Hvad er epigenetik?

Forsiden Viden og Forskning Hvad er epigenetik?

     5
epigenetik aldersknapper for at illustrere epigenetisk betydning

Hvad er epigenetik – og hvordan kan det hjælpe dig med at få et langt og godt liv?

Vil du gerne leve et langt og godt liv? Så skal du vide, at du kan påvirke din levealder og dit helbred i positiv retning i langt højere grad, end vi hidtil har troet.

Vejen hertil er brolagt af et nyt forskningsområde, der kaldes epigenetik, som betyder “ovenpå genetik” – altså de livsstilsmæssige påvirkninger, der løbende lægges ovenpå dine medfødte gener.

Hvad er epigenetik?

Epigenetik er et samlet udtryk for den forskningsretning, der undersøger, hvordan vores livsstil – herunder både mad, motion, sociale relationer, mental balance, vægt, stress, rygning, alkohol og forurening – kan påvirke de gener, vi har fået med fra fødslen.

Jeg har illustreret det i dette billede:

epigenetik aldersknapper for at illustrere epigenetisk betydning
illustration af epigenetiske påvirkninger.

Vi har længe troet, at vores gener spillede den afgørende rolle for, hvor gamle vi blev, og om vi udviklede visse sygdomme. Men nyere forskning indenfor epigenetik tegner et billede af, at selvom vi alle er genetisk disponerede for en række sygdomme, så kan en del af denne arvemasse påvirkes af vores valg af mad og livsstil og dermed bestemme, om de genetiske dispositioner slås til eller fra.

Der er altså en del af vores genmasse, som vi selv kan påvirke løbende gennem livet. Det er årsagen til, at jeg har skrevet bogen
”7 veje til et langt liv – få det bedste ud af dine gener.”

Hvad er forskellen på genetik og epigenetik?

Genetik er det, du har fået med fra fødslen – og epigenetik er det, du løbende påvirker med din livsstil.

Kort forklaret er dit genom betegnelsen for din samlede biologiske arvemasse, hvoraf det meste altså er statisk og defineret på forhånd. Dit epigenom derimod er en del af arvemassen, som ifølge forskerne ser ud til at være påvirkeligt og dynamisk.

Det betyder, at du ikke nødvendigvis behøver blive et offer for dine nedarvede gener. Selvom du skulle være arveligt disponeret for visse sygdomme, det er vi stort set alle sammen, så har du faktisk takket være epigenetikken en reel chance for at påvirke generne, så disse dispositioner ikke kommer til udtryk.

Epigenetik og traumer

Tragisk er det også, at traumer kan føres videre fra forældre til børn pga. epigenetik. I denne undersøgelse er der f.eks. fundet traumer fra torturofre i blodprøver hos deres børn.

Disse børn har nemlig et abnormt højt niveau af kortisol. Det er bl.a. derfor, at vi også skal være mere opmærksomme på epigenetiske påvirkninger, når vi behandler sygdomme – og der ikke umiddelbart findes en åbenlys forklaring.

Cellekerner er maskinrum for generne – og kan påvirkes af vores livsstil

Vores krop indeholder milliarder af celler, hvor cellekernerne danner en form for maskinrum for generne.

Her kan epigenomerne påvirke og skabe forandringer, formentligt under påvirkning af det miljø, der omgiver cellerne. Og det er altså dette miljø, som vi påvirker med vores kost og øvrige livsstil.

Du kan styre dine leveår med 75% gennem epigenomer

Studier med tvillinger tyder på, at dine livsstilsvalg gennem epigenomerne kan afgøre hele 75 % i forhold til antal leveår, mens resterende gener kun afgør 25 %. Studierne viser endda, at det aldrig er for sent at gå i gang.

Mennesker helt op i 70 års-alderen kan øjensynligt reducere risikoen for tidlig død af alle årsager med helt op til 50 % ved at ændre deres mad- og drikkevaner.

Epigenomer kan forklares som små mærker på vores gener, som fortæller kroppen, hvordan den skal læse, tolke og reagere på det enkelte gen. Alt efter hvilke instrukser, de epigenetiske mærker afsætter, vil et gen kunne aktiveres eller de-aktiveres.

Ved at spise en sund, økologisk og antiimflammatorisk kost, røre os på daglig basis, have meningsfulde relationer til andre mennesker og holde måde med alkohol og stress, kan vi altså lægge ti år eller mere til vores liv, forsinke aldringsprocessen, forebygge sygdomme og holde både krop og hjerne i bedst mulig form.

Epigenetiske påvirkninger kan gives videre til vores børn

Tankevækkende og banebrydende er det især, at det ser ud til, at vores livsstil ikke bare påvirker vores eget helbred, men at den epigenetiske information i cellerne også kan videregives til vores børn på undfangelsestidspunktet og dermed påvirke barnets helbred.

Formentlig spiller faderens livsstil i denne sammenhæng en større rolle end tidligere antaget, men det skal der forskes meget mere i. Epigenetik er nemlig et forskningsområde i rivende udvikling, men selvom der stadig er meget, vi ikke ved, så er der også masser, vi kan gøre.

Hvordan og hvorfor kan du læse om i min nye bog ”7 veje til et langt liv – få det bedste ud af dine gener.”

Ny bog – 7 veje til et langt liv
Ny bog – 7 veje til et langt liv

Du kan læse meget mere om epigenetik, og hvordan du selv kan påvirke sundhed, raskhed og livslængde i min nye bog ”7 veje til et langt liv – få det bedste ud af dine gener.” Den kan købes HER
Her kan du læse mere om Middelhavsmad – den sundeste mad, du kan spise
Her kan du læse mere om Sådan finder jeg den bedste olivenolie 
Her kan du læse mere omBetydningen af en god nattesøvn 
Her kan du læse mere om Sundt fedt 

Var du tilfreds med denne artikel Hvad er epigenetik? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt spændende, sunde opskrifter hver måned.