Kalktilskud – pas på med tilskud af calcium

Forsiden Viden og Forskning Kalktilskud – pas på med tilskud af calcium

     7

Mange danskere tager tilskud af calcium eller kalk for at undgå skøre knogler, men vidste du, at indtag af uorganisk calcium carbonat kan være potentielt sundhedsskadeligt?

De fleste kvinder over 50, næsten alle ældre og mange andre danskere får anbefalet tilskud af kalk hver dag. Det skal sammen med D vitamin hjælpe til sunde og stærke knogler. Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet følgende på deres hjemmeside: ”Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere samt personer i øget risiko for knogleskørhed anbefales et dagligt tilskud på 20 mikrogram (800 IU) D-vitamin og 800-1000 milligram calcium for at forebygge fald og knoglebrud.”  Den mest anbefalede og anvendte  form for calciumtilskud er calcium carbonat, en uorganisk form for calcium med særdeles lav optagelighed. Vi oplyses ikke om, at der findes forskellige former for kalk eller calcium, og at uorganisk calcium carbonat kan være potentielt sundhedsskadeligt at indtage, særligt i de doser, som nævnes her. Disse forhold underbygges af en række forskningsresultater af nyere og ældre dato.

Jeg har skrevet om dette flere gange, første gang i 2014 og senest for et års tid siden. Jeg har forespurgt Sundhedsstyrelsen samt en af landets førende osteoporoselæger, hvorfor man fortsat kun anbefaler calcium carbonat og D vitamin indenfor sundhedsvæsenet, og fået det svar, at der ikke er tilstrækkelig evidens for at ændre på dette. Jeg har sendt forskningsresultater, artikler samt bøtter med organisk food state calcium og magnesium til en række læger, både praktiserende læger, onkologiske læger og osteoporoselæger, og jeg ikke oplevet den mindste flig af nysgerrighed. Nu slår et nyligt publiceret review fast, at calcium, indtaget i tilskudsform (uorganisk), kan være potentielt skadeligt for blandt andet hjertesundheden. Calcium,  indtaget gennem maden, er derimod ikke skadeligt for hjertesundheden. Mon ikke tiden er inde til, at også lægerne begynder at interessere sig lidt for emnet, og indser, at der er STOR forskel på kvaliteter og optagelighed, når vi taler såvel vitaminer som mineraler og i særdeleshed calcium.

Derfor:

  1. Tag aldrig tilskud af solocalcium eller uorganisk calcium carbonat. Indtag af solo kalktilskud alene i de doser, som her anbefales, har vist sig at kunne øge risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme, forkalkning og potentielt demens (referencer herunder).
  2. Tag aldrig calcium uden også at indtage magnesium. Magnesium er lige så vigtigt, om ikke vigtigere, for knoglesundheden end kalk, og desuden hjælper det calcium ind i knoglerne og aktiverer D3 vitaminet. Et eventuelt calciumtilskud bør derfor altid have følge af et magnesiumtilskud, og for de fleste mennesker vil det optimale forhold i indtaget ligge på 1:1 (reference herunder). Vær kvalitetsbevidst og vælg kun organiske kilder eller food state kilder, hvis du supplerer med tilskud. Organisk calcium og magnesium, food state eller organisk flydende former er efter min mening også bedre end calcium citrat. (Læs også indholdsfortegnelsen med lup, da flere citratformer ofte blandes med malat og andre særdeles vanskeligt optagelige uorganiske kalkkilder).
  3. D3 vitamin og K2 vitamin er særdeles vigtigt, også for knoglesundheden, hvorfor kalktilskud altid – udover organisk calcium og magnesium i forholdet 1:1 – bør indeholde D3 vitamin og K2 vitamin og gerne også bor og silicium.
  4. Den anbefalede calcium dosis er efter min mening meget høj. Den er formodentlig baseret på det faktum, at hovedparten af det calcium, der sælges på landets apoteker og dermed anbefales af landets læger, er i form af calcium carbonat. Calcium carbonat er uorganisk calcium. Det svarer til pulveriseret tavlekridt, det er billigt at fremstille og har en endog meget lav optagelighed. Derfor er det nødvendigt at indtage store doser. Det kan potentielt skabe problemer i kroppens indre biokemiske balancer.  Ved indtag af organiske food state former kan de fleste klare sig med tilskud af 400 mg calcium, 400 mg magnesium, D3, K2, bor og silicium hver dag.
    Læs mere om, hvilke kalkdoser eksempelvis en elefant har behov for hver dag her.
  5. For kvinder efter overgangsalderen og ældre over 70 år kan det være vanskeligt at spise sig til tilstrækkelige mængder calcium, magnesium, bor, D3 og K2 for at sikre sunde knogler. Derfor er der ofte behov for et dagligt tilskud af højkvalitets vitaminer og mineraler. Det kan være svært for mange af os at få tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer – herunder calcium og magnesium igennem vores mad, og fordi den måde vi lever på, og den måde, vores afgrøder dyrkes på, kan dræne dem og os for vitale mikronæringsstoffer. Gode calcium og magnesium kilder er blandt andet økologisk grønkål, spinat, broccoli, mandler, sesamfrø og quinoa.

