Hvorfor får nogle mennesker gigt?

22 mar, 2022 | Viden og Forskning

Hver ottende dansker har gigt. Sygdommen indtager dermed en kedelig plads blandt de mest udbredte sygdomme i Danmark. Fælles for de mere end 200 forskellige gigtdiagnoser er en høj grad af inflammation i kroppen. I denne artikel ser vi nærmere på, hvorfor nogle mennesker får gigt?

Gigt hører til blandt de mest udbredte sygdomme i Danmark. Mere end 700.000 danskere har stiftet bekendtskab med sygdommen, som rammer knogler, muskler, sener og led, og som oftest kommer til udtryk som smerter, træthed, stive led og nedsat funktionsevne. Der findes over 200 forskellige gigtdiagnoser, men fælles for dem er en høj grad af inflammation i kroppens væv.
Flere gigtsygdomme er autoimmune, det vil sige, at et overaktivt immunforsvar fejlagtigt angriber raske celler. Det skaber irritation, øger graden af inflammation i leddene, som derfor hæver, rødmer og smerter. Leddegigt, børnegigt, lupus og psoriasisgigt er alle eksempler på autoimmune gigtsygdomme.

Man ved endnu ikke med sikkerhed, hvad der får immunforsvaret til at angribe kroppens eget væv, så man udvikler gigt eller andre autoimmune sygdomme. En vis grad af arvelighed er involveret, men vores levevis og valg af mad spiller også en rolle. Autoimmune sygdomme kan hænge sammen med en uafbalanceret tarmbiota, dårlig fordøjelse og en utæt tarm. Hele 70 % af vores immunforsvar sidder i vores tarmsystem, og under optimale omstændigheder indgår de gavnlige mikrober og bakterier i et fint samspil med de potentielt patogene. Indersiden af vores enorme tarmslimhinde er normalt dækket af mælkesyrebakterier, der står for opdragelsen og uddannelsen af immunforsvarets hvide blodlegemer. Men har vi for få af de gavnlige bakterier, har vi gennemgået antibiotikakure, indtaget andre former for medicin eller levet uhesigtsmæssigt, så kan der opstå ubalance, der giver de patogene mikrober og bakterier alt for gode muligheder for at skabe uønsket ballade.

Også fænomenet ”utæt tarm,” hvor uønskede elementer som ufordøjede madrester, toksiner og skadelige mikroorganismer får uhindret adgang til blodbanerne, kan sætte vores immunforsvar i oprør, gøre det irriteret, forvirret og overaktivt. Det kan i værste fald føre til autoimmune sygdomme. Forskning antyder, at glutenholdig mad kan være en af årsagerne til, at vi udvikler utæt tarm. Glutenholdig mad indeholder fibre, der kan ændre den vigtige tarmbiota, ligesom glutenproteinet i sig selv indeholder proteinet gliadin, som kan øge dannelsen af stoffet zonulin i tarmen. Zonulin er netop kendt for at være i stand til at ødelægge de tætte bindinger i vores tarmslimhinde og dermed give uønskede og ufordøjede aminosyrekæder adgang til blodbanerne. Det aktiverer immunforsvaret og kan føre til autoimmune reaktioner. Der er i undersøgelser fundet unormalt høje niveauer af stoffet zonulin blandt personer med leddegigt.

Et andet forhold, der med sikkerhed kan øge inflammationen i kroppen, er forholdet mellem vores indtag af henholdsvis omega 3 og omega 6 fedtsyrer. Mange omega 6-fedtsyrer fremmer graden af inflammation i kroppens væv, og dermed også risikoen for udvikling af gigt. Omega 6 findes i raffinerede planteolier, flydende margariner, færdigretter, kød, kødpålæg og komælksprodukter. Omega 3-fedtsyrerne har derimod en beroligende effekt, styrker immunforsvaret og dæmper inflammation. De gode fedtsyrer får du blandt andet fra hørfrø, hampefrø, plankton eller økologisk fede fisk som laks eller ørred.

Ønsker du at hjælpe dit immunforsvar og tarmsystem til bedre sundhed, kan du med fordel reducere dit indtag af glutenholdig mad, komælksprodukter, alkohol, sukker, antibiotika og kemiske tilsætningsstoffer. Sørg i stedet for at spise grønt og økologisk og suppler den gode mad med food state vitaminer og mineraler, ekstra D3-vitamin samt en god omega 3-olie, eksempelvis fra plankton – Nordfolk omega 3. Suppler også gerne med et tilskud af mælkesyrekulturer som for eksempel Bio-Kult Boosted eller Udo’s Probiotic Super 8. Sørg desuden for daglig motion og undgå rygning.

Referencer:
Dale HF, Biesiekierski JR, Lied GA; “Non-coeliac gluten sensitivity and the spectrum of gluten-related disorders: an updated overview”; Nutr Res Rev. 2019 Jun;32(1):28-37
Fasano A.;”All disease begins in the (leaky) gut: role of zonulin-mediated gut permeability in the pathogenesis of some chronic inflammatory diseases”; F1000Res. 2020;9:F1000 Faculty Rev-69

Du kan læse artiklen Kan gluten fremprovokere utæt tarm og autoimmune sygdomme?
Du kan læse artiklen Skal årsagen til autoimmune sygdomme findes i maven?
Her kan du læse mere om Glutenfri levevis er antiinflammatorisk
Du kan læse mere her om Gode fedstoffer mod gigt 
Du finder meget mere viden om tarmsundhed og gluten i min seneste bog Gaven til Maven
Her kan du læse artiklen Påvirkes gigt af vejret?
Få opskriften på Madforlivet’s effektive Antiinflammatorisk te

Var du tilfreds med denne artikel om Hvorfor får nogle mennesker gigt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev  og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Leveren er et af vores vigtigste organer. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer blandt andet mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens næststørste organ med...

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Læs herunder en uddybende forklaring fra Jens-Erik Beck Jensen, overlæge og ansvarlig for Osteoporoseenheden, Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital: ”Spørgsmålet om den rette dosis daglig D-vitamin er komplekst og ikke ens for alle, idet den afhænger af...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!