Hvidløg er havens penicillin
Hvidløg er havens penicillin. Derfor er det også lige nu, i den kolde og mørke tid, at vi kan få optimal gavn af hvidløgs mange sygdomsforebyggende egenskaber. Hvidløg betegnes som en krydderurt og er samtidig en flerårig løgplante. Den er næringsrig, kraftfuld og stærk og kaldes også for havens penicillin. Hvidløg blomstrer i juli og august med smukke hvidviolette skærmblomster, og løgene er sammensat af stærktsmagende fed, som pilles og anvendes i madlavningen.
Udover at tilføre maden smag og karakter kan hvidløg også anvendes som lægeplante. Hvidløgets fed har en både historisk og veldokumenteret forebyggende effekt mod blodpropper og for højt kolesterol. Når du spiser hvidløg, får du desuden glæde af deres blodsukkerregulerende, antiinflammatoriske og antibiotiske effekt. Allicin kan således også udvise et interessant potentiale i forebyggelsen og behandlingen af flere sygdomme som hjertekar-sygdomme, diabetes og kræft. Dets antioxidante, antibiotiske og immunmodulerende indvirkninger er nogle af de mekanismer, der også er med til at forklare, hvorfor hvidløg i særlig høj grad styrker immunforsvaret, genopretter et uafbalanceret tarmmikrobiom og er i stand til at forebygge infektioner, forkølelser og snue. Du kan sågar bruge hvidløg som effektiv ormekur, mod svamp og parasitter og meget mere.
Ønsker du at modvirke forkølelser eller infektioner, så kan du med fordel tage hvidløg forebyggende. Hvidløgste er suverænt. Du tager blot to til fire fed hvidløg, skåret i mindre stykker sammen med lidt frisk ingefær og hælder kogende vand over. Lad det trække et par minutter og suppler eventuelt med friske citronskiver og Manuka honning, så bliver såvel smag som effekt bedre. Ofte skal der dog højere doser til effektivt at forebygge infektioner, derfor kan det ofte være en fordel vinteren igennem at tage et koncentrat af hvidløg som kosttilskud.
Det kan også være en god ide altid at have friske hvidløg i huset og anvende dem med rund hånd i maden.
Hvidløg er rige på blandt andet selen, kalium, fosfor, jern, zink og mangan samt C-vitamin, B6-vitamin og folinsyre, ligesom hvidløg indeholder magnesium, som kan afhjælpe kramper og nedsat hukommelse samt øge aktiveringen af det livsvigtige D-vitamin.
Hvidløg er effektivt mod resistente bakterier, der er en nutidens store helbredsudfordringer. Det betyder, at velkendte antibiotika præparater i disse tilfælde ikke har effekt. Nogle forskere, Derfor forskes der i alternativer. Studier fra London University har vist, at patienter, smittet med MRSA-bakterier, fik det bedre efter otte til tolv uger, når de indtog hvidløgspulver i form af allicinpulver, primærstoffet i hvidløg. Et andet studie herfra viste, at patienter, smittet med streptokokker (A og B), blev helt raske, kort tid efter, at de havde indtaget allicin.
Derfor kaldes hvidløg også i folkemunde for havens penicillin, og det stigende antal forskningsresultater giver da også håb om, at den stærke løgafgrøde i fremtiden kan indgå i bekæmpelsen af de potentielt livsfarlige, resistente bakterier.
Ønsker du at styrke dig generelt, så er det lige nu, du med sundhedsfordel kan høste eller købe friske, økologiske hvidløg og spise lidt hver dag, enten i maden eller som tilskud. Det kan have en forebyggende effekt.
Når jeg laver grønsager, så bager jeg dem ofte i ovnen i en god ekstra jomfruolivenolie og med masser af krydderurter. Jeg medtager jævnligt hele hvidløg, som jeg skærer toppen af og bager med. De får en sødme af at blive bagt, og de tilfører smag og lækkerhed til de øvrige grønsager.
Af alle disse mange årsager er det en god ide altid at have friske hvidløg i huset og anvende dem med rund hånd i maden. Tiltaler smagen af hvidløg dig ikke, så kan du eventuelt vælge at tage det som kosttilskud. Husk altid at anvende økologiske hvidløg, så undgår du unødig kemi.
Du kan læse mere om antiinflammatoriske tiltag HER
Du kan læse mere om Manuka honning HER
Du kan finde opskriften på bagte hvidløg HER
Du kan finde opskriften på tomattærte med ramsløg eller hvidløg HER
Kunne du lide denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Du kan også dele artiklen, hvis du kender nogen, den kunne interessere, og husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev med nyt om mad og sundhed.