K2 vitamin kan forebygge sygdomme
K2 vitamin kan forebygge sygdomme af overlæge Henrik Hey.
K-vitaminet hører ligesom A-, D- og E-vitamin til gruppen af fedtopløselige vitaminer. Det findes i flere former. Det blev opdaget for mere en 75 år siden af biokemikeren Henrik Dam, som fandt et fedtopløseligt stof, som havde med blodet størkning – koagulationsevne – at gøre. Derfor døbte han stoffet K-vitamin. Det indbragte ham Nobelprisen i 1943.
Igennem de efterfølgende mange år viste forskningsresultaterne at K-vitaminet findes i flere varianter, hvoraf de bedst kendte er K1 og K2 vitamin. K2-vitamin, som kaldes (MK7), vurderes som det mest effektive af K vitaminerne.
K1 vitaminet findes i fødevarer, som grøntsager broccoli, spinat, avocado, frugt, kornprodukter, mejeriprodukter samt kød. Under normale omstændigheder får vi tilstrækkeligt med K1 vitamin igennem maden. K2 vitamin findes primært i kød og mælkeprodukter og dannes ved bakteriel forgæring af tarmbakterierne (fermentering). men det kan være vanskeligt at danne i tilstrækkelige mængder. Japanerne er kendt for at nyde fermenterede soyabønner, herunder miso og natto, og netop deres indtag af disse fødevarer, vurderes som årsagen til japanernes lavere forekomst af af osteoporose og hjertekarsygdomme.
K2 vitaminets betydning er desværre hverken særlig kendt eller anvendt i medicinsk praksis. K2 vitaminet er dog et væsentligt element, når vi taler forbyggende behandling af osteoporose, hjerte-, karsygdomme, men også af en lang række andre sygdomme (Tabel 1). K2-vitamin fungerer som en accelerator i dannelsen af nye knogleceller, idet K2 vitamin bringer kalken fra blodet ind i knoglerne. I samspil med aktiveret D3 vitamin stimuleres de ” gode knogleceller” til ny knogledannelse. Derved styrkes knoglerne, og en sådan forbedret knoglemasse vil kunne reducere antallet af knoglebrud.
En nyere undersøgelse har således vist, at behandling med 180 mikrogram K2-vitamin, efter tre års behandling, øgede knoglemineralmassen signifikant mere hos de deltagende kvinder end hos en kontrolgruppe, der ikke modtag behandling. Samtidig dannes der i de” gode knogleceller” osteocalcin, et hormon som udover betydning for stimulation af knoglenydannelse, har betydning for sukkerreguleringen. Hormonet stimulerer simpelthen bugspytkirtlens betaceller til insulindannelse. Hvis organismen mangler K2-vitamin, øges antallet af ”onde knogleceller”, som nedbryder knoglestrukturen, hvilket fører til en øget risiko for udvikling af blandt andet osteoporose.
K2-vitamins betydning ved Type 2 diabetes og andre sygdomme
I Danmark udgør det samlede antal diabetikere (2011) ca.520.000 (320.000 som har diagnosen og 200.000, som ikke ved at de har Type 2 diabetes). Flere undersøgelser har vist, at indtag af K2-vitamin er forbundet med en lavere forekomst af Type 2 diabetes. Undersøgelser har konkluderet, at K2-vitaminet stimulerer dannelsen af hormonet osteocalcin i knoglerne, som så kan stimulere betacellerne i bugspytkirtlen til dannelsen af insulin, Derved kan der opnås en forbedret insulinsensitivitet. Der mangler dog forsat flere større undersøgelser, som ser nærmere på disse sammenhænge.
Endvidere har såvel K2 vitamin som D3 vitamin en stimulerende effekt på immunforsvaret. K2 vitaminet har også betydning i forbindelse med kroniske tarmsygdomme, lever-sygdomme, gigtlidelser, kronisk nyresygdom og Alzheimers sygdom. K2 vitaminet har ligeledes vist, at have en effekt ved visse cancersygdomme (Tabel 1).
Betydning og perspektiver ved behandling med K2-vitamin
Ovenstående korte gennemgang bygger på videnskabelige dokumentationer af, at kosttilskud med både D3 vitamin og især K2 vitamin har betydning for behandlingen af osteoporose, hjertekarsygdomme samt enkelte cancerformer. K2 vitaminet har samtidig ligesom D vitamin en mulig effekt ved diabetes, kronisk inflammatorisk tarmsygdom samt lever-galdevejssygdomme (Tabel 1).
Betydningen af mangel på K2 vitamin, samt risikoen for en for tidlig død blandt diabetikere på grund af forkalkninger i kredsløbet, undersøges lige nu blandt Type 1 og Type 2 diabetikere samt raske i en kontrolgruppe. Undersøgelsen består af måling af K2 vitamin relaterede biomarkører eller genetiske markører, som fortæller om diabetes patienternes fremtidige hjerte- og kredsløbs tilstand. Modsat D vitaminet, som man kan måle koncentrationen af i blodet, er det vanskeligt at måle K vitaminerne, da koncentrationerne er meget små. Det forventes dog muliggjort indenfor det nærmeste halve år på Vejle Sygehus. Til trods for, at der foreligger et stigende antal undersøgelser som dokumenterer effekten ved behandling med K2 vitamin, vil der forsat være brug for en række videnskabelige undersøgelser som vurderer effekten af de forskellige typer af K vitaminer, samt mere nøjagtig fastsætte størrelsen af en effektiv dosering.
Referencer Hey H & Brasen CL. K2-vitamin har betydning ved en række sygdomme. Ugeskr Læger 2015;177:V12140700 Hey H, Schmedes A, Horn P, Brandslund I. Vitamin D mangel. Ugeskr Læger 2009;171: (26):2179.
K2-vitaminmangel ved en række sygdomme
Tabel 1: Osteoporose, hjertekarsygdomme, Type 2-diabetes, malabsorption / malnutriering (manglende optagelse af føde gennem mave-tarmkanalens slimhinder), kronisk inflammatoriske tarmsygdomme: Crohns sygdom, ulcerøs kolitis, anoreksi, bulimi, cøliaki, usund levevis, småt spisende, cancersygdomme, herunder levercancer nyresygdom med hæmodialyse, leversygdom, Alzheimers sygdom samt ved behandling med følgende lægemidler: K-vitaminantagonist som f.eks.Maravan®* Antibiotika, længerevarende behandling Binyrebarkhormon Afføringsmidler med mineralske olier (paraffinolie) Colestyramin® Orlistat® Antihormonbehandling med Leuprorelin® og Tamoxifen® *NB tag aldrig K2-vitamin sammen med blodfortyndende behandling!
Du kan læse mere omK2 vitamin og hvor du får det fra HER
Du kan læse Henriks Heys artikel om K2 og hjertekarsygdomme HER
Du kan læse Henrik Heys artikel om K2 vitamin og anbefalinger og advarsler HER
Var du tilfreds med denne artikel, så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder eller til at dele den med dine venner. Du kan også tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev, der udkommer en gang om måneden med nyt om mad og sundhed og inspirerende opskrifter.