vitaminer for lave, kan processerne blokeres, og vi kan ophobe homocystein i blod og krop. Det er en usund tilstand, der kan medføre hurtigere aldring og øget risiko for en lang række sygdomme, herunder Alzheimers, demens og hjertekarsygdomme.

Mange ældre lider af for lave mavesyreniveauer, og denne tilstand kan kompromittere dannelsen af B12 vitamin i tarmen. Lave B12 vitaminniveauer kan føre til øgede Homocysteinniveauer og dermed øget risiko for udvikling af demens, Alzheimers og hjertekarsygdomme. Desværre behandles rigtig mange ældre rutinemæssigt med syreneutraliserende medicin, der øger problemstillingen. Det skyldes, at vi ikke har tradition i Danmark for at teste mavesyreniveauerne, og da symptombilledet ved for lave og for høje niveauer er stort set ens, så fejlbehandles rigtig mange danskere. Det kan du læse mere om via linket herunder.

Det helt optimale er, efter min mening, et homocystein tal, der ligger under 8. Det er det tal, man i USA har som grænse. Det tal har i mange år også været max grænsen herhjemme, men for et par år siden ændrede Sundhedsstyrelsen værdierne. Det betyder, at vi herhjemme opererer med andre og desværre langt højere normalværdier. Lige nu ligger den på 15, og det er jf. de funktionelt medicinske læger foruroligende højt. Resultatet af Sundhedsstyrelsens indgreb er forventeligt; der foretages således idag kun ganske få målinger af Homocystein. Måske har det været missionen, hvem ved, men der er desværre ikke megen fokus på naturlige metoder som mad og vitaminer og mineraler, til regulering af indre ubalancer. Du kan dog stadig få målt dit Homocysteintal, både hos lægen, såfremt der er symptomer, der taler for det, alternativt ved egenbetaling. Du skal så bare bede om at få oplyst niveauet.

Ifølge amerikanske læger kan et Homocysteintal over 8 være tegn på kropslige ubalancer, begyndende Alzheimers eller demens, øget risiko for hjertekarsygdomme og hurtigere aldring. Og altså også mangel på B vitaminer, særligt B12, B6 og folinsyre.

Er dit tal for højt, kan du let sænke det, og dermed regulere din indre sundhed ved at tage – B12 vitamin, B6 vitamin, folinsyre, altid sammen med et B kompleks og en multivitaminpille. Suppler også med D3 vitamin og omega 3 fra en højkvalitets fiskeolie, f.eks, Nordic natural cod liver oil, Nordfolk eller MorEpa. Sammen med daglig motion og Hjernegod mad, vil dit Homocystein tal hurtigt regulere sig.

Du kan læse mere om Homocystein som markør for Alzheimer’s og demens HER

Du kan læse mere om mavesyre HER
Du kan læse mere om Hjernegod mad HER
Du kan læse mere om glutathion HER

Var du tilfreds med denne artikel Homocystein – En suveræn markør for din sundhed?, så er du velkommen til at dele den med dine venner og klikke “kan godt lide” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Kampen om vores sundhed

Kampen om vores sundhed

Du er givetvis stødt på udtrykket ultraforarbejdet mad? Manden bag udtrykket er brasilianeren Carlos A. Monteiro, og han vurderer, baseret på en række forskningsresultater, at fødevareindustriens manipulationer med vores mad til de såkaldte ultraforarbejdede...

Kaffe kan være befordrende for tarmens mikrober

Kaffe kan være befordrende for tarmens mikrober

Det at drikke kaffe forbinder vi for det meste med en hyggestund, en nydelse, hvis altså vi lige tåler og kan lide kaffe. Men kaffe kan også være befordrende for tarmens mikrober, og dermed gavnligt for dit vigtige tarmmikrobiom. Det viser forskning, publiceret i...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.