Hvor meget søvn skal man have? Om søvnbesvær og søvnmangel

4 maj, 2021 | Viden og Forskning

Hvor meget søvn har vi egentlig brug for? Sover du fire, seks eller otte timer om natten, og hvordan reagerer din hjerne på den tid, du er i drømmeland? Et nyere forskningsstudie fra Western University i Canada kan nu kaldes verdens største søvnstudie. Forskerne er for øjeblikket ved at bearbejde data fra mere end 100.000 deltagende mennesker fra hele verden.

Jeg har i mange år interesseret mig for søvn og ikke mindst for, hvor meget søvn henholdsvis voksne som børn har brug for. Hvorfor lider så mange af søvnmangel, hvorfor er søvn vigtigt, og hvad kan vi selv gøre for at optimere vores nattesøvn?

Hvor mange timer skal man sove?

Vi har behov for mellem seks og otte timers søvn om natten for at kunne arkivere dagens indtryk, få dannet tilstrækkeligt med gavnlige signalstoffer under søvnen og for at kunne leve op til vores fulde potentiale i de vågne timer.

Det kan betale sig at prioritere sin nattesøvn, for det påvirker også dine valg af mad, hvis du ikke får sovet godt. Forskning viser nemlig, at vi vælger mere fastfood, sød og fed mad, når vi har sovet for lidt eller for dårligt.

50% af danskere oplever søvnbesvær

Cirka halvdelen af alle os danskere oplever søvnbesvær i kortere eller længere perioder af vores liv. Nogle har vanskeligt ved at falde i søvn, andre vågner mange gange i løbet af natten.

Det er uholdbart ikke at få sovet ordentligt, det påvirker både vores helbred, vores spisevaner og vores koncentrationsevne, og det kan gøre os desperate ikke at få en god nats søvn. Det kan også få os til at ty til brugen af sovemedicin. Nyere forskning offentliggjort i British Medical Journal viser, at indtag af sovemedicin, selv kortvarigt, er lige så skadeligt for vores helbred som at ryge, muligvis farligere.

Farer ved søvnmangel

Mangel på søvn kan:

  • Øge graden af oxidativt stress i kroppen
  • Øge følelsen af frygt og angst
  • Øge dit blodtryk og forstyrre din hjerterytme
  • Påvirke din hormonbalance og dit immunforsvar negativt
  • Øge risikoen for udvikling af kroniske sygdomme som gigt og diabetes

Halvdelen af alle danskere oplyser i en spørgeundersøgelse, at de fra tid til anden oplever søvnforstyrrelser, og antallet af danskere med søvnmangel er stigende.

Uanset hvor sundt og aktivt du lever, kan manglende søvn påvirke dit humør, dit blodtryk, din hjerterytme, din hormonbalance samt dit immunforsvar negativt. Betydningen af at sove godt er efterhånden velundersøgt og væsentlig. Til trods herfor er søvn et underkendt sundhedsparameter.

Faktum er, at mennesker der sover for lidt – mindre end syv timer – i højere grad oplever kroniske sygdomme som diabetes, overvægt og depression sammenlignet med de mennesker, der sover syv timer hver nat.

Hvorfor er søvn vigtigt for os?

Mens vi sover, danner vi det hormonlignende stof melatonin. Det har stor betydning for vores helbred og aldringsproces. Melatonin er et hormonlignende stof, der udskilles under søvn i fuldstændigt mørke.

Tidligere var man af den overbevisning, at søvn var en inaktiv tilstand, som mest tjente til at få os til at slappe af. I dag ved vi, at hjernen er mere aktiv under søvnen end i vågen tilstand. Det har inspireret til yderligere forskning, der blandt andet konkluderer, at det der sker, mens du sover, ikke alene skaber grundlag for dine valg og handlinger, mens du er vågen, men også i høj grad påvirker din indre biokemi.

Det bliver derfor interessant at følge undersøgelsens resultater og se, om den kommer frem til det, andre studier har vist: At det bestemt ikke er ligegyldigt, hvor mange timer vi tilbringer i vores seng. Hvor mange timers søvn forskerne anbefaler, kan du læse mere om herunder.

