Ingefær – Gode Tips Og Opskrifter Med Ingefær

3 feb, 2013 | Viden og Forskning

Ingefærplanten eller Zingiber officinalis er den latinske betegnelse for den lægeingefærplante, der har været anvendt herhjemme siden middelalderen. I Indien, Kina og andre steder i Asien har ingefær derimod været kendt og anvendt som et lindrende middel mod forskellige lidelser i årtusinder.

Det er plantens rod, der kan anvendes såvel medicinsk som i form af krydderi til maden.

Man skelner mellem frisk ingefær og tørret ingefær. Det smager faktisk vidt forskelligt, og bruges derfor også forskelligt i køkkenet. Frisk ingefær har en markant og intens smag, og det kan rives eller snittes, bruges i wokmad eller i indisk inspirerede retter. Smagen intensiveres ved tilsætning af frisk limesaft. Frisk ingefær smager også godt som te sammen med citronsaft, og det kan med fordel bruges, hvis der er en forkølelse eller influenza på vej. Erfaringerne viser også, at frisk ingefær kan virke lindrende på gigtsymptomer. Ingefær kan også spises sammen med gulerødder og rødbeder og er med til at intensivere disse grønsagers smag. Den tørrede, stødte ingefær er derimod velegnet til brug i kager og andet bagværk.

Ingefær er kendt for at have antiinflammatorisk effekt. Det kan derfor for mange være godt at få ingefær ind i den daglige madlavning, idet inflammation er involveret i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Ingefær har også erfaringsmæssigt vist sig velegnet blandt andet som middel mod køresyge, kvalme, hoste, fordøjelsesbesvær, forstoppelse og gigt og kan for nogle have lindrende effekt i forbindelse med kemoterapi.

Ingefær kan også være velegnet ved forskellige infektioner, og her er det den friske ingefær, der er mest effektiv enten i form af ingefærte (se opskrift herunder), friskpresset i grønsagssaft, i wokmad eller som ingefærsuppe eller -kiks. Alternativt kan man tage ingefær som koncentrat i kapsler, der kan købes som kosttilskud f.eks. det økologiske Pukka ingefær, Bertelsens ingefær eller Total Gurkedol, der indeholder såvel ingefær som curcurmin fra gurkemeje.

ingefær the

Sådan laver du ingefær te: Skræl eller rengør et stykke frisk ingefærrod og skær det i skiver eller mindre stykker. Hæld kogende vand over og lad det trække 5 minutter. Tilsæt friskpresset citron eller citronskiver og eventuelt en teskefuld honning, for eksempel det stærkt bakteriedræbende Manuka honning. 

Læs mere om Manuka honning HER

Læs hvordan du undgår forkølelser og influenza HER 

Du kan abbonere på mit gratis, månedlige nyhedsbrev HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!