Hormoner i topform
Vores velbefindende afhænger i høj grad af et hormonsystem i topform og balance. Mange af kroppens funktioner styres nemlig af de små, kemiske budbringere, vi kalder for hormoner.
En stor del af kroppens funktioner er styret af vores hormonsystem. Både stofskifte, blodsukkerbalance, døgnrytme, søvnbalance, kalkbalance, sex lyst, forplantningsevne og din generelle følelse af overskud i hverdagen er styret af dit hormonsystem. Derfor hænger dit velbefindende også i høj grad sammen med en god hormonbalance.
Jo ældre, vi bliver, jo færre signalstoffer, enzymer og hormoner producerer vi i kroppen. Særligt kvinder fra 40-50 års-alderen og opefter påvirkes ofte af hormonelle forstyrrelser i forbindelse med overgangsalderen. I takt med, at antallet af æg i kvindens livmoder falder, daler også produktionen af hormonet progesteron samt østrogen- og testoteron. Også produktionen af melatonin daler, og det kan mærkes, for melatonin er et overordnet hormon, der er uløseligt forbundet med både østrogen og serotoninproduktionen. De fleste mærker det på bl.a. nattesøvnen, svedeturene og humøret. Følgerne af et hormonsystem i ubalance er altså cirkulær – men den ond cirkel kan heldigvis brydes.
NYT om Melatonin
Der sker store forandringer i kvindekroppen omkring 50 års alderen, når vores østrogenniveauer falder, vores menstruationer ophører og vi dermed også ophører med at kunne få børn. Vi kalder denne fase for overgangsalderen. Udover de følelsesmæssige udfordringer denne forandring kan medføre, så oplever mange kvinder også fysiske symptomer i form af blandt andet hedeture, vægtøgninger, humørforstyrrelser og dårlig søvn. En ny undersøgelse foretaget af en international gruppe forskere viser, at kvinder i overgangsalderen formodentlig vil kunne drage fordel af tilskud af melatonin. Dette signalstof ser ud til at kunne lindre nogle af de ubehagelige symptomer, der kan opstå i forbindelse med overgangsalderen. Melatonin spiller en overordnet hormonel rolle, og forskerne bag denne undersøgelse antyder, at det kan være et drastisk fald i kvindernes melatonin niveauer, der medvirker til udvikling af disse symptomer. Derfor indikerer nedennævnte studie, at melatonin, givet til kvinder i overgangsalderen som tilskud til natten, ikke kun vil kunne hjælpe til en bedre nattesøvn, men muligvis også kan have humørforbedrende og beskyttende effekter.69 Forskerne bag studiet slår fast, at der er behov for yderligere forskning, men at noget tyder på, at melatoninbaseret terapi til kvinder i overgangsalderen i doser på 0,5-1 mg REN melatonin (ikke depot) til natten, vil kunne afhjælpe flere symptomer i forbindelse med overgangsalderen.70
Hormoner og MAD
Hormoner dannes ud fra næringsstoffer fra den mad, du spiser, og kvaliteten har direkte indflydelse på, hvordan din organisme responderer. Sender du gode signaler, får du et godt resultat – og omvendt. Gennem sunde fedtstoffer, proteiner, kulhydrater, vitaminer og mineraler kan du hjælpe kroppen med at danne hormoner i rette kvalitet og mængde – og dermed skabe et hormonsystem i topform og balance. Fodrer du derimod kroppen med næringsfattig mad, sukker, fast-food, glutenholdig mad med mere, så kan manglen på essentielle næringsstoffer som aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler føre til nedsat hormonproduktion, og så har vi balladen.