Hvor meget søvn anbefaler forskerne?

Mindst syv timers søvn giver dig et fundament af sundhed, fremmer din grad af overskud i hverdagen, din evne til at udleve dit fulde potentiale og styrker dine indre balancer.

En dårlig nattesøvn eller for få timers søvn påvirker både dit humør, din reaktions- og koncentrationsevne, din ydeevne, din hukommelse og dine indre signaleringsprocesser negativt. Det påvirker også dine sult og mæthedshormoner, så du spiser mere og måske oven i købet vælger flere søde og fede fødevarer, når søvnen har været utilstrækkelig.

Søvnmangel har negative konsekvenser for helbredet – men hvorfor sover vi så mindre?

Forskningen viser, at alt under syv timers søvn om natten kan have betragtelige negative konsekvenser for helbredet – og at for lidt søvn kan have indflydelse på udviklingen af sygdomme som Alzheimers, kræft, fedme, diabetes, angst og depression.

Meget tyder desværre på, at de fleste af os i dag rent faktisk sover mindre end de magiske syv timer om natten. Gennemsnittet ligger på bare 6,8 timer, og det er mere end en time mindre end i 1940’erne, hvor det gennemsnitlige antal søvntimer var på lidt over otte.

Årsagerne til den mindre nattesøvn skal findes i blandt andet de ting, vi indtager og omgiver os med i hverdagen og den måde, vi lever på: Kaffe, alkohol, aircondition og centralvarme spiller sammen med stress en stor rolle i forhold til søvnmangel, men i særlig grad den moderne teknologi spiller ind.

Det er særligt det blå LED-lys, som strømmer ud fra for eksempel vores computer- og mobilskærme. Det blokerer ganske enkelt for frigivelsen af hormonet melatonin, som har langt større sundhedsmæssig betydning end blot at fortælle os, hvornår det er på tide at falde i søvn og vågne.

Gode råd mod søvnbesvær

Sluk for skærmene om aftenen, indstil dig på, at nu er det sengetid, og sænk lyspåvirkningen i timen op til, at du går i seng. Sov i fuldstændigt mørke, for blot det mindste lys, bare det røde lys fra en clockradio, blokerer hele nattens produktion af melatonin. Derfor er det også en god ide at undgå at tænde lys, hvis du skal op om natten.

Ved at prioritere en god nats søvn mindsker du risikoen for at udvikle en lang række sygdomme. Du hjælper også dig selv til blandt andet at holde eller opnå din idealvægt.

Mere inspiration til dig, der lider af søvnbesvær og søvnmangel

Reference: Søvnundersøgelsen kan du læse om Cambridge Sciences Sleep study

Her kan du læse artiklen om Børn, søvn og trivsel 
Du kan læse artiklen Sådan sover du bedre 
Du kan også læse mere om Søvnhormonet melatonin 
Her kan du læse artiklen Dårlig søvn kan påvirke dine energifabrikker

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er det sundt at rejse?

Er det sundt at rejse?

Det er heldigvis helt rigtigt, det du sikkert fornemmer; at rejse er sundt og godt for dit helbred og dit velvære. Dette udsagn er ikke kun baseret på rejseentusiasters subjektive følelser, men derimod på adskillige videnskabelige undersøgelser og forskeres udsagn,...

Er chokolade sundt?

Er chokolade sundt?

Chokolade er en populær spise, og mørk chokolade er naturligt rig på sunde polyfenoler. Polyfenoler kan være med til at øge blodgennemstrømningen i hjernen og dermed øge vores årvågenhed, koncentrationsevne og hukommelse. Mørk chokolade indeholder faktisk flere...

Alkohol øger blodtrykket

Alkohol øger blodtrykket

Drikker du ofte alkohol, så kan det alene øge blodtrykket i en sådan grad, at det kan udløse en recept hos lægen på blodtryksmedicin. Det er en ny dansk undersøgelse med professor Gorm Boje Jensen i spidsen, der har analyseret data fra 104.467 mænd og kvinder i...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!