Hvorfor er protein vigtigt?

30 jan, 2017 | Sunde Opskrifter, Viden og Forskning

Hvorfor er protein vigtigt? Protein er vigtigt, fordi protein bygger os op og indgår i næsten alle vitale og livsvigtige processer i kroppen. Ordet protein er oprindeligt et græsk ord for “af allerstørste vigtighed”, og protein er vitterligt fundamentet for alt liv. Derfor er det vigtigt for os mennesker at spise protein til alle måltider, men kvaliteten af det protein vi spiser, er afgørende.

De fleste forbinder protein med rødt kød, kødpålæg og mælkeprodukter. Men vi kan få proteiner igennem mange andre fødevarer også; eksempelvis fra hamp, frø, kerner, bælgfrugter, fisk, fjerkræ og æg. Der er proteiner i mange forskellige fødevarer, blandt andet også i mandler og ris.

Vi hører til blandt de folkeslag i verden, der spiser mest kød. Vi spiser alt for meget hakkekød, spegepølse og leverpostej og vores indtag af mælkeprodukter hører også til blandt verdens højeste. Burde det så ikke være rigtig godt set i forhold til det livsvigtige proteinindtag? Desværre ikke. For både ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv samt et miljømæssigt kan det betale sig at sænke indtaget af animalske proteiner til fordel for vegetabilske.

Det er proteinernes aminosyrer, som kroppen skal bruge til at danne netop de proteiner, som kroppen har behov for. Derfor skal proteinerne fordøjes effektivt og spaltes til enkeltaminosyrer, for at du kan få gavn af dem. Det kræver et velafbalanceret mavesyreniveau og tilstrækkeligt med fordøjelsesenzymer, for proteiner er mere udfordrende for kroppen at fordøje end for eksempel frugt og grønt. Såvel mavesyre som fordøjelsesenzymer er afhængige af tilstrækkelige niveauer af vitaminer og mineraler. Hvis ikke de er til stede i tilstrækkelige mængder i kroppen, så kan der opstå problemer. Mange ældre lider af mangel på mavesyre og har nedsat produktion af fordøjelsesenzymer. Det kan skyldes mangel på vitaminer.

Mange har fordøjelsesmæssige udfordringer, og det mærkes særligt ofte i forhold til fordøjelsen af proteiner. Desuden, kan indtag af for store mængder kød, øge risikoen for kræft. Det er kødets indhold af blandt andet salt og nitrit, der er under mistanke. Men også det faktum, at kød er langsommere fordøjeligt og dermed “opholder” sig i tarmen i længere tid end eksempelvis grøntsager. Vi kan derfor med fordel se kritisk på vort indtag af såvel kød som mælk. Det vil nemlig være sundere for de fleste at skifte noget af kødet ud med mere fisk, æg, mandler, kerner og bønner og for nogle også mælken med mandelmælk, havremælk, kokosmælk, rismælk eller vand. Er du kødspiser, så vælg at spise mindre kød, og vær kritisk i dit valg af råvarer og prioriter økologi. Der er stor nemlig forskel på det, du får indenbords ved at spise en økologisk bøf, vildtkød eller fisk, og så det du indtager gennem konventionelt hakkekød, leverpostej eller spegepølse. Spis flere grøntsager, bønner, æg, kerner og fisk. Du behøver ikke blive vegetar for at være sund, men der er ingen tvivl om, at mindre kød og mælk og mere fisk og grønt bekommer de fleste rigtig godt.

Du kan læse mere om kød er sundt her på bloggen
Du kan læse mere om mælk her på bloggen
Du kan finde min opskrift på Grønne frikadeller HER
Du kan finde opskriften på suveræn hummus HER 
Du kan finde opskriften på grøn yoghurt med hampeprotein HER
Du kan læse mere om hampeproteinpulver HER
Du kan læse mere om Risproteinpulver HER

Var du tilfreds med denne artikel Hvorfor er protein vigtigt?, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Vi ved i dag, at søvnen er vigtigt for vores livskvalitet, koncentrationsevne og humør. Tidligere anså man søvnen som en form for ligegyldig, inaktiv tilstand, i dag ved vi, at der foregår en masse i blandt andet hjernen, mens vi sover. Her dannes en række afgørende...

Opskrift på sund julekonfekt

Opskrift på sund julekonfekt

Opskrift på let og sundere konfekt, der smager. Konfekten er helt uden gluten og med et minimum af sukker. Lav lækkerier til sund hygge.

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!