Tegn på hormonelle ubalancer
Humørsvingninger, dårlig nattesøvn, indre uro og en vedvarende følelse af stress og manglende energi samt overvægt kan være tegn på hormonel ubalance. Et dysfunktionelt hormonsystem kan desuden give dig øget lyst til stimulanser som sukker, kaffe og alkohol. Falder vi for denne trang, kan vi let havne i en negativ spiral, som yderligere øger ubalancen, og som tærer på kroppens reserver af vitaminer og mineraler – og på dit overskud. Der er derfor al mulig grund til at se på den måde, du lever og spiser på, hvis du oplever nogle af de ovennævnte symptomer.
Derforkan du med fordel spise: Blodsukkerstabiliserende og Antiinflammatorisk
Et af dit bedste våben mod hormon-ubalance er en blodsukkerstabiliserende og antiinflammatorisk kost. Når hormonsystemet er i ubalance, kan det fremkalde en stress-lignende tilstand i kroppen, som fremmer såvel blodsukkerubalancer som øget inflammation i kroppens væv.
- Spis først og fremmest en halv tallerken grøntsager til hvert måltid i kombination med grønne proteiner eller fisk og andet sundt fedt.
- Lad meget gerne kål, løg, porrer og ingefær indgå i alle mulige former. Kål er hormonsundt og hormoner trives i det hele taget på grønsager og vegetariske proteiner. Derfor suppler det grønne med bælgfrugter, hampeproteinpulver og quinoa.
- Spiser du kød eller fjerkræ, så vælg det økologiske og hold igen med det røde oksekød og kalvekød.
- Spis også gerne skaldyr som rejer, hummer, østers, muslinger, krebs og krabber samt tang og alger og fede fisk som makrel, sild, økologisk laks og ørred samt sardiner og ansjoser.
- Glem ikke det sunde fedt. Mange af os kan med fordel opjustere vores daglige indtag af Omega 3, som har en stærk antiinflammatorisk effekt. Du får bl.a. Omega 3 fra hørfrø og hampefrø, men også fra fede fisk, som ovenfor nævnt, men vær varsom. Mange fede fisk som opdrættet laks eller tun indholder faktisk sundhedsskadelige stoffer, hvorfor det er bedst ikke at spise dem. Er du i tvivl om, hvorvidt du får nok via kosten, kan du supplere med et tilskud af en god omega 3 olie fra plankton – Nordfolk omega 3.
Omlæg dine kostvaner
Er du kvinde og i overgangsalderen er det ikke lige nu, du skal falde for fristelsen til at gå på en kur, der sparer på de grove kulhydrater. Disse frigiver nemlig stoffet tryptofan, som i første omgang omdannes til serotonin og siden til melatonin – netop de to hormoner, som vi i overgangsalderen kan have så hårdt brug for lidt ekstra af. I det hele taget er lidt ekstra fedt på sidebenene i overgangsalderen ikke nødvendigvis et onde. For selvom østrogenproduktionen i æggestokkene falder, vil der stadig dannes lidt østrogen i fedtvævet. Bananer og kartofler er eksempler på gode kilder til sunde kulhydrater.
Sunde hormoner er også for mænd
Når vi taler hormoner, taler vi ofte om kvinders velbefindende. Og det er måske ikke så underligt, da omkring otte ud af ti kvinder oplever hormonelle udfordringer i forbindelse med overgangsalderen. Men at have et velfungerende og sundt hormonsystem er selvfølgelig ikke kun et anliggende for kvinder. Også mænds velbefindende er naturligvis tæt forbundet med et sundt og harmonisk hormonsystem, og er du mand, kan du derfor med god samvittighed benytte dig af de samme råd om sund og nærende kost.
Så tag teten og bliv boss i dit eget liv med blodsukkerstabiliserende og antiinflammatorisk mad, der gør dig og dine hormoner noget så godt.
Her kan du læse artiklen Hormoner har brug for vitaminer og mineraler
Her kan du læse mere om Hvad er hormonforstyrrende stoffer?
Her kan du tage Madforlivet’s GRATIS Blodsukkerkur
Her kan du læse om Antiinflammatorisk levevis redder liv
Var du tilfreds med denne artikel Hormoner i topform? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.