Insulinresistens og manglende vægttab

27 dec, 2023 | Viden og Forskning

Insulinresistens er betegnelsen for forstadiet til type 2 diabetes. Det er en tilstand, hvor såvel sukker- som insulinniveauerne i blodet er høje, dog uden at det afføder en effektiv anvendelse og omdannelse af sukkerstofferne. Kroppens celler responderer ganske enkelt ikke effektivt, og sukkerstofferne omdannes ikke til energi. Det er en særdeles belastende tilstand, der fører til blandt andet træthed, inflammation og øget fedtdeponering – som oftest lige midt på maven. Og tilstanden gør det ofte vanskeligt at tabe sig igen. Indtag af mættet fedt ser ud til at spille en rolle for udviklingen.

Såfremt der ikke gøres en indsats for at imødegå denne tilstand og opnå større insulinfølsomhed og mere stabile blodsukkerniveauer, så medfører tilstanden som regel, at man udvikler type 2 diabetes. Type 2 diabetes er den hastigst voksende sygdom i Danmark lige nu, og mere end 300,000 danskere menes at være insulinresistente, nogle måske endda uden at være klar over det.

Insulinresistens er forbundet med ophobning af fedt i muskelcellerne. Denne fedtophobning indeni cellerne forstyrrer mitokondriernes arbejde, der blandt andet er forbrænding af sukkerstoffer. Et højt indtag af mættet fedt kan dermed formodentlig øge forekomsten af insulinresistens og kan desuden potentielt nedbryde bugspytkirtlens insulinproducerende betaceller. Selv hos ikke diabetikere ses der øget forekomst af insulinresistens og nedsat betacelle funktion blandt de, der havde et højt indtag af mættet fedt. Andre faktorer kan dog også spille en rolle for udviklingen, men det er interessant, at mættet fedt ser ud til at spille så stor en rolle i denne sammenhæng.

Helt ny forskning har nu vist, at fedt spiller en afgørende rolle i forhold til udvikling af type 2 diabetes, Det er forskere fra University of Pennsylvania, der har afdækket den mekanisme, der formodentlig fører til insulinresistens og type 2-diabetes.

Det er velkendt, at type-2 diabetes hyppigt involverer forhøjede blodniveauer af visse aminosyrer. Hvordan disse forhold hænger sammen med øget risiko for udvikling af insulinresistens og diabetes, har man ikke hidtil vidst. Denne nye undersøgelse løfter en flig af forklaringen, idet det lykkedes forskerne at kortlægge den mekanisme, 3-HIB, der ved at regulere transporten af fedtsyrer ind og ud af muskler forbinder nedbrydningen af aminosyrer med akkumulering af fedt i muskelcellerne. Denne viden vil fremover kunne hjælpe de mange mennesker, der lider af disse tilstande.

For mennesker, der lider af insulinresistens eller type 2 diabetes er problemet ofte, at der er masser af insulin, men kroppen reagerer ikke effektivt på den. De fleste forbinder denne resistens med høje sukkerniveauer, og mange skærer drastisk ned på kulhydratindtaget og op for protein- og fedtindtaget. Det viser sig, at et højt indtag af, særligt animalsk mættet fedt fra eksempelvis kød, kødpålæg og mælkeprodukter, også spiller en rolle i udviklingen.

Indtag af kød, særligt forarbejdet kød og kødpålæg, er forbundet med øget risiko for udvikling af type 2 diabetes, og det er både kødets indhold af animalsk mættet fedt og kødets indhold af AGE (advanced glycation end products), der vurderes at være involveret i udviklingen.

Undersøgelser har derimod vist, at en mere grøn livsstil med et højere indtag af bønner og linser som gode proteinkilder ser ud til at være effektivt i behandlingen af såvel insulinresistens og type 2 diabetes. Du kan prøve mine grønne frikadeller med linser HER

Et højt indtag af animalsk mættet fedt ser således ud til at være direkte forbundet med en øget risiko for udvikling af såvel insulinresistens som type 2 diabetes. En reduktion i indtaget af såvel sukker som animalsk mættet fedt, men med et højere indtag af grønsager og bælgfrugter, ser således ud til at kunne sænke insulinniveauerne og øge insulinfølsomheden og dermed bedre tilstanden – og øge chancerne for at tabe sig. Du kan læse mere om, hvordan du konstaterer, om du lider af insulinresistens og hvordan du reetablerer din insulinfølsomhed ved at tage Madforlivets Blodsukkerkur, et GRATIS e-kursus, der løber over tre uger HER

Du kan læse mere om sundt fedt HER
Du kan læse mere om type 2 diabetes HER

Referencer:
University of Pennsylvania School of Medicine. “Researchers identify cause of insulin resistance in type 2 diabetics: Study reveals novel pathway that leads to insulin resistance in mice, humans.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 March 2016.
Krssak, M et al, 1999: Intramyocellular lipid concentrations are correlated with insulin sensitivity in humans: a 1 H NMR spectroscopy study. Diabetologia. 1999 Jan;42(1):113-6.
Maron, DJ et al., 1991: Saturated fat intake and insulin resistance in men with coronary artery disease. The Stanford Coronary Risk Intervention Project Investigators and Staf. Circulation.1991; 84: 2020-2027
Parker, DR et al., 1993: Relationship of dietary saturated fatty acids and body habitus to serum insulin concentrations: the Nor- mative Aging Study. Am J Clin Nutr. 1993 Aug;58(2):129-36
Krssak, M et al, 1999: Intramyocellular lipid concentrations are correlated with insulin sensitivity in humans: a 1 H NMR spectroscopy study. Diabetologia. 1999 Jan;42(1):113-6.
Lichtenstein AH & Schwab US, 2000: Re- lationship of dietary fat to glucose metabo- lism. Atherosclerosis. 2000 Jun;150(2):227- 43.
Wang L et al., 2003: Plasma fatty acid composition and incidence of diabetes in middle-aged adults: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Am J Clin Nutr. 2003 Jul;78(1):91-8.
Parker, DR et al., 1993: Relationship of die- tary saturated fatty acids and body habitus to serum insulin concentrations: the Nor- mative Aging Study. Am J Clin Nutr. 1993 Aug;58(2):129-36.

Var du tilfreds med denne artikel om sundt fedt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!