Ingefær – Gode Tips Og Opskrifter Med Ingefær

Forsiden Viden og Forskning Ingefær – Gode Tips Og Opskrifter Med Ingefær

     1
ingefær

Ingefærplanten eller Zingiber officinalis er den latinske betegnelse for den lægeingefærplante, der har været anvendt herhjemme siden middelalderen. I Indien, Kina og andre steder i Asien har ingefær derimod været kendt og anvendt som et lindrende middel mod forskellige lidelser i årtusinder.

Det er plantens rod, der kan anvendes såvel medicinsk som i form af krydderi til maden.

Man skelner mellem frisk ingefær og tørret ingefær. Det smager faktisk vidt forskelligt, og bruges derfor også forskelligt i køkkenet. Frisk ingefær har en markant og intens smag, og det kan rives eller snittes, bruges i wokmad eller i indisk inspirerede retter. Smagen intensiveres ved tilsætning af frisk limesaft. Frisk ingefær smager også godt som te sammen med citronsaft, og det kan med fordel bruges, hvis der er en forkølelse eller influenza på vej. Erfaringerne viser også, at frisk ingefær kan virke lindrende på gigtsymptomer. Ingefær kan også spises sammen med gulerødder og rødbeder og er med til at intensivere disse grønsagers smag. Den tørrede, stødte ingefær er derimod velegnet til brug i kager og andet bagværk.

Ingefær er kendt for at have antiinflammatorisk effekt. Det kan derfor for mange være godt at få ingefær ind i den daglige madlavning, idet inflammation er involveret i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Ingefær har også erfaringsmæssigt vist sig velegnet blandt andet som middel mod køresyge, kvalme, hoste, fordøjelsesbesvær, forstoppelse og gigt og kan for nogle have lindrende effekt i forbindelse med kemoterapi.

Ingefær kan også være velegnet ved forskellige infektioner, og her er det den friske ingefær, der er mest effektiv enten i form af ingefærte (se opskrift herunder), friskpresset i grønsagssaft, i wokmad eller som ingefærsuppe eller -kiks. Alternativt kan man tage ingefær som koncentrat i kapsler, der kan købes som kosttilskud f.eks. det økologiske Pukka ingefær, Bertelsens ingefær eller Total Gurkedol, der indeholder såvel ingefær som curcurmin fra gurkemeje.

ingefær the

Sådan laver du ingefær te: Skræl eller rengør et stykke frisk ingefærrod og skær det i skiver eller mindre stykker. Hæld kogende vand over og lad det trække 5 minutter. Tilsæt friskpresset citron eller citronskiver og eventuelt en teskefuld honning, for eksempel det stærkt bakteriedræbende Manuka honning. 

Læs mere om Manuka honning HER

Læs hvordan du undgår forkølelser og influenza HER 

Du kan abbonere på mit gratis, månedlige nyhedsbrev HER