Indtag af organisk, food state eller organisk bundet calcium og magnesium har højere optagelighed, hvorfor dosis kan reduceres, og risikoen for udvikling af forkalkning og sygdom i forbindelse med indtag mindskes. Eksempelvis kan jeg foreslå  food state produktet Bone support fra Nature’s Own, som jeg selv tager, godt, højtoptageligt, og det indeholder det hele og samtidig er det prisbilligt, Cytoplan Bone support, Nani’s Knogler, der også er af høj food state kvalitet. NDS ForteXtra er også food state, men desværre ikke opdateret, så produktet bliver derfor en lidt dyrere løsning, da der skal tilføres ekstra mineraler og vitaminer. En anden og nyere mulighed er også flydende mineraler calcium og magnesium, der er bundet op på organiske planter og urter, og derfor optages bedre. Mere om det senere.

Hvad siger forskningen på dette område?  Et studie, publiceret i British Medical Journal, har vist, at indtag af uorganisk calcium carbonat potentielt kunne øge – særligt kvinders – risiko for udvikling af hjertesygdom og hjerteinfarkt. Det blev senere fulgt op af  et tiårigt follow-up studie, der viste samme potentielle risiko ved indtag af uorganisk calcium carbonat, som det første studie. Harvard forskere har publiceret et studie, der forbinder et højt indtag af uorganisk calcium med øget risiko for udvikling af demens, og forskere fra Jon Hopkins publicerede i 2019 en analyse af 2.700 deltagere i et stort hjertestudie, der konkluderer, at calciumindtag i form af kosttilskud kan øge risikoen for opbygning af plak i arterier og føre til hjerteskade. At indtage calcium via maden var iflg. gennemgangen ikke forbundet med samme risiko. Journal of the American Heart Association, oplyser, at forskernes arbejde kun dokumenterer en sammenhæng mellem calciumtilskud og åreforkalkning, det beviser ikke årsag og virkning. Videnskabsmændene påviste, at når en person ældes, bygger calciumbaseret plak op i kroppens vigtigste blodkar, aorta og andre arterier, hvilket kan hindre blodgennemstrømningen og potentielt øge risikoen for hjerteanfald. Vi må håbe, at disse resultater giver anledning til yderligere forskning indenfor området, så der fremover anbefales organisk food state calcium, altid fulgt af samme dosis magnesium.

Det kunne være noget så dejligt, såfremt der generelt blev udvist større interesse for mikronæringsstoffernes store sundhedsmæssige betydning, for kvaliteter, optagelighed og for indre balancer og kropslig sundhed. Et ønskescenarie ville være mere uvildig forskning indenfor området, fokus på de forskellige formers samspil og optagelighed, og fokus på at højne folkesundheden med udgangspunkt i solide og anvendelige anbefalinger, der kan sætte den enkelte i stand til i højere grad at tage ansvar for egen sundhed.

Vi ved, at det for mange er stort set umuligt at spise sig til tilstrækkeligt calcium og magnesium. Vi ved, at mangel på calcium, magnesium, D3 vitamin og K2 vitamin kan føre til knogleskørhed, der efterhånden er en af de helt store folkesygdomme herhjemme. At mangel på C vitamin kan føre til skørbug og pludselig hjertedød, at B1 vitamin mangel giver beri-beri og at mangel på D3 vitamin og selen kan føre til en lang, lang række sygdomme. Lægerne anbefaler disse vitaminer og mineraler hver eneste dag. Hvorfor er det så så vanskeligt at anerkende mikronæringsstoffernes enorme sundhedsmæssige betydning og inkludere disse forholdsvis prisbillige stoffer i de officielle anbefalinger i en ordentlig kvalitet? Hvorfor skal vi leve med læger og professorers jævnlige nedgøring af mikronæringsstoffernes betydning for et godt og sundt liv? Har penge virkelig så meget magt, at folkesundheden skal sættes over styr?

Du kan læse mere om kalktilskud, former og optagelighed her
Du kan læse mere om magnesium her
Du kan læse mere om det vigtige D3 vitamin her

Referencer:Myung SK, Kim HB, Lee YJ, Choi YJ, Oh SW. Calcium Supplements and Risk of Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Clinical Trials. Nutrients. 2021 Jan 26;13(2):368.
John J.B. Anderson, Bridget Kruszka, Joseph A.C. Delaney, Ka He, Gregory L. Burke, Alvaro Alonso, Diane E. Bild, Matthew Budoff, and Erin D. Michos; “Calcium Intake From Diet and Supplements and the Risk of Coronary Artery Calcification and its Progression Among Older Adults: 10‐Year Follow‐up of the Multi‐Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)”;
Originally published11 Oct 2016 https://doi.org/10.1161/JAHA.116.003815 Journal of the American Heart Association. ;5
Qian Xiao, PhD et al; ”Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis, British Medical Journal, DOI: 10.1136”
Chao Yang,Xiangling Shi,Hui Xia,Xian Yang,Hechun Liu,Da Pan et al.; ”Dietary and Supplemental Calcium Intake and Cardiovascular Disease Mortality”; JAMA Intern Med. 2013;173(8):639-64
The Evidence and Controversy Between Dietary Calcium Intake and Calcium Supplementation and the Risk of Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies and Randomized Controlled Trials; Pages 352-370 | Received 24 Jun 2019, Accepted 24 Jul 2019, Published online: 18 Oct 2019
https://doi.org/10.1080/07315724.2019.1649219
Calcium supplements linked to dementia risk in women with certain health conditions; August 17, 2016; American Academy of Neurology 
Dr. Kathryn M. Ryder; ”Magnesium Intake Correlates With Bone Mineral Density in Elderly Whites”; J Am Geriatr Soc 2005;53:1875-1880
Sara Castiglioni et al; ”Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions”; Nutrients. 2013 Aug; 5(8): 3022–3033