Kan fortidens afgrøder helbrede type 2-diabetes?

3 feb, 2020 | Viden og Forskning

Sygehus Vendsyssel har påvist, at fortidens afgrøder kan hjælpe mod type II diabetes. De har i tre måneder serveret gammeldags sorter af kål og rodfrugter for en gruppe forsøgspersoner med type 2-diabetes. Tiltaget har vist en rigtig god effekt og har gjort patienterne markant bedre til selv at regulere deres blodsukker. Faktisk har hovedparten af deltagerne spist sig fra en type 2- diabetes på kun tre måneder.

Det er Per Bendix Jeppesen, lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet, der har stået i spidsen for projektet. Han oplyser, at deltagerne har været delt op i tre grupper:

1. gruppe, der skulle spise, som de plejede.
2. gruppe, der skulle spise 500 g almindelige grønsager hver dag og
3. gruppe, der skulle spise 500 g af de gammeldags sorter af kål og rodfrugter.
Her er frøene til afgrøderne blevet hentet i Den Nordiske Genbank i Svalbard.

Det var den sidste gruppe, hvor deltagerne spiste de gamle grønsagssorter, der havde langt de bedste resultater. Formodningen er, at disse afgrøder er mere næringsrige og indeholder flere bitterstoffer og sekundærstoffer end nutidens grøntsager.

Det giver håb for de mange, der lider af type 2-diabetes eller for de endnu flere, der lider af insulinresistens, forstadiet til type 2-diabetes. Kuren lyder på gammeldags kål og rodfrugter. Mange økologiske og biodynamiske grønsager er dyrket på fortidens frø, men vi må bare have endnu mere gang i dyrkningen af disse helbredende afgrøder. Der er masser af mennesker, der kan undgå unødig medicin og lidelse, og der er masser af penge at spare, for type 2-diabetes er den hastigst voksende sygdom i den vestlige verden, og Diabetesforeningen skønner, at vi i år 2025 har cirka 500,000 diabetespatienter i Danmark. I dag er der cirka 300,000 danskere, der lider af type 2-diabetes. Mange skønnes også at lide af insulinresistens (forstadiet til type 2- diabetes) eller type 2-diabetes uden at vide det.

Der er således masser at gøre. Tag fat og prioriter gode, økologiske og biodynamiske grønsager, rodfrugter og kål. Ved at købe og efterspørge disse sorter, der i modsætning til mange moderne og manipuleredee afgrøder, indeholder flere sunde næringsstoffer og bitterstoffer, der øjensynligt har betydning for vores sundhed og blodsukkerbalance. Gå på jagt her på siden efter lækre, grønsagsrige  opskrifter og spis mindst 500 g om dagen af disse gode og næringsrige afgrøder. I kombination med at få dig rørt hver dag i mindst en halv time, vil resultaterne hurtigt vise sig. Prøv eventuelt Madforlivet’s Blodsukkerkur, et e-kursus, der kører over tre uger. Du kan tilmelde dig helt gratis via linket herunder.

Reference: Per Bendix Jeppesen et al; “Intervention study revealing the physiological effects of ancient grain on type 2 diabetes and the metabolic syndrome.”; Department of Clinical Medicine – The Department of Endocrinology and Metabolism C, Aarhus, Denmark

Du kan prøve Madforlivet’s Blodsukkerkur, et GRATIS e-kurusus over tre uger HER
Du kan læse mere om den vigtigste sundhedsbeslutning, du kan træffe HER
Du kan finde flere redskaber til at spise dig ud af type 2-diabetes HER
Du kan læse mere om insulinresistens og manglende vægttab HER
Du kan finde opskriften på rosenkålsalat med pekannødder HER
Du kan finde en opskrift på grønkålssalat her
Du kan finde en opskrift på rødbedesalat med appelsiner her
Du kan finde opskriften på søde kartofler med sorte hvidløg her
Du kan finde en opskrift på lun rodfrugtsalat her

Var du tilfreds med denne artikel om Fortidens afgrøder kan helbrede type 2-diabetes?  Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!