Hvad er epigenetik?

29 aug, 2023 | Viden og Forskning

Hvad er epigenetik – og hvordan kan det hjælpe dig med at få et langt og godt liv?

Vil du gerne leve et langt og godt liv? Så skal du vide, at du kan påvirke din levealder og dit helbred i positiv retning i langt højere grad, end vi hidtil har troet.

Vejen hertil er brolagt af et nyt forskningsområde, der kaldes epigenetik, som betyder “ovenpå genetik” – altså de livsstilsmæssige påvirkninger, der løbende kan have indflydelse på dine medfødte geners udtryk.

Hvad er epigenetik?

Epigenetik er et samlet udtryk for den forskningsretning, der undersøger, hvordan vores livsstil – herunder både mad, motion, sociale relationer, mental balance, vægt, stress, rygning, alkohol og forurening – kan påvirke de gener, vi har fået med fra fødslen.

Jeg har illustreret det i dette billede:

epigenetik aldersknapper for at illustrere epigenetisk betydning

illustration af epigenetiske påvirkninger.

Vi har længe troet, at vores gener spillede den afgørende rolle for, hvor gamle vi blev, og om vi udviklede visse sygdomme. Men nyere forskning indenfor epigenetik tegner et billede af, at selvom vi alle er genetisk disponerede for en række sygdomme, så kan en del af denne arvemasse påvirkes af vores valg af mad og livsstil og dermed bestemme, om de genetiske dispositioner slås til eller fra.

Der er altså en del af vores genmasse, som vi selv kan påvirke løbende gennem livet. Det er årsagen til, at jeg har skrevet bogen
”7 veje til et langt liv – få det bedste ud af dine gener.”

Hvad er forskellen på genetik og epigenetik?

Dine gener har du fået med dig fra fødslen – epigenetikken er udtryk for de løbende påvirkninger, som din livsstil afsætter på dine gener og dermed får indflydelse på deres aftryk.

Kort forklaret er dit genom betegnelsen for din samlede biologiske arvemasse. Dit epigenom derimod er en del af arvemassen, som ifølge forskerne ser ud til at være påvirkeligt og dynamisk.

Det betyder, at du ikke nødvendigvis behøver blive et offer for dine nedarvede gener. Selvom du skulle være arveligt disponeret for visse sygdomme, det er vi stort set alle sammen, så har du faktisk takket være epigenetikken en reel chance for at påvirke generne, for eksempel i en sådan grad, at disse dispositioner ikke kommer til udtryk.

Epigenetik og traumer

Tankevækkende og banebrydende er det især, at det ser ud til, at vores livsstil ikke bare kan påvirke vores eget helbred, men at den epigenetiske information i cellerne også kan videregives til vores børn på undfangelsestidspunktet og dermed påvirke barnets helbred. Tragisk er det også, at noget tyder på, at traumer kan føres videre fra forældre til børn via epigenetiske påvirkninger.

Vi kan derfor med fordel være mere opmærksomme på vores livsstil og tankemønstre – for vores egen og vores børns skyld.

Cellekerner er maskinrum for generne – og kan påvirkes af vores livsstilVi kan derfor med fordel

Vores krop indeholder milliarder af celler, hvor cellekernerne danner en form for maskinrum for generne.

Her kan epigenomerne påvirke og skabe forandringer, formentligt under påvirkning af det miljø, der omgiver cellerne. Og det er altså dette miljø, som vi kan påvirke med vores valg af mad og øvrige livsstil. Epigenetikken er en forholdsvis ny forskningsgren, og derfor findes der ingen facitlister, men området er interessant og vil kunne hjælpe mange.

Du kan styre dine leveår med 75% gennem epigenomer

Studier med tvillinger tyder på, at dine livsstilsvalg gennem epigenomerne kan afgøre cirka 75 % i forhold til antal leveår, mens dine medfødte gener kun afgør cirka 25 %. Studierne viser endda, at det aldrig er for sent at gå i gang.

Mennesker helt op i 70 års-alderen kan øjensynligt reducere risikoen for tidlig død af alle årsager med helt op til 50 % ved at ændre deres mad- og drikkevaner.

Epigenomer kan forklares som små mærker, der afsættes på vores gener, som fortæller kroppen, hvordan den skal læse, tolke og reagere på det enkelte gen. Alt efter hvilke instrukser, de epigenetiske mærker afsætter, vil et gen kunne aktiveres eller de-aktiveres.

Ved at spise en sund, økologisk og antiimflammatorisk kost, røre os på daglig basis, have meningsfulde relationer til andre mennesker og holde måde med alkohol og stress, kan vi altså lægge ti år eller mere til vores liv, forsinke aldringsprocessen, forebygge sygdomme og holde både krop og hjerne i bedst mulig form.

Epigenetiske påvirkninger kan gives videre til vores børn

Særligt tankevækkende er det, at vores valg af livsstil også kan påvirke vores ufødte børns helbred. Så gælder det altså ikke bare om at vores levevis påvirker vores eget helbred, men at den epigenetiske information i cellerne også kan videregives til vores børn på undfangelsestidspunktet og dermed påvirke vores børns helbred.

Epigenetik er et forskningsområde i rivende udvikling, men selvom der stadig er meget, vi ikke ved, så er der også masser, vi kan gøre.

Hvordan og hvorfor kan du læse om i min nye bog ”7 veje til et langt liv – få det bedste ud af dine gener.”

Ny bog – 7 veje til et langt liv

Ny bog – 7 veje til et langt liv

Du kan læse meget mere om epigenetik, og hvordan du selv kan påvirke sundhed, raskhed og livslængde i min nye bog ”7 veje til et langt liv – få det bedste ud af dine gener.” Den kan købes HER
Her kan du læse mere om Middelhavsmad – den sundeste mad, du kan spise
Her kan du læse mere om Sådan finder jeg den bedste olivenolie 
Her kan du læse mere omBetydningen af en god nattesøvn 
Her kan du læse mere om Sundt fedt 

Var du tilfreds med denne artikel Hvad er epigenetik? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!