K2 vitamin og hjertekarsygdomme

Forsiden Viden og Forskning K2 vitamin og hjertekarsygdomme

     3
Gæsteskribent

Henrik Hey

Dr. Med Henrik Hey er overlæge på Vejle sygehus, ekspert i D vitamin og osteoporose og fortaler for daglig anvendelse af såvel D3 vitamin som K2 vitamin og god fiskeolie forebyggende. Overlæge Henrik Hey har været med til at gøre en stor forskel, og han har taget mange kampe med Sundhedsstyrelsen for at få dem til at anbefale og anvende naturlige vitaminer og næringsstoffer såvel forebyggende som i behandlingen af sygdomme.

K2 vitamin og hjertekarsygdomme af overlæge Henrik Hey.

De fleste hjertekarsygdomme skyldes åreforkalkning. Dette kan medføre hjertekramper, blodpropper i hjertet, hjerteklap fejl, slagtilfælde samt forhøjet blodtryk. Der blev alene i år 2011 registreret knapt 45.000 nye tilfælde af hjertekarsygdomme i Danmark, og man vurderer, at omkring 400.000 danskere lever med hjertekarsygdomme. Omkring 10.000 mennesker dør årligt af lidelsen.

Hjertekarsygdomme kostede i 2011 samfundet omkring 7 milliarder kroner. Flere undersøgelser har vist, at K2 vitamin, der har en langt større gavnlig effekt ved hjerte- og kredsløbssygdomme end D-vitaminet. kan forebygge hjertekarsygdomme. Derfor er det af væsentlig betydning, at være opmærksom på, at K2 vitaminet i doseringer på 180 mikrogram per dag, i tre år, i undersøgelser har kunnet reducere kalkaflejringerne i kredsløbet.

En anelse teknisk forklaret, så sker der det, at K2 vitaminet accelerer en karboxylering i karvæggen af proteinet (Matrixgamma-karboxy-glutaminsyrekæde – ucMGP), hvorved der dannes et aktiveret protein (MGP), som binder calcium i karvæggen. Derefter transporteres kalken videre til knoglerne. Derved vil tykkelsen af karvæggen mindskes, forkalkninger og stivheden i blodkarrene mindskes, og der vil opnås en forbedret elasticitet, samt en gradvis normalisering af blodtrykket.

En måling af ucMGP er således en risikomarkør. Findes den forhøjet, så er risikoen øget for hjertekredsløbsygdom og for tidlig død. Endvidere har udenlandske undersøgelser vist, at behandling med K2 vitamin, i doser på cirka 180 mikrogram dagligt, kan føre til en reduktion i antallet af akutte hjertetilfælde med cirka 50 %, samt en reduktion i hjertedødeligheden med 25 %. Samtidig så man i undersøgelsen en effekt på karvæggen, idet stivheden og vægtykkelsen i blodkarrene mindskedes.

Der er således ingen tvivl om, at rettidig forebyggende behandling med K2 vitamin, vil kunne have en betydning for en lavere forekomst af hjerte- og kredsløbssygdomme. Indtages K2-vitaminet sammen med et supplement af omega 3 fedtsyrer, opnås en højere K-vitamin koncentration og en reduktion af kolesterol værdierne i blodet . Sidstnævnte har ligeledes en gunstig effekt på reduktionen af hjertekredsløbssygdommene. Tilskud af K2 vitamin indtages således bedst sammen med fiskeolie, D3 vitamin og en multivitaminmineralpille af høj kvalitet.

K2 vitaminmangel ses især ved sygdomme som: Osteoporose, hjertekarsygdomme, Type 2-diabetes, malabsorption / malnutriering (manglende optagelse af føde gennem mave-tarmkanalens slimhinder), kronisk inflammatoriske tarmsygdomme: Crohns sygdom, ulcerøs kolitis, anoreksi, bulimi, cøliaki, usund levevis, småt spisende, cancersygdomme, herunder levercancer nyresygdom med hæmodialyse, leversygdom, Alzheimers sygdom samt ved behandling med følgende lægemidler:  K-vitaminantagonist som f.eks.Maravan®*
Mangel ses ligeledes ved indtag af lægemidler som: Antibiotika, længerevarende behandling Binyrebarkhormon Afføringsmidler med mineralske olier (paraffinolie) Colestyramin® Orlistat® Antihormonbehandling med Leuprorelin® og Tamoxifen® *NB tag aldrig K2-vitamin sammen med blodfortyndende behandling!

Referencer Hey H & Brasen CL. K2-vitamin har betydning ved en række sygdomme. Ugeskr Læger 2015;177:V12140700 Hey H, Schmedes A, Horn P, Brandslund I. Vitamin D mangel. Ugeskr Læger 2009;171: (26):2179.

Du kan læse mere omK2 vitamin og hvor du får det fra HER
Du kan læse Henriks Heys artikel om, hvordan K2 vitamin kan forebygge sygdomme HER
Du kan læse Henrik Heys artikel om K2 vitamin og anbefalinger og advarsler HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.