Hormonforstyrrende Stoffer og Udvikling af Overvægt

2 jun, 2018 | Viden og Forskning

Hormonforstyrrende Stoffer og Udvikling af Overvægt, er der en sammenhæng?

Vi bliver tykkere og tykkere i den vestlige verden, og også mange danske børn har for mange kilo på sidebenene. Danske forskere har i samarbejde med norske læger set nærmere på andre faktorer end mad og motion, og fremlagde for nogle år siden dokumentation for, at det IKKE kun er for meget mad og mangel på motion, der gør os tykke. Hormonforstyrrende stoffer har betydning for udvikling af overvægt, og kemi i mad, emballage og omgivelser har større negativ indvirkning – også på vægten – end vi aner.

Dansk forskning har i tidligere studier påvist en sammenhæng mellem udvikling af overvægt og påvirkning fra kemiske stoffer. Statens Serum Institut har i samarbejde med norske forskere publiceret en undersøgelse, der viser, at gravide med høje niveauer af hormonforstyrrende stoffer i blodet, har tre gange så høj risiko for at føde døtre, der er overvægtige som 20 årige. Og nu skal Professor Philippe Grandjean i de kommende år undersøge, om detkan være fluorstoffer fra mad, emballager og omgivelser, der kan ophobes i vores kroppe og forstyrre stofskifte og dermed også vanskeliggøre bevarelsen af vægttab. Det er Danmarks Frie forskningsfond, der støtter Philippe Grandjeans undersøgelser i mulige sammenhænge imellem fluorstoffer og overvægt

Der blev i særlig grad fundet en sammenhæng mellem stoffet perfluorooctanoate PFOA og udvikling af fedme. Forskerne fandt ligeledes, at de børn, gravide med et højt PFOA niveau fødte, også havde høje insulin og leptin niveauer – hormoner, der er knyttet til udvikling fedme. De emballager, som vores fødevarer er pakket ind i, det madpapir eller bagepapir, vi anvender i vores køkkener eller det engangsservice vi bruger til vores frokostmad. Alle disse former for mademballage kan indeholde sundhedsskadelige fluorstoffer, også kaldet diPAPs.

Perfluorooctanoate hører til gruppen af hormonforstyrrende stoffer kendt som polyfluorforbindelser (PFC). De fleste af disse stoffer er ikke-nedbrydelige og betragtes derfor som stærkt forurenende. De er tillige sundhedsskadelige for levende organismer. Alligevel er det tilladt at anvende stofferne i et utal af processer og produkter, herunder overfladebehandling – også af mademballager – imprægnering af tekstiler og tæpper. Mad er den primære kilde til de hormonforstyrrende stoffer vi mennesker har i blodet, men det kan komme bag på de fleste, at også mademballage, pizzabakker, bagepapir, tæpper og møbler kan afgive disse toksiske stoffer, som vi mennesker optager i blodet.

Kemi i mad og omgivelser spiller en kæmpe rolle i den såkaldte fedmeepidemi, og jo før vi får noget gjort ved det – får flere økologiske produkter på de danske middagsborde og får ryddet op i rækken af kemiske stoffer i vores omgivelser – jo bedre. Efter min mening burde vi omgående forbyde det skidt!

Læs hele undersøgelsen her

Læs også:

Du kan læse mere om de forskellige former for fluorstoffer og hvor de findes HER
Du kan læse mere om overvægt HER 
Derfor skal du vælge økologisk!

